Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Idén minden a nőkről szólt az európai filmszemléken

Idén minden a nőkről szólt az európai filmszemléken Kultúra

Az Európai Parlament által alapított Lux filmdíjat egy észak-macedóniai rendezőnő Teona Strugar Mitevska vehette át Az Isten létezik és Petrunijának hívják című filmjéért.

Hirdetés
Hirdetés

A realista mozi egy munkanélküli nőről szól, aki vízkeresztkor megnyeri a vízbe dobott szent keresztért folytatott versenyt, ezzel pedig magára haragítja a férfiakat.

– Véget kell vetnünk a férfiuralomnak a Balkánon, Európában és az egész világon. Sajnos ez egy olyan rendszer, amibe beleszülettünk, de szerencsére mostanában izgalmas időket élünk és mindannyian szembesülhetünk az elnyomással, akárcsak Petrunija. – nyilatkozta a rendező.

Cannesban is a nőké volt a főszerep. A legjobb forgatókönyvért járó aranypálmát Céline Sciamma vihette haza Portré a lángoló fiatal lányról című alkotásáért. A francia filmes korábbi munkái során is sokat foglalkozott a nők helyzetével, de a kritikusok szerint most találta meg igazán a hangját. Díjnyertes filmje egy hamisítatlan kosztümös nagyjátékfilm, amiben egy kényszer házasságra váró gyönyörű fiatal lány beleszeret egy festőnőbe.

De nem csak Európában figyeltek fel az erős nőkre. A idei Oscar-gálán mindenkit meglepett, hogy Olivia Colman olyan favoritokat utasított maga mögé, mint Glenn Close és Lady Gaga, elnyerve a legjobb női főszereplőnek járó aranyszobrocskát. A brit színésznő a törékeny és érzelmileg labilis Anna királynőt játszotta Jorgosz Lanthimosz újabb nagy sikerű mozijában, a Kedvencben. De sokak szerint Emma Stone alakítása is díjat érdemelt volna, aki tökéletesen alakította a furfangos és törtető arisztokratát.

(euronews)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük