Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Románia második az EU-ban a császármetszések arányát tekintve

Románia második az EU-ban a császármetszések arányát tekintve Tech-Tudomány

Szinte minden második gyereket császármetszéssel segítenek a világra Romániában – derül ki az Európai Uniós statisztikai hivatala, az Eurostat 2017-es adatokon alapuló statisztikáiból. A tagállamok közül Romániában a második legmagasabb a császármetszések aránya: 44,1 százalék.

Hirdetés
Hirdetés

Cipruson egészen elképesztő az arány, a szülések több mint fele zajlik műtéti úton, utána Románia (44,1 százalék), Bulgária (43,1 százalék) és Lengyelország (39,3 százalék) és Magyarország (37,3 százalék) következik.

A lista végén a szülések kevesebb mint ötödénél van szükség császármetszésre: Finnországban az esetek 16,5 százalékában döntenek így az orvosok (vagy az anyák), utána Svédország (16,6 százalék), Észtország (19,4 százalék), Litvánia (19,4 százalék) és Franciaország (19,7 százalék) következik.

Tavalyelőtt összesen 1,4 millió esetben hajtottak végre császármetszést az unióban. Érdekesség, hogy ugyancsak 2017-es adatok alapján éppen Cipruson a legalacsonyabb az EU-ban a csecsemőhalandóság (ezer élveszülésre 1,3 haláleset jut), de utána rögtön Finnország (2 haláleset/élveszülés) következik. A két ábrát összevetve ugyanakkor jól látszik, hogy azok az országok, ahol magas a császármetszések aránya, kevésbé lehetnek büszkék csecsemőhalandósági statisztikáikra. 

Romániában 2007 és 2017 között jelentősen sikerült csökkenteni a csecsemőhalandóságot, jelenleg valamivel 6 fölött van az ezer élveszülésre jutó szám. Az EU-s átlag 3,6 ezrelék.

A fejlett egészségüggyel rendelkező országokban a császármetszések esetén 100 ezer esetre 13 haláleset jut, míg vaginális szülésnél csak 3,5. Sürgősségi császármetszés esetén a szövődmények kockázata növekedik

(Qubit.hu/Hirmondo.ro)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük