Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sokfelé elmarad a durrogtatás

Sokfelé elmarad a durrogtatás Külföld

A világon egyre többfelé szigorítják a szilveszteri petárdázás és tűzijátékozás szabályait. Svédországban ez első év, hogy engedély nélkül tilos lesz világító rakétákat lövöldözni az égbe.

Hirdetés
Hirdetés

Lengyelországban is a buli csúcspontját jelentik az eget megfestő fényjátékok, de a kutyatulajdonosokra való tekintettel Varsóban tavaly óta már tilos az ünnepi robbantgatás.

„Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy nagyon óvatosan bánjanak a tűzijátékkal, mert azok pirotechnikai eszközök. A látvány ugyan gyönyörű, de igen veszélyes is lehet nem megfelelő használat esetén” – figyelmeztet a lengyel rendőrség.

Németországban is hozzátartozik az óév búcsúztatásához a petárda és a tűzijáték, de idén már mintegy 30 német város vagy önkormányzat teljesen, vagy részlegesen betiltotta ezt a fajta szórakozást.

„Még a legkisebb petárda is robbanóanyagot, lőport tartalmaz, ami robbanást okozhat. Ha nem tartják be az utasításokat, az sérülésekhez vezethet” – hívja fel a figyelmet a kölni tűzoltóság szóvivője, Ulrich Laschet is.

Eközben sokfelé virágzik az illegális tűzijátékok kereskedelme. Olaszországban 170 kiló pirotechnikai eszközt foglaltak le egy decemberi rajtaütésben.

Haláleset ugyan szerencsére évek óta nem volt Itáliában emiatt, baleset azonban annál több. Tavaly szilveszterkor 216 sérülés történt, 44-en kórházba kerültek, közülük 13-an súlyos sérüléssekkel.

„A sérülések zömét a kézben felrobbanó tűzijátékok okozzák. Nem tudják, hogy a fel nem robbant tűzijátékot soha nem szabad újra meggyújtani. Bele kell tenni egy tál vízben” – tanácsolja egy olasz traumatológus, Leopoldo Caruso.

Bár világszerte egyre hangosabbak a tűzijátékozás és petárdázás betiltását követelő hangok, vélhetőleg sokan és sokáig így fogják továbbra is elbúcsúztatni az óévet.

(euronews)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. december 31., 12:01
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Svédország már rég nem etalon!🤣
  Ők kellene a legjobban nagy durranásokkal elüzzék a rosszat! A sok muszlimot a szőke keresztények közül! Németo t nem sajnálom, mert ők pár hét alatt az egészből képesek enyvet és szapant készíteni!😎

 • User
  Dátum: 2019. december 31., 19:22
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Bölcs döntések mi azonban ezt nem fogjuk megérni mert a kedves kormányunk titokban elfogadott egy törvényt a mi már 12 éves kortól engedélyezi az F1 kategóriába tartozó tűzijátékok használatát.Na meg mivel szórakoznának az üresfejü szomszédok ha nem lennének? Hogy tudnák átdobni a szomszédhoz majd elbújva röhögni, hogy a vénasszony ijedtében azt sem tudja a háború tört e ki ismét.Hogy lehetne röhögni, hogy a kutya elé dobott petárda földhöz vágja a kutyát vagy az őrületbe kergeti a félsztől, nem lehetne élvezni a megzavarodott madarakat és főleg nem lehetne titokban jó üzletet csinálni.A petárdáknak semmi közük a migránsokhoz,bár mindkettő üzlet.
  Nem tudom akkor is élvezte volna e a „szappanfőzést” ha történetesen az ön Szüleit, testvérét, gyermekét végzik ki ilyen barbár módon.Ezzel soha nem szabad viccelődni mert a Világtörténelem egyik legbarbárabb eseménye volt amikor az Ember megszűnt embernek lenni és csak a Szörny maradt belőle.Még állat sem mert Állat ilyent soha nem tenne.