Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Charles Michel: előbb vagy utóbb szankciókat kell kivetni az orosz olajra és gázra

Charles Michel: előbb vagy utóbb szankciókat kell kivetni az orosz olajra és gázra Külföld

Szigorítjuk az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedéseket, hogy maximális nyomást tudjunk gyakorolni a Kremlre, az új csomag még csak a szénimportot érinti, viszont előbb vagy utóbb az orosz olajra és gázra is szankciókat kell kivetnünk – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

Hirdetés
Hirdetés

Az elnök a március a 24-25-i EU-csúcs következtetéseit taglaló vitában elmondta: meg kell szüntetni a függést az orosz fosszilis energiahordozóktól, európai szuverenitást kell kiépíteni. A csúcson az uniós tagállami vezetők megegyeztek a közös energiabeszerzésről, ami előrelépés lehet ezen a téren – mutatott rá a belga politikus. Hozzátette, hogy a szankciók bevezetésének ára lesz, de az európaiak hajlandók ezt megfizetni.

Michel kijelentette: „a bucsai mészárlás is bizonyítja, hogy az orosz erők brutalitása nem ismer határokat, ez nem egy különleges hadművelet, ez háború, ahol az orosz hadsereg emberiesség elleni bűntetteket követett el”. Az Európai Tanács elnöke azt üzente az orosz katonáknak, „hogy ne folytassák ukrán testvéreik gyilkolását, hanem hagyják el a csatamezőt”. Véleménye szerint jó ötlet a dezertáló orosz katonáknak menedékjogot adni.

Michel hangsúlyozta: világosan látszik, hogy Kína együttműködik Oroszországgal, ezért is fontos elmagyarázni Pekingnek, hogy ne támogassa tovább Moszkvát, és ne avatkozzon bele az Oroszország elleni szankciók végrehajtásába.

Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője felszólalásában azt mondta: „az Európai Unió azt akarja, hogy az ukrajnai háború a lehető leghamarabb véget érjen, de nem bárhogyan”.

„Nem akarhatjuk, hogy Ukrajna területileg szétszakított, tönkretett országgá váljon, és több millió ukrán meghaljon vagy száműzetésben kelljen élnie” – hívta fel a figyelmet. Épp ezért – tette hozzá – folytatnunk kell Ukrajna felfegyverzését, ahogy az ukránok el is várják tőlünk.

Borrell párhuzamba állította azt a pénzmennyiséget, amelyet az EU nyújt Oroszországnak a gázért és az olajért azzal a támogatással, amelyet eddig Ukrajnának nyújtott.

„Egymilliárd dollár támogatást adtunk eddig Ukrajnának, ennyit naponta fizetünk Vlagyimir Putyin elnöknek az orosz energiáért”- mutatott rá.

Kijelentette még: „véget kell vetni az európaiak védelmi felelőtlenségének, de súlyos hiba lenne, ha minden tagállam a jelenlegi szinthez képest arányosan növelné védelmi kiadásait, mert azt kockáztatnánk, hogy a jelenlegi párhuzamosságokat megsokszorozzuk, miközben ugyanazokat a hiányosságokat tartjuk fenn.” Összehangolt megközelítésre van szükségünk az adófizetők pénzének optimalizálása érdekében – hívta fel a figyelmet.

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hozzászólásában kiemelte: az Oroszország elleni szankciókat tovább kell szigorítani. Az elnök felsorolta a bizottság szankciókra tett keddi javaslatát, amely egyebek között a szénimport leállítását és az orosz hajók európai kikötésének tilalmát tartalmazza. Felhívta a figyelmet hogy „az uniós adófizetők pénze nem juthat el Oroszországba”.

Von der Leyen hangsúlyozta: Kínának fontos szerepe van a globális béke és biztonság fenntartásában, ezért fontos, hogy minél hamarabb egyértelműen állást foglaljon. „Ebben a helyzetben senki sem lehet semleges” – tette hozzá.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. április 6., 19:25
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Mondjátok meg ennek az ütődött manusznak, hogy én nem vagyok hajlandó többet fizetni a butaságaik végett. Azt hiszem ezzel többen is így vagyunk.

  • User
   Dátum: 2022. április 9., 9:54
   ÉRTÉKELÉS: 8

   Az EU elefántcsont tornyából másképpen látszik a világ,teli gyomorral ,jó nagy fizetéssel,szép ,kényelmes lakosztállyal,amit végül az EU országai fizetik az adózók pénzéből,mondván azt ,hogy ,há kémszéppen a demokrácia sokba kerül’.
   Mondom én….túl sokba,elég volt az altatásból!

 • User
  Dátum: 2022. április 7., 10:56
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Elöbb vagy utóbb ha ötszörös áron kell
  megvenni a gázt meg az olajat az azt jelenti ,hogy az EU gólyon lötte magát.Ez keményen beépül az árakba.Hogy lehet majd versengeni a piacon kb.40-50% -os megemelt árakkal….például az autópiacon.
  Már a kínaiak be is dugták az orrukat az európai autópiacra…lehet majd nagy vámokat kivetni ,de majd ide hoznak autógyárakat mint a Renault Ro.ba,Suzuki stb.bi Magyaro.ra ,a Hyundai.Szlovákiába…habár a Renault más eset mert ah EU-s ország.Akárhogyis tesszük-bessuük akik nyernek az az USA és
  Kína amegy olcsó energiához fog jutni az
  oroszoktó

  • User
   Dátum: 2022. április 7., 12:52
   ÉRTÉKELÉS: -2

   A kínaiiak többször próbálták autót eladni, csak nem sikerült. Ha azt a szintet akarják biztosítani, mint a más országok gyártói akkor az ő autóik se lesznek számottevőrn olcsóbbak. Nem könnyű dolog belépnibegu ilyen telitett piacra. Az amerikaiak is csak szenvedtek, szenvednek itt.

 • User
  Dátum: 2022. április 7., 13:23
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Hahó Charley! Mai friss hír !Megérkezett a gázhiány Németországban ,de Olaszország sem áll jól…fütsünk egy fokkal kevessebbre.Dominóelv…Németország után borulnak a dominók?Ausztria félreállt…
  Hát persze a jól befütött és kivilágított bruxelessi termekből,jó teli gyomorral ez másképp látszik.

 • User
  Dátum: 2022. április 7., 18:44
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Ez most vicc volt vagy komoly a telített piaccal? Nincs elég új autó ,egyes modellekre 4 !!!négy évet is kell várni.Nimcsenek katalizátorok,(tudja miért?)
  chipek,alumínium se elég…Valaki a nagy telitettségben 8 hónapot várt az autójára,szerencsére árgaranciával,persze
  euróban.Most már azt sem vállalják és azóta eltelt 3 hét és egy pár napja azt mondta ,hogy ,csak” 2500 € lett drágább.Toyota gk.

 • User
  Dátum: 2022. április 9., 9:20
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Németország nem szavazta meg a gáz-és olajimportot.Előbb sem utóbb sem ,
  mert nem akarja tök(főzeléknövén) ön(udvarias te,maga) lőni magát.Most érthető a golyós ügy mert az olyan ,nem pedig kocka alakú.Kerek-perec kijelentette ,hogy a német gazdaság összeomolna.A
  tények makacs dolgok ,innen látszik ,hogy
  az EU vízfejként működik ,nincs koncepciója
  a válságok kezelésére …covid helyzet ,migrációs helyzet,energia helyzet,jogállami
  helyzet ahol a kettős mércét alkalmazzák.
  Egy nagy pénznyelő katyvasz ,tehetségtelen
  vezetőkkel.

 • User
  Dátum: 2022. április 9., 11:20
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A szerencsétlen nem tudja ,hogy amikor kollektivizáltak ,a gazdáktól csak a lovakat vették el a szekereket meghagyták.Vagyis az ,energiahodozót’. Ezek saját maguktól veszik el az energiaforrásokat büszkén és dalolva. Az oroszok meglesznek meki nélkül meg nyugati ruhák nélkül amelyek zöme valójában a 3. világ országaiban készülnek ,nyugati autók nélkül ( gyáraik már válságban vannak,főleg a német).Ez a helyzet kimutatta az EU gyengeségét minden fontos téren.Jöhet az Új Világrend.