Hirdetés
Hirdetés

Bíróság elé állítják Niculae Bădălăut

Bíróság elé állítják Niculae Bădălăut Románia

Vesztegetés és befolyással való üzérkedés vádjával állítja bíróság elé az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA) Niculae Bădălăut.

A DNA szerint a Számvevőszék volt vezetőségi tagja 170 ezer euró kenőpénzt ajánlott fel egy Giurgiu megyei polgármesternek bizonyos közbeszerzési szerződések elnyeréséért.

A DNA tájékoztatása szerint az előzetes letartóztatásban lévő Niculae Bădălăunak, aki a tettek elkövetésekor a Számvevőszék tanácsosa és ugyanazon intézmény könyvvizsgáló hatóságának alelnöke volt, folytatólagosan elkövetett befolyással való üzérkedés és vesztegetés miatt, míg egy cég képviselőjének vesztegetésben való bűnrészesség miatt kell bíróság elé állnia.

Az ügyhöz közel álló források arról tájékoztatták az Agerpres hírügynökséget, hogy a másik vádlott Elena Matache, az említett cég képviselője.

A korrupcióellenes ügyészség szerint Bădălău augusztus 9-én, illetve november 19-én arra próbálta rávenni az egyik Giurgiu megyei község polgármesterét, hogy egyik rokona vállalkozását bízza meg a település ivóvízhálózatának felújításával. A szerződés becsült értéke 7.071.925 lej áfa nélkül.

A közberuházási szerződésért cserében a vádlott azt ígérte az elöljárónak, hogy befolyása révén ráveszi az Országos Befektetési Társaság (CNI) vezetőségét a község két településfejlesztési pályázatának a támogatására.

Az ügyészek szerint a szóban forgó polgármester Dan Păsat, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) volt parlamenti képviselője, akit 2013-ban három év börtönre ítéltek zsarolásért. Niculae Bădălăut a polgármester maga jelentette fel a DNA-nál.

A vádhatóság szerint korábban a vádlott rokonának vállalkozása vezette be a vizet a községbe 2021 és 2022 között. Niculae Bădălău egy bűntársa közvetítésével több pénzösszeget ajánlott fel ebben az időszakban a polgármesternek azért, hogy az önkormányzat a nem megfelelő minőségű munkálatokért is fizessen a cégnek. Az ügyészek szerint a vádlott a vízbevezetési munkálatokról szóló szerződés értékének 7 százalékát (170.000 eurót) ajánlotta fel Dan Păsatnak kenőpénzként. De jutalékot ígért a vízvezeték-korszerűsítésről szóló szerződés értékéből is, és az összeg egy részét, 35 ezer lejt a bűntárs üzletember közvetítésével ki is fizette november 25-én a polgármesternek.

Az ügyet a Giurgiu megyei törvényszék tárgyalja.

forrás, fotó: Agerpres

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük