Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Cîţu: a második szakaszban az állami intézmények kulcsfontosságú dolgozói kaphatják meg az oltást

Cîţu: a második szakaszban az állami intézmények kulcsfontosságú dolgozói kaphatják meg az oltást Románia

Az oltási kampány második szakaszában az állami intézmények kulcsfontosságú dolgozói is megkaphatják a koronavírus elleni oltást, vagyis azok az alkalmazottak, akik nélkül nem működhetnek ezek az intézmények – jelentette ki szerdán Florin Cîţu.

Hirdetés
Hirdetés

A kormány határozatot fogadott el szerdai ülésén az országos oltási stratégia módosításáról és kiegészítéséről.

Az ülést követő sajtótájékoztatóján a kormányfő hangsúlyozta, bevezetnek az oltási tervbe egy újabb, IIIA elnevezésű szakaszt, amelyben szintén kulcsfontosságú ágazatokban, de többnyire a versenyszférában dolgozók kaphatják majd meg a vakcinát. A miniszterelnök példaként említette a banki alkalmazottakat és a szupermarketekben dolgozó kasszásokat.

Cîţu leszögezte, a szerdán elfogadott módosítás értelmében a második szakaszban oltathatják be magukat az állam működése szempontjából fontos állami intézmények kulcsfontosságú dolgozói is. “Javaslom az érintett intézmények vezetőinek, hogy a listák összeállításakor legyenek tekintettel arra, hogy csak a kulcsfontosságú alkalmazottakról van szó ebben a szakaszban, nem a teljes személyzeti állományról” – nyomatékosította.

A kormányfő azt is elmondta, hogy az oltási kampány második szakaszában a beoltottak 75 százalékát a 65 éven felüli és krónikus beteg személyek teszik majd ki, 25 százalékát pedig a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók.

Florin Cîţu arról is beszélt, hogy az oltási terven bármikor lehet módosítani, ha a helyzet alakulása és az oltóanyagok leszállítása ezt kéri vagy lehetővé teszi. Hozzátette, jelen pillanatban biztosnak tekinthető, hogy március 29-éig Románia kap 2,4 millió adagot a Pfizer-BioNTech vakcinájából, de igényét fejezte ki további 400 ezer dózisra a Moderna oltóanyagából – amelynek szintén március végéig kellene megérkeznie -, és hamarosan elérhető lesz az AstraZeneca oltása is. “Az eredeti tervhez képest a második szakasz felgyorsult, és mi készen állunk felgyorsítani a harmadik szakaszt is, ha a vakcinák megérkeznek” – nyomatékosította.

Cseke Attila: az önkormányzatokban dolgozók is megkaphatják az oltást a második szakaszban

Az önkormányzatokban dolgozók is megkaphatják a koronavírus elleni vakcinát már az oltási kampány második szakaszában – jelentette be Cseke Attila közigazgatási miniszter azt követően, hogy a kormány jóváhagyta a fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős minisztérium javaslatát.

A kabinet eredeti javaslata értelmében a kampány második szakaszában csak a központi államapparátus kapott volna oltást, az önkormányzatokat nem foglalták bele a rendelkezésbe.

“Az önkormányzatok működése fontos a helyi közösségek fejlődése szempontjából, az ott dolgozók fontos feladatköröket látnak el. Az oltáskampány megszervezése során kiálltunk a helyi közösségekért” – idézi Cseke Attilát az RMDSZ közleménye.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük