Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Házkutatásokat tartottak a Spiru Haret Egyetem bukaresti székhelyén és több megyei fiókjánál

Házkutatásokat tartottak a Spiru Haret Egyetem bukaresti székhelyén és több megyei fiókjánál Románia

Házkutatásokat tartott szerdán a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) a Spiru Haret Egyetem bukaresti székhelyén és több megyei fiókjánál.

Hirdetés
Hirdetés

A DIICOT tájékoztatása értelmében összesen 76 házkutatást tartottak bukaresti, valamint Brassó, Beszterce-Naszód, Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Vaslui, Szatmár, Ialomiţa, Temes, Dâmboviţa, Botoşani, Kolozs és Maros megyei helyszíneken. A nyomozáshoz közel álló források szerint az egyetem egyik rektorhelyettesénél, bizonyos karok titkárainál, továbbá tanároknál és diákoknál is vizsgálódtak az ügyészek.

A gyanú szerin a rektorhelyettes a különféle vizsgatételekhez hozzáféréssel rendelkező alkalmazottak és vizsgáztató tanárok közbenjárásával, anyagi ellenszolgáltatás fejében előre eljuttatta a diákoknak a vizsgák és/vagy a záróvizsga tételeit, illetve licencvizsga esetében kész államvizsga-dolgozatokat is „vásárolni” lehetett. Az ügyészek feltételezése szerint ez a gyakorlat legalább 2012 óta tart, állítólag olyan végzősei is vannak az egyetemnek, akik soha nem látogatták az órákat, és nem vettek részt személyesen a vizsgákon.

Az ügyben többek között befolyással való üzérkedés, vesztegetés elfogadása, megvesztegetés, megvesztegetésben való bűnrészesség, titkos vagy nem nyilvános hivatali információk felfedése, hivatali visszaélés, közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisítás és befolyás megvásárlásának gyanújával zajlik kivizsgálás. 96 személy nevére állítottak ki előállítási parancsot.

FRISSÍTÉS: Hat személyt vettek őrizetbe

Hat személyt vettek őrizetbe a Spiru Haret Egyetemen elcsalt záróvizsgákkal és magiszteri vizsgákkal kapcsolatos ügyben – tájékoztatott a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT). Az ügyészek a hat gyanúsított 30 napos előzetes letartóztatását kérik.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. december 18., 21:39
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ja csak remelni lehet hogy ,az igy szerzett diplomakkal csak a vendeglokben tanyarokat es poharakat mosogatnak.De ahogy a hazai helyzetet erezzuk es lassuk,sokak kezeben a kenyer es a kes is.

 • User
  Dátum: 2019. december 19., 18:30
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Miért. azt gondolja, hogy állami egyetemeken nem voltak ilyenek? A sok kisvárosokba kihelyezett karokkal? Vannak dolgok amik kiderülnek és vannak dolgok amikről később derülnek ki esetleg sohasem de attól még léteznek.És mikor derülnek ki a dolgok? Ha valaki megharagszik és kitálal.