Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A parlament folyosóján tiltakoztak az AUR képviselői, majd sztrájkba léptek

A parlament folyosóján tiltakoztak az AUR képviselői, majd sztrájkba léptek Románia

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) alsóházi képviselői kivonultak a képviselőház szerdai plenáris üléséről, és a parlament folyosóján tiltakoztak amiatt, hogy az alakulatuk és az USR PLUS által közösen benyújtott bizalmatlansági indítványt nem bocsátották vitára és szavazásra.

Hirdetés
Hirdetés

George Simion, az AUR társelnöke bejelentette, hogy tiltakozásuk ultimátum a parlamenti sztrájk kirobbantása előtt, amelyre sor fog kerülni, ha az alakulat által kezdeményezett indítványt nem vitatják meg és nem bocsátják szavazásra a parlamentben.

„A román parlamentben megszűnt a demokrácia, és mi folytatni fogjuk tiltakozásunkat, ha a szenátus, illetve a képviselőház elnöke nem cselekszik a törvények és az alkotmány szellemében, és nem bocsátja szavazásra az AUR által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt. (…) Jövő héttől jelen leszünk az üléseken, de nem szavazunk” – szögezte le Simion.

FRISSÍTÉS: Parlamenti sztrájkba lépett az AUR szenátusi frakciója

A Románok Egyesüléséért Szövetség szenátorai parlamenti sztrájkba léptek, nem vesznek részt a vitákon és a szavazásokon – jelentette be a szenátus szerdai ülésén a párt társelnöke, Claudiu Târziu.

A politikus elmondta, azért választották a tiltakozásnak ezt a formáját, mert szerintük kedden már lejárt a határideje az USR PLUS-szal közösen benyújtott bizalmatlansági indítványuk megvitatásának és szavazásra bocsátásának, de továbbra sem került fel a parlament napirendjére. „Nem nézhetjük tétlenül az alkotmány durva megszegését” – jelentette ki Claudiu Târziu.

Az AUR társelnöke szerint a bizalmatlansági indítvány vitájának napirendre tűzését a Nemzeti Liberális Pártból (PSD), a Szociáldemokrata Pártból (PSD) és az RMDSZ-ből álló „új parlamenti többség” akadályozza meg. Hangsúlyozta, hamis az az érv, hogy előbb meg kell várni az alkotmánybíróság döntését a parlament és a kormány közötti jogi konfliktusról.

„A fenti okokból bejelentem, hogy az AUR frakciója parlamenti sztrájkba lép. Jelen leszünk a parlamentben, de nem veszünk részt a vitákon és nem szavazunk” – mondta Claudiu Târziu.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük