Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elfogadták a G20-csúcs zárónyilatkozatát, az ukrajnai háborút is elítélték

Elfogadták a G20-csúcs zárónyilatkozatát, az ukrajnai háborút is elítélték Külföld

A G20-csoport összes tagja, beleértve Oroszországot, elfogadta az indonéziai csúcstalálkozó zárónyilatkozatát, amelyben szerepel az ukrajnai háború elítélése is.

A dokumentum szövege szerint a legtöbb tag határozottan elítélte az ukrajnai háborút. Moszkva kezdetben ellenezte, hogy a zárónyilatkozatban utalás történjen az ukrajnai háborúra.

„Voltak más nézetek és a helyzet eltérő megítélése is” – folytatódik a szöveg, amely az Ukrajna elleni orosz támadást háborúnak nevezi, nem különleges katonai műveletnek, amit a hivatalos orosz dokumentumokban használnak.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter néhány órával a zárónyilatkozat elfogadása előtt elutazott a csúcstalálkozóról.

A zárónyilatkozatban a felek utaltak egy márciusi ENSZ-határozatra is, amelyben a világszervezet teljes és feltétel nélküli csapatkivonásra szólította fel Oroszországot.

Kitértek a nukleáris hadviselésre is, elfogadhatatlannak nevezve a nukleáris fegyverek bevetését, illetve a velük történő fenyegetést.

A G20-csoport vezetői továbbá mély aggodalmuknak adtak hangot a világ élelmiszer-biztonsága miatt, és támogatásukat fejezték ki a fekete-tengeri gabonaexportot lehetővé tevő, török közvetítéssel létrejött orosz-ukrán megállapodás iránt.

A zárónyilatkozat további részében a felek ígéretet tettek a klímaváltozás elleni harc fokozására. A világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő G20-csoport országai a világ szén-dioxid-kibocsátásának 80 százalékáért felelősek.

forrás: MTI

fotó: G20 Indonesia/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük