Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az EU új eszközt vezetett be a hamis információk kiszűrésére

Az EU új eszközt vezetett be a hamis információk kiszűrésére Külföld

Az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EKSZ) új eszközt vezetett be a hamis információk elleni fellépés jegyében az EUvsDisinfo.eu weboldalon – közölte hétfőn a brüsszeli szolgálat, hangsúlyozva, hogy lépése Oroszország ukrajnai háborújával függ össze.

Az EKSZ által finanszírozott honlap „a dezinformáció és az információmanipuláció mögött álló mechanizmusokat, taktikákat, narratívákat és szereplőket ismerteti”, továbbá „betekintést nyújt a Kreml-barát médiakörnyezetbe”. Az újonnan bevezetett „tanulási szekció” segítségével a felhasználókat abban segítik, hogyan ítéljék meg a hírforrások és tartalmuk jelentőségét és megbízhatóságát. A felhasználók kvízek és játékok segítségével gyakorolhatják is újonnan megszerzett készségeiket – áll a külügyi szolgálat sajtóközleményében.

Az EKSZ szerint az Oroszország Ukrajna elleni háborúját megelőző utolsó három hónapban a külügyi szolgálat oroszországi hírmanipulálás ellen küzdő munkacsoportja, az East Stratcom Task Force „az orosz dezinformációs média által támogatott narratívák hirtelen terjedését” figyelte meg: az ismert Kreml-barát hírcsatornákon például a „náci” kulcsszó használata 300, a „népirtás” kulcsszóé pedig 500 százalékkal nőtt.

Az elmúlt 12 hónapban több mint 1200 félretájékoztatási próbálkozást jegyeztek fel az EUvsDisinfo adatbázisában, ezek Ukrajnát és az Európai Uniót támadták.

A külszolgálat felhívta a figyelmet arra, hogy „az illegális orosz katonai agresszió folytatásával egyre terjed az információmanipuláció a dezinformációs kampányokkal együtt”. „Ezek megpróbálnak éket verni a társadalmunkba, megosztottságból táplálkoznak, zavart keltenek, és elterelik a figyelmet Oroszország agressziójáról és háborús bűneiről. Az elmúlt hónapok még világosabban megmutatták, hogy a dezinformáció mekkora fenyegetést jelent, és mennyire fontos, hogy védekezzünk ellene – egyéni szinten is” – hangsúlyozta az EKSZ.

forrás: MTI

fotó: pexels.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük