Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Két év tíz hónapra ítélte a bíróság Lagzi Lajcsit

Két év tíz hónapra ítélte a bíróság Lagzi Lajcsit Külföld

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte első fokon a Budaörsi Járásbíróság szerdán Galambos Lajost, azaz Lagzi Lajcsi zenész-előadóművészt.

Hirdetés
Hirdetés

Az ügyészség azzal vádolta Galambos Lajost, hogy egy mocsai lakóházban és egy tatai apartmanparkban éveken át méretlenül vételezte az áramot, a vizet és a gázt, valamint megvesztegette az ellenőröket. A 2017-ben született vádirat szerint összesen legalább 30 millió forint értékben lopott áramot, 4,7 millió forint értékben földgázt, 16 millió forint értékben pedig vezetékes vizet.

A bíróság az ügy két vádlottját – egyikük Galambos Lajos felesége – felmentette, lopás, bűnsegédlet és vesztegetés miatt egy embert pénzbüntetésre, ötöt pedig 1 évtől 2 év 4 hónapig terjedő szabadságvesztésre ítélt; két esetben végrehajtandó, háromban pedig felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki.

Az ügy vádlottjai Galambos Lajoson kívül a művész munkatársai, az illegális bekötésben segédkező szakemberek, valamint energetikai ellenőrök, akiket vesztegetés elfogadása miatt marasztalt el a járásbíróság.

A bíróság Galambos Lajosra 15 millió forint pénzbüntetést is kiszabott, mintegy 12 millió forint értékben vagyonelkobzást rendelt el, és 5 millió forint pénzbírságot szabott ki az egyik cégére.

A vádirat szerint a vádlott illegális bekötések révén lopta az áramot, a vizet és a gázt. A közműveket az ingatlanokra beköttette, majd illegális rácsatlakozásokat építtetett ki, a szolgáltatóknak pedig a szabályosan felszerelt fogyasztásmérők által jelzett „nulla” közeli óraállások alapján éveken át csak minimális összeget fizetett.

A védők a tárgyaláson azt hangsúlyozták, hogy a vádirat feltételezéseken, fikciókon alapul és nem tartalmaz minden kétséget kizáró bizonyítékokat. Több védő szerint az ellopottként feltüntetett energiahordozók mennyisége csupán becslés, márpedig így a mérésügyi törvény szerint joghatályos adatok nem keletkezhetnek.

Az ügyész ugyanakkor szakértőkre hivatkozott és hangsúlyozta, hogy az illegális vezetékeken áthaladó mennyiségek nyilván nem mérhetők.

A járásbíróság Vass László által vezetett tanácsa végül bizonyítottnak tartotta a lopás és a vesztegetést is.

Az ügyész súlyosításért fellebbezett.

Galambos Lajos a tárgyaláson nem volt jelen, de Fröchlich Krisztián, az elsőrendű vádlott ügyvédje az MTI-t arról tájékoztatta, hogy felmentésért, enyhítésért, illetve hatályon kívül helyezésért fellebbeznek az első fokú ítélet ellen.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. szeptember 15., 18:44
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Az a durva, hogy az ugyved egyebbel nincs mivel vedekezzen mint azzal, hogy mivel nem mertheto a kar, azert vlaojaban nincsen kar! Azaz fel sem merul a kerdes, hogy lopott-e vagy sem, megis artatlannak akarjak kihozni. Lesz vajon olyan torveny, mely bunteti azt az ugyvedet, mely bunos embereket vedelmez? Azaz ha a biro elitel egy vadlottat, veglegesen, akit az ugyved hibatlannak akart bizonyitani, nem kellene az ugyvedet is ketsegbe vonni, hogy nem tudja felmerni helyesen a helyzetet. Azaz mikor lesz tilos szant szandekkal buos embereket vedelmezni?

 • User
  Dátum: 2021. szeptember 17., 15:11
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A bűnözőnek törvény szerint ügyvéddel kell megjelennie az ítélőszék előtt, mert a tényeket, amiket rögzítenek profi módon kell a dokumentumokban rögzíteni. Ha a bűnös tettét kibeszéli vagy elkendőzi, nyilván bűnös lesz. Viszont a védőnek, kell valami kapaszkodó gumipad, hogy mégse legyen a bűn prédája.