Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Letette hivatali esküjét Joe Biden amerikai elnök

Letette hivatali esküjét Joe Biden amerikai elnök Külföld

Letette hivatali esküjét Joe Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke szerdán Washingtonban.

Hirdetés
Hirdetés

Biden beiktatásán Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama volt elnökök is megjelentek, viszont nem jött el a leköszönő Donald Trump. Ő az első amerikai elnök 1869 óta, aki nem vesz részt utódja beiktatásán. Trump alelnöke, Mike Pence jelen volt a ceremónián.

A Capitolium két héttel korábbi ostroma, valamint a koronavírus-járvány miatt hozott példátlan biztonsági óvintézkedések következményeként az ilyenkor megszokott százezres tömeg helyett alig néhányan voltak Washington szívében. A hiányzó tömeget mintegy 200 ezer amerikai zászló jelképezte.

Biden: ma a demokrácia ügyének győzelmét ünnepeljük

„Ma nem egy jelölt, hanem egy ügy, a demokrácia ügyének győzelmét ünnepeljük” – mondta beiktatási beszédében Joe Biden.

„Ez a demokrácia napja, a remény, a megújulás és az eltökéltség napja” – hangsúlyozta. Újra megtanultuk, hogy a demokrácia értékes és törékeny – húzta alá a 78 éves demokrata párti vezető az elmúlt időszak eseményeire utalva.

A kihívások legyőzéséhez nem elég a szó, egységre van szükség – tette hozzá. „Minden erőmmel azon leszek, hogy egyesítsem népünket, egyesítsem nemzetünket” – nyomatékosította Biden. Megígérte, hogy minden amerikai elnöke lesz, és ugyanolyan elszántsággal küzd azokért, akik nem támogatják, mint azokért, akik igen.

„Egységre van szükség, hogy felvegyük a harcot az ellenségeinkkel: a dühvel, a keserűséggel, a gyűlölettel, a szélsőségességgel, a törvénytelenséggel, az erőszakkal, a betegséggel, a munkanélküliséggel és a reménytelenséggel” – hangoztatta.

Beszédében Biden kitért a koronavírus-járvány okozta nehézségekre is, és arra kérte a jelenlévőket, hogy mondjanak egy néma imát azért 400 ezer emberért, akik életüket vesztették a vírus okozta Covid-19 betegségben.

A nemzetközi közösségnek az elnök azt üzente: véget vet elődje – a republikánus párti Donald Trump – elszigetelődésre törekvő politikájának, és vezetése alatt Amerika újra azon lesz, hogy partnereivel együttműködve kivegye a részét a globális problémák megoldásából.

Helyreállítjuk szövetségeinket, hogy készen álljuk a jelen és a jövő kihívásaira– ígérte. Amerika nem puszta erővel fogja vezetni a világot, hanem a példa erejével – tette hozzá. „Erős, megbízható partner leszünk a békében, a fejlődésben és a biztonságban” – mondta.

Beiktatták alelnöki hivatalába Kamala Harrist is

Beiktatták hivatalába a demokrata párti Kamala Harrist, az Egyesült Államok első színesbőrű női alelnökét szerdán Washingtonban.

Kamala Harris – a hagyományoktól eltérően – Sonia Sotomayort, a legfelső bíróság első latino származású bíróját kérte fel az esketésre.

Az amerikai alkotmány 20. kiegészítése értelmében az elnökök mandátuma január 20-án helyi idő szerint délben fejeződik be, illetve kezdődik el.

Klaus Iohannis államfő is gratulált

Klaus Iohannis államfő gratulált Joe Bidennek és Kamala Harrisnek az Amerikai Egyesült Államok elnökévé, illetve alelnökévé történt beiktatásuk alkalmából.

„Gratulálok Joe Biden elnöknek és Kamala Harris alelnöknek. Meggyőződésem, hogy közösen folytatni fogjuk a két ország közötti stratégiai partnerség fejlesztését és elmélyítését, valamint a transzatlanti értékek szellemében való munkát” – írta Iohannis egy Twitter-üzenetben.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük