Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nem lesz náci zarándokhely

Nem lesz náci zarándokhely Külföld

Adolf Hitler ausztriai szülőházát úgy alakítják át, hogy arra rá sem lehet majd ismerni. A cél, hogy az épület ne legyen a neonácik zarándokhelye.

Hirdetés
Hirdetés

Az osztrák kormány győzelmével ért véget a hatóságok és a Hitler ausztriai szülőházát birtokló család közötti jogi vita. Ez pedig azt jelenti, hogy a Braunau am Innben lévő házat úgy átalakítják, hogy arra rá sem lehet majd ismerni. A cél, hogy az épület ne legyen a neonácik zarándokhelye.

A jogi csata két évig tartott, s most a bécsi legfelső bíróság a kormánynak adott igazat: tisztességesnek ítélte azt az összeget, amit az épületet kisajátító hatóságok ajánlottak fel a tulajdonosnak. Hitler 1889-ben született meg az osztrák–német határ közelében lévő Braunau am Innben lévő ház egyik bérelt szobájában, és a náci hatalomátvétel után a nácipárt megvásárolta az épületet, s egyfajta kultikus emlékhelyet csinált belőle. 

Amikor a bécsi kormány úgy döntött 2016-ban, hogy kisajátítja az éppen üresen álló házat, 810 ezer eurót ajánlott fel a tulajdonosnak, Geraldine Pommernek. Azonban később egy bíróság további összegeket – összesen több mint egymillió eurót – ítélt meg Pommernek, különféle kártérítések formájában. A legfelső bíróság most ezeket az összegeket minősítette jogtalannak jogerős döntéssel.

A tervek szerint épületet lebontják, vagy teljes mértékben átalakítják. Wolfgang Peschorn belügyminiszter elmondta, Bécs megakadályozza, hogy bármiféle nemzetiszocialista tevékenység folyjon a környéken.  

(hvg)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük