Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

15,5 milliárd lejjel egészíti ki a kormány az Anghel Saligny program büdzséjét

15,5 milliárd lejjel egészíti ki a kormány az Anghel Saligny program büdzséjét Románia

Nicolae Ciucă miniszterelnök szerdán, a kormányülés elején közölte, hogy jogszabályt készülnek elfogadni, amely mintegy 15,5 milliárd lejjel növeli az Anghel Saligny beruházási program költségvetését.

Hirdetés
Hirdetés

Ebből 10 milliárd lejt útépítésre és -korszerűsítésre, 5,5 milliárd lejt pedig a gázhálózat bővítésére szánnak.

„Ezzel a program teljes költségvetése 65,5 milliárdra emelkedik, és az utak korszerűsítésére, a víz- és csatornahálózat bővítésére, valamint a gázhálózat bővítésére összpontosít” – mutatott rá a kormányfő

Az erről szóló döntést a keddi koalíciós ülésen hozták meg a kormánypártok.

Cseke Attila fejlesztési miniszter elmondta: a költségkeret kiegészítésére azért volt szükség, mert egyrészt a minisztérium átvesz, finanszíroz és megépít 105 olyan gázhálózatot, amelyre az önkormányzatok az európai beruházások és projektek minisztériumától kértek pénzt, jól megírt, teljes dokumentációval ellátott pályázatokat adtak le, de a finanszírozási keret elégtelennek bizonyult ahhoz, hogy minden beruházás támogatást nyerjen. Ezekre a beruházásokra kért a fejlesztési minisztérium 5,5 milliárd lejes költségkeret-kiegészítést.

A szerdán elfogadott sürgősségi kormányrendelet értelmében 15 nap alatt adja át az európai beruházások és projektek minisztériuma a pályázatokat, ezt követően pedig 30 nap áll az önkormányzatok rendelkezésére ahhoz, hogy a fejlesztési minisztériumnak is digitálisan benyújtsák az egyszerűsített dokumentumokat.

Cseke Attila elmondta: a megyei és vidéki utak 68 százaléka szorul felújításra. Az adatok szerint 5,33 millió lakos olyan háztartásban él, ahol nincs vezetékes víz. Továbbá a települések 70 százalékában nincs gázhálózat és 8,48 millió romániai állampolgár számára nincs biztosítva a csatornahálózathoz való hozzáférés – olvasható az RMDSZ közleményében.

„A csapvíz nem luxus, jelentős haladásra készülünk a közművesítés területén. Ehhez volt szükség a ma elfogadott költségkeret kiegészítésre” – mutatott rá Cseke Attila, majd hozzátette: a minisztérium 4858 kérést kapott az önkormányzatoktól, 89 milliárd lej értékében. Ezért van szükség az útépítésre jóváhagyott újabb 10 milliárd lejes kiegészítésre, amelynek segítségével a 65,5 milliárd lejes keretből összesen 30 milliárd lejt szánhat a fejlesztési minisztérium útfelújításra.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük