Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A munkaügyi felügyelők 51 millió lej értékben szabtak ki bírságokat feketemunka miatt

A munkaügyi felügyelők 51 millió lej értékben szabtak ki bírságokat feketemunka miatt Románia

A Munkaügyi Felügyelőség 51,1 millió értékben szabott ki bírságokat az év első hét hónapjában a dolgozóikat feketén foglalkoztató cégekre, az adóhivatalnak (ANAF) azonban az összeg nagy részét nem sikerült behajtani – mondta pénteken Raluca Turcan munkaügyi miniszter.

Hirdetés
Hirdetés

Turcan tájékoztatása szerint tavaly a be nem jelentett munkavégzés miatt kiszabott bírságok összértéke 101 millió lej volt. Az idei év első hét hónapjában 39.795 ellenőrzést végeztek a be nem jelentett munkavégzés leleplezése érdekében, és 1816 munkáltatót büntettek meg összesen 51,1 millió lej értékben.

A minisztérium és a munkaügyi felügyelőség országos kampányt indított a feketemunka leküzdésére.

A miniszter kifejtette: mind a munkavállalóknak, mind a munkaadóknak meg kell érteniük, hogy a fekete vagy szürke munka nem segít, hanem árt nekik. Ennek kapcsán tárgyalásokba kezdtek a munkaadók és a szakszervezetek képviselőivel, és az elkövetkező időszakban számos közös javaslatot fognak előterjeszteni – tette hozzá.

Románia az első helyen áll Európában a minimálbérért dolgozó munkavállalók számát tekintve: 1,6 millió ember van ilyen helyzetben. Idén 120.000 új munkahely jött létre, az ezeket betöltő emberek közül 47.000-en minimálbérért dolgoznak. ‘Az elmúlt 10 évben ötszörösére nőtt a minimálbéres munkavállalók száma. Ezek aggasztó adatok’ – jelentette ki a miniszter.

Turcan elmondta, a leghátrányosabb helyzetben a munkavállaló van, mert őt érinti, amikor nyugdíjba megy, vagy amikor hitelt akar felvenni. Ugyanakkor a feketemunka az állami költségvetésre és a gazdasági környezetre is negatív hatással van.

Külön gondot okoz, hogy a be nem jelentett munkáért kiszabott bírságokat sok esetben nem sikerül behajtani, erre megoldást kell keresniük az ANAF illetékeseivel közösen – mondta még a miniszter.

A legtöbb be nem jelentett munkavégzésre az építőiparban, a sütőiparban, a védelem és biztonság, a raktározás és szolgáltatás, a mosodák, a kereskedelem, a közjegyzők, az ügyvédi irodák és az építészet területén bukkantak rá az ellenőrök.

Az ellenőrzési kampány decemberig tart. Minden héten ellenőrizni fognak egy-egy olyan ágazatot, ahol magas a be nem jelentett munkavégzés előfordulása. Dantes Bratu munkaügyi főfelügyelő úgy nyilatkozott, hogy az átfogó kontrollt az építőiparban, a pékségeknél, illetve az őrző-védő cégeknél kezdik.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások