Felhívás!

Ismét elhalasztották az igazságügyi- és a pénzügyminiszter elleni indítványok vitáját

Ismét elhalasztották az igazságügyi- és a pénzügyminiszter elleni indítványok vitáját Románia

A parlamenti frakciók vezetőinek bizottsága május 6-ára halasztotta a Tudorel Toader igazságügyi és az Eugen Teodorovici pénzügyminiszter ellen a szenátusba benyújtott egyszerű indítvány vitáját.

A két egyszerű indítványt, amelyek “Az igazságszolgáltatás, biztos áldozat Toader kezében” és a “Teodorovici, a románok azt kérik, hogy mondjál le” címet viselik, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nyújtotta be, és az eredeti program szerint hétfőn kellett volna megtárgyalnia a felsőháznak.

A Tudorel Toader elleni egyszerű indítványt már harmadszorra tűzték napirendre, mindahányszor elhalasztották a vitát.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke úgy foglalt állást, hogy a párt tagjai “lelkiismeretük szerint szavaznak” az ügyben, mert “úgy tűnik, hogy a PSD már nem vállalja Toadert”.

Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke azt mondta: a párton belül nem született döntés, de ő maga “nem fog a jelenlegi kormány egyetlen minisztere ellen sem szavazni”.

A benyújtók azt kérik, hogy “vessenek véget az igazságszolgáltatás politikai befolyásolásának”, az igazságügyi miniszter pedig törekedjen arra, hogy hozza összhangba a büntetőtörvénykönyveket az alkotmánybíróság döntéseivel, de tartózkodjon “a jogállamisággal össze nem egyeztethető jogszabály-módosításoktól”.

Az Eugen Teodorovici elleni indítványban az előterjesztők azzal érvelnek, hogy a tárcavezető “már éppen elég jelét adta hozzá nem értésének”, ezért nem töltheti be e miniszteri tisztséget.

Míg egy bizalmatlansági indítvány elfogadásával megbukik a kormány, az egyszerű indítványnak nincs kötelező érvénye.

A pártok különböző módon ítélik meg a halasztást

Claudiu Manda, a felsőház szociáldemokrata párti (PSD) elnökhelyettese közölte: a PSD azért kért halasztást, mert a frakción belül “két- vagy háromféle” vélemény is van, és idő kell, míg a szenátorok “letisztázzák maguknak”, hogy miként szavazzanak.

Manda szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kérte, hogy ha halasztanak, akkor ne a jövő, hanem az azt követő hétre halasszák a vitát. Ugyanakkor elutasított azt a felvetést, hogy a vita halasztásával Tudorel Toader minisztert “zsarolnák”.

Ludovic Orban “ostobaságnak” nevezte a halasztást, mert – mint mondta – ezzel május 6-áig “megszüntetik” a szenátust. Kifejtette: nem ismeri az okát, amiért ismét elhalasztották a Toader elleni indítvány vitáját.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.