Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Órákon át égett a Notre Dame, sikerült eloltani a lángokat

Órákon át égett a Notre Dame, sikerült eloltani a lángokat Külföld

Hatalmas tűz pusztított a párizsi Notre Dame székesegyházban hétfő este, a nagyhét első napján, a tűz következében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete.

A lángokat csak több órás erőfeszítéssel tudták megfékezni, egyes részeken eloltani kedd hajnalra. A tűzoltóság tájékoztatása szerint sikerült megmenteni a 850 éves gótikus épület kőből készült szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól.

André Finot, a Notre Dame székesegyház szóvivője elmondta, hogy a kegytárgyak egyelőre biztonságban vannak a sekrestyében lévő Kincstárban. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a megmenekült relikviák között van Szent Lajos király tunikája és Krisztus töviskoronája is, amelyet a hagyomány szerint Szent (IX.) Lajos gyűjtött be a Szentföldről.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet, az első hírek szerint a lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet. Egy tűzoltó megsérült oltás közben, ezt leszámítva a katasztrófának nincsenek sérültjei. Az ügyészség vizsgálatot indított.

Újjáépítik a Notre Dame-ot

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök röviddel éjfél előtt újságíróknak azt mondta, újjáépítik a Notre Dame-ot.  Hangsúlyozta, hogy a tűzoltók bátorságának köszönhetően a székesegyház homlokzata és két fő tornya nem dőlt le. „A Notre Dame a történelmünk, az irodalmunk, a szellemünk része, nagy eseményeink, járványaink, háborúink, felszabadulásaink színhelye, életünk epicentruma” – fogalmazott a szemmel láthatóan megilletődött elnök a még lángoló épület előtt.

Hirdetés
Hirdetés

Közölte, hogy már kedden adománygyűjtést kezdeményeznek Franciaországban és külföldön az újjáépítéshez, és kérte a világ „legnagyobb tehetségeinek” segítségét is.

Az egyik leggazdagabb francia család, a Pinault máris százmillió eurót ajánlott fel a helyreállításra. A család számos divatmárka tulajdonosa, de érdekelt a médiában, a borászatban is, valamint egyebek között a Christie´s aukciós ház tulajdonosa. A japán kormány is jelezte készségét arra, hogy hozzájáruljon a reastaurálás költségeihez. Szakértők szerint a munkálatok évekig tarthatnak majd.

Együttérzésükről biztosítják a franciákat a világ vezetői

Több nemzetközi szervezet és ország vezető tisztségviselői, egyházi méltóságok együttérzésükről biztosították a franciákat a történtek miatt.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke Twitter-üzenetében bátorságra buzdította a lángoló, „Európa büszkeségét jelentő katedrális” oltásán dolgozó tűzoltókat. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, percről percre követi az eseményeket, azt, „hogyan ejti zsákmányul” a párizsi Notre Dame-ot, amely – mint írta – az egész emberiség öröksége.

Donald Tusk, az Európai tanács elnöke Twitter-üzenetében együttérzését fejezte ki Franciaországgal, és úgy fogalmazott, hogy a párizsi Notre Dame egész Európa katedrálisa.

Donald Trump amerikai elnök azt mondta, „rendkívül fájdalmas látni a lángoló székesegyház szörnyű képeit. Ez a katedrális a világ egyik legnagyobb kincse, kultúránk és életünk része, valószínűleg nincs hozzá fogható a világon”.

A tűzvész sújtotta Notre Dame „Franciaország és európai kultúránk jelképe” – jelentette ki Angela Merkel német kancellár. „Francia barátainkkal vagyunk” – írta a Twitter mikroblog portálon szóvivője, Steffen Steibert.

Szolidaritásáról biztosította a párizsi érseket Erdő Péter

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szolidaritásáról biztosította a párizsi érseket és a francia katolikus közösséget a Notre Dame-ban kitört tűzvész miatt hétfő este. A levélben, amelyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata az MTI-hez eljuttatott, a bíboros azt írta: megrendülten értesült arról, hogy a nagyszerű párizsi Saint-Sulpice-templomot ért tűzeset után most, a nagyhét kezdetén a város főtemploma, a Boldogságos Szűz Máriának szentelt Notre-Dame áll lángokban.

Magyarország együttérez Franciaországgal a párizsi Notre Dame székesegyházban kitört tűzvész miatt – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn esti közleményében.

Hirdetés
Hirdetés

Szolidaritását fejezte ki a katasztrófa miatt Párizs népével Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Alberto Bonisoli, az olasz kulturális örökség és idegenforgalmi miniszter is. A szentföldi katolikus egyház együttérzését fejezi ki a francia egyházzal – közölte Vadi Abu Nászir, a szentföldi katolikus egyház szóvivője.

Gerd Bacher, a kölni dóm prépostja megdöbbenésének adott hangot a tűzvész miatt. Nyilatkozatában hangsúlyozta: „Együttérzünk a katolikusokkal és minden franciával, együtt gyászolunk velük”.

Ugyanerről biztosította őket a londoni Westminster-apátság is.

A párizsi Notre Dame leégése miatt érzett fájdalom közelebb hozza egymáshoz az ortodoxokat és a katolikusokat, egyben olyan jel, amelyet értelmezni kell – jelentette ki Nyikolaj Balasov esperes, az orosz ortodox egyház külkapcsolati osztályának helyettes vezetője.

(MTI)
Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. április 16., 11:26
  ÉRTÉKELÉS: -5

  Hogy lehet 850 éves?? ha…..A francia forradalom alatt majdnem teljesen elpusztult, ám 1845 és 1878 között az eredeti terveknek megfelelően újjáépítették.

 • User
  Dátum: 2019. április 17., 10:38
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Talalnak majd egy eppen cigarettazo munkast akire ra fogjak az egeszet,hogy eltusoljak az igazat.De nagy pofara eses lenne,ha kozben valamelyik szelsoseges csoport nyilvanosan magara vallalna a gyujtogatast.

 • User
  Dátum: 2019. április 17., 15:37
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Es mit szolsz hozza,ha szelsoseges cionista csoport gyujtotta fol es nem azok a szelsosegesek akikre te gondoltal?! Mi erdeke lenne egy nemzetallamrol almodozo, es az europai kultura vedelmezoirol hires szelsojobboldali csoportnak,hogy sajat kulturajat elpusztitsa ?! Ti pajszosok aztan nagy mesterei vagytok a diverzionak es a felrevezetesnek ! Emlekszel meg az ikertornyok elleni amerikai merenyletre?! A 9\11-re? Azt sem arab terroristak hajtottak vegre,mint ahogyan ez kesobb kiderult es melyrol Michael Moore,amerikai dokumentumfilmrendezo egy filmet is keszitett 9\11 cimen. Szerinted kiknek erdeke,hogy a vilag osszes kulturajat elpusztitsak-es itt nemcsak Europarol van szo,emlekezz csak vissza Kambodzsara, Vietnamra,Irakra,Sziriara ,es a vegtelensegig sorolhatnam,hogy mar hany helyen elpusztitottak a nemzetek kulturait-csak azert,hogy egy multikulturalis vilagot hozzanak letre,melyet egyetlen vezer fog majd iranyitani. Az Uj Vilagrend cionistainak,csakis nekuk erdekuk !!!

 • User
  Dátum: 2019. április 17., 22:09
  ÉRTÉKELÉS: -8

  Hát, ami késik, nem múlik nyomtalan. Tudtommal Isten szent anyja, a mi védőszentünk. Ezért már száz éve fohászkodunk hozzá, hogy büntesse meg azokat a kurva frankokat. Már akik keresztbe tettek nekünk. Végre került ideje, hogy meghallgassa szerény frakciómat. Tüzet élesztett a hamisságokból.