Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az EU elfogadta a kilencedik szankciós csomagot

Az EU elfogadta a kilencedik szankciós csomagot Külföld

Az európai uniós tagállamokat tömörítő Tanács pénteken elfogadta a kilencedik uniós szankciós csomagot Oroszországgal szemben, válaszul az Ukrajna ellen indított háborúra, a megszorító intézkedések az orosz gazdaságot és a háborúért, annak támogatásáért felelősöket célozzák.

Az uniós tanács közleménye hangsúlyozta: a szankciók célja, hogy kemény csapást mérjenek az orosz gazdaságra és Moszkva képességére az agresszió folytatására.

A tájékoztatás szerint az újabb szankciós csomag alapján megszorító intézkedések vonatkoznak közel kétszáz személyre és szervezetre, köztük az orosz védelmi ipart támogató vállalatokra, politikusokra, és politikai pártokra.

További három orosz bankot céloznak, köztük az Orosz Regionális Fejlesztési Bankot az EU fel fogja venni azon orosz állami tulajdonú vagy ellenőrzésű szervezetek jegyzékébe, amelyekre teljes tranzakciós tilalom vonatkozik.

Az EU négy orosz műsorszolgáltató, az NTV Mir, a Rosszija 1, a REN TV és a Pervij Kanal esetében függeszti fel az európai műsorszórási engedélyt. A közlemény szerint a felsorolt médiaorgánumok az orosz vezetés állandó közvetlen vagy közvetett ellenőrzése alatt állnak, és összehangolt dezinformációs és háborús propagandatevékenyéget folytatnak, legitimálva ezzel Oroszország ukrajnai agresszióját.

Az intézkedés további exportellenőrzéseket és korlátozásokat vezet be, különösen a kettős felhasználású, azaz a polgári mellett a katonai célokra is használható termékekre. Ezen túlmenően az EU kiterjeszti a légiközlekedésre és az űriparhoz kapcsolódó árukra és technológiákra vonatkozó exporttilalmat a repülőgép-hajtóművekre és alkatrészeikre is. Tilos lesz továbbá a drónok hajtóműveinek Oroszországba, illetve bármely olyan országba irányuló közvetlen kivitele, amely drónokat szállíthat Oroszországba. Az intézkedés emellett vegyi anyagokat, idegmérgeket, elektronikai és informatikai eszközök alkatrészeit érinti, valamint megtiltja az orosz bányászati ágazatba történő új beruházásokat.

Az elfogadott intézkedések egyike sem irányul a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, köztük a búza és a műtrágyák Oroszországgal folytatott kereskedelmére – tették hozzá.

forrás: MTI

fotó: wikimedia.org

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. december 16., 19:24
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Ha Valoba buntetni akartak volna Oroszorszagot ,akkor nem N+1 szankcios csomagot szavazgatnanak HANEM mar 1 napon TELJESEN megszakitottak volna veluk minden kapcsolatot!!!

 • User
  Dátum: 2022. december 17., 5:26
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Addig szankcióknak Brüsszelbe Oroszország ellen, mígnem egy szép napon belé fulladnak a saját mocskukba,Von de Laen a saját népének többet ártott mind Putyin elvtársnak

 • User
  Dátum: 2022. december 19., 17:49
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Isten is 6 nap alatt teremtette a világot!
  Na ezért van az ,hogy okosabban csinálta mint ahogy maga elképzeli .Ez nem vízcsap hogyha elzárjuk nem jön a víz.

 • User
  Dátum: 2022. december 20., 9:46
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Minden szankció egy-egy öngól volt, többet ártott nekünk mint akinek szánták, de mindadig amedig ilyen hősnők vezetnek mint Eva Kalili vagy Ursula von der Leyen ne számitsunk normális gondolkodásra, hogy ne is említsem a szenilis Joe Bident!