Felhívás!

A parlament folyosóján tiltakoztak az AUR képviselői, majd sztrájkba léptek

A parlament folyosóján tiltakoztak az AUR képviselői, majd sztrájkba léptek Románia

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) alsóházi képviselői kivonultak a képviselőház szerdai plenáris üléséről, és a parlament folyosóján tiltakoztak amiatt, hogy az alakulatuk és az USR PLUS által közösen benyújtott bizalmatlansági indítványt nem bocsátották vitára és szavazásra.

George Simion, az AUR társelnöke bejelentette, hogy tiltakozásuk ultimátum a parlamenti sztrájk kirobbantása előtt, amelyre sor fog kerülni, ha az alakulat által kezdeményezett indítványt nem vitatják meg és nem bocsátják szavazásra a parlamentben.

“A román parlamentben megszűnt a demokrácia, és mi folytatni fogjuk tiltakozásunkat, ha a szenátus, illetve a képviselőház elnöke nem cselekszik a törvények és az alkotmány szellemében, és nem bocsátja szavazásra az AUR által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt. (…) Jövő héttől jelen leszünk az üléseken, de nem szavazunk” – szögezte le Simion.

FRISSÍTÉS: Parlamenti sztrájkba lépett az AUR szenátusi frakciója

A Románok Egyesüléséért Szövetség szenátorai parlamenti sztrájkba léptek, nem vesznek részt a vitákon és a szavazásokon – jelentette be a szenátus szerdai ülésén a párt társelnöke, Claudiu Târziu.

A politikus elmondta, azért választották a tiltakozásnak ezt a formáját, mert szerintük kedden már lejárt a határideje az USR PLUS-szal közösen benyújtott bizalmatlansági indítványuk megvitatásának és szavazásra bocsátásának, de továbbra sem került fel a parlament napirendjére. “Nem nézhetjük tétlenül az alkotmány durva megszegését” – jelentette ki Claudiu Târziu.

Az AUR társelnöke szerint a bizalmatlansági indítvány vitájának napirendre tűzését a Nemzeti Liberális Pártból (PSD), a Szociáldemokrata Pártból (PSD) és az RMDSZ-ből álló “új parlamenti többség” akadályozza meg. Hangsúlyozta, hamis az az érv, hogy előbb meg kell várni az alkotmánybíróság döntését a parlament és a kormány közötti jogi konfliktusról.

“A fenti okokból bejelentem, hogy az AUR frakciója parlamenti sztrájkba lép. Jelen leszünk a parlamentben, de nem veszünk részt a vitákon és nem szavazunk” – mondta Claudiu Târziu.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.