Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Putyin még mindig Windows XP-t használ

Putyin még mindig Windows XP-t használ Külföld

Úgy tűnik, Vlagyimir Putyin orosz elnök nem akarta frissíteni személyi számítógépe rendszerét, és ma is a 2001-ben bemutatott Windows XP operációs rendszert használja – írta a Moscow Times a putyini desktopról készült fotókat áttanulmányozó Open Mediára hivakozva.

Hirdetés
Hirdetés

A Microsoft már jó ideje beszüntette a Windows XP és az Office 2003 csomag biztonsági frissítéseit, leszámítva néhány alkalmi polírozást, például 2014 áprilisában, a WannaCry-víruspánik idején. A rendszerhez a cég 2009-ig biztosított terméktámogatást.

Az orosz tisztségviselőknek lényegében megtiltották, hogy külföldi szoftvereket futtassanak a gépeiken, mert Moszkva így szeretné megóvni nemzeti érdekeit az esetleges külföldi kémtevékenységtől, valamint új lendületet adni a hazai technológiai iparnak. 2025-30-ra saját orosz operációs rendszert is ígérnek a hazai techforradalomhoz. 

Egyelőre azonban úgy tűnik, nemcsak Putyin Kreml-beli gépén fut a Windows XP, hanem a hivatalos rezidenciáján, a Moszkvától nyugatra található Novo-Ogarjovóban használt számítógépén is,amiről a Kreml sajtószolgálata által ősszel közzétett fotók tanúskodnak. 

Putyinról régóta tudni, hogy kerüli az okostelefonok használatát, és gyanakvással tekint az internetre. A Windows XP volt az utolsó Microsoft-féle rendszer, amelynek a használatát engedélyezték az orosz kormányintézményeknek. A Windows 10-est csak azokon az állami számítógépeken használhatják Oroszországban, amelyek egészen biztosan nem tárolnak államtitoknak minősülő adatot.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem tagadta, hogy Putyin 2019-ben az Windows XP-vel bajlódik, de nem osztotta meg ennek okait.

(Qubit.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. december 19., 9:56
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Putin nagyon jol tudja, hogy miert hasznal Windows XP-t. Mert az uj Windows programok frissitesenel, erkezik a kemprogram is a frissitessel egyutt !

  • User
   Dátum: 2019. december 19., 11:59
   ÉRTÉKELÉS: 7

   Akkor megvan a megoldás a minapi problémára, amikor valaki a Windows 7 támogatásának befejezésekor háborgott. Vissza kell térni XP-re, mert ez a megbízható és a biztonságos Windows program.