Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az EU elfogadta a hatodik szankciócsomagot

Az EU elfogadta a hatodik szankciócsomagot Külföld

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a gazdasági társaságokat és egyéneket büntető, olajembargót is tartalmazó hatodik szankciós csomagot Oroszországgal és Fehéroroszoroszággal szemben, tekintettel arra, hogy Oroszország továbbra is folytatja az Ukrajna elleni agressziót – közölte az uniós tanács pénteken.

Hirdetés
Hirdetés

A szankciós csomag megtiltja a nyersolaj és egyes kőolajtermékek behozatalát Oroszországból az EU-ba, de átmeneti kivételt biztosít a csővezetéken érkező kőolaj esetében azoknak az uniós tagállamoknak, amelyek földrajzi helyzetük miatt nem rendelkeznek más lehetőségekkel.

Az EU három orosz hitelintézetet, a Sberbankot, Oroszország legnagyobb bankját, valamint a Moszkvai Hitelbankot és az Orosz Mezőgazdasági Bankot, illetve a fehérorosz Fejlesztési és Újjáépítési Bankot kizár a SWIFT néven ismert globális elektronikus fizetési rendszerből.

A szankciós csomag három orosz állami tulajdonú vállalat, a Rosszija RTR, a Rosszija 24 és a TV Centre International szolgáltatási tevékenységét függeszti fel az Európai Unió területén, arra hivatkozva, hogy ezeket a platformokat az orosz kormány eszközként használja az információk befolyásolására és az ukrajnai invázióval kapcsolatos dezinformáció terjesztésére. A Kreml az említett médiavállalatokon keresztül sugárzott propagandával destabilizálni akarja az Oroszországgal szomszédos országokat, valamint az EU-t és tagállamait – írták. A bevezetett uniós intézkedések nem akadályozzák a jegyzékbe vett médiaorgánumokat és személyzetüket abban, hogy a műsorszolgáltatáson kívül más tevékenységeket folytassanak, például kutatást végezzenek, vagy az interjúkat készítsenek az EU-ban – tették hozzá.

Az EU tovább bővítette a kettős felhasználású, azaz polgári és hadászati célra is alkalmas árukra és technológiákra vonatkozó exportkorlátozások által érintett termékek, valamint az azokat előállító szervezetek jegyzékét. A listán jelenleg 80 féle vegyianyag szerepel, amelyek vegyi fegyverek előállítására használhatók – közölték.

Az EU megtiltja a számviteli, PR- és tanácsadási szolgáltatások, valamint a felhőszolgáltatások nyújtását minden Oroszországban bejegyzett vállalat számára.

Az Európai Unió Tanácsa végezetül úgy határozott, hogy további egyéneket és szervezeteket von a megszorító intézkedések hatálya alá, akik, illetve amelyek szerinte felelősek az orosz hadsereg által Bucsában és Mariupolban elkövetett súlyos atrocitásokért. A szankciós listán az Ukrajna elleni orosz háborút támogató oligarchák, a Kreml egyes tisztviselői, vezető üzletemberek és családtagjaik, valamint a védelmi célokat szolgáló vállalatok és pénzügyi szervezetek szerepelnek.

Az uniós tanács hangsúlyozza közleményében: az EU határozottan elítéli Oroszország Ukrajna elleni agresszióját. Felszólítja Moszkvát, hogy haladéktalanul hagyjon fel a civilek és a polgári infrastruktúra elleni támadásokkal, azonnal és feltétel nélkül vonja ki csapatait és katonai felszereléseit Ukrajna egész területéről, tegye lehetővé a humanitárius segítség célba juttatását, biztosítsa a civilek biztonságos mozgását, és engedélyezze az Oroszországba erőszakkal elhurcolt ukránok visszatérését.

Az Európai Unió megingathatatlan elkötelezettséggel segíti Ukrajnát az orosz agresszióval szembeni harcában, önvédelemhez való jogának gyakorlásában, és abban, hogy békés, demokratikus és virágzó jövőt építsen – tették hozzá.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2022. június 4., 19:42
   ÉRTÉKELÉS: -5

   A háborút Putyin kezdte. 2014-ben és 2022-bem folytatta. Ők lőttek, ők vonultak be Ukrajnába. Sem Amerika, sem az EU nem támadta az oroszokat, sőt üzletelt velük. Nem tűnt fel ez? Egy csomó mindenük odaveszett, az EU államok szívnak a gáz miatt mert eddig BÍZTAK az oroszokban. Meg is hálálták ezt a bizalmat.

     • User
      Dátum: 2022. június 8., 12:48
      ÉRTÉKELÉS: 1

      Nem is várom el: habár szerintem a stílusomban nincs semmi kivetnivaló, talán a tegeződést leszámítva, de ez efféle internyetes berkekben nemhogy elfogadott, hanem szinte kötelező. Ami zavart az maga – magázódjunk hát, ha ez a stílus megfelel magának – beírásában, az a nyilvánvaló szűklátókörűség (maga szerint úgy kezdődött, hogy Putyin koma visszaütött), erre próbáltam udvariasan utalni azzal a bizonyos vasúti szakkifejezéssel.

     • User
      Dátum: 2022. június 8., 22:02
      ÉRTÉKELÉS: 3

      Hát, ha vitaképes volnál – térjünk vissza a tegeződéshez, ha már nem értékeled az udvariasságomat – akár még vitatkoznék is. De kár lenne rád az időmet pazarolnom. Csak nyomatod a mainstream hülyeségeit, informálódni, gondolkodni nem akarsz (vagy nem tudsz, de erről nem vagyok meggyőződve), nem érdekel a miértnek az azértje, neked a világ fekete-fehér. Putyin és az oroszok rosszak, Zelenszkij s az ukránok jók s ennyi, részedről: miért vitatkoznék veled? Ugyanazt fújnád egyfolytában, mint a kakukk. Én csak minősítettelek és egyáltalán nem arrogáns módon, csak kissé – mondjuk úgy – szarkasztikusan.

     • User
      Dátum: 2022. június 9., 10:19
      ÉRTÉKELÉS: 0

      Ha már kérdi. Pl. nem kell sírjak a drágulások miatt, mivel ezzel az egy vagy kétvágányu agyamat megfizetik becsületesen.

  • User
   Dátum: 2022. június 9., 12:02
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Valahol írtam , hogy az ukránok jók? Semmi mainstream nincs ebben, csak logika.
   A munkám arról szól, hogy logikus következtetésekkel hibákat találjak meg komplex rendszerekben, szóval elég gyakran használom az agysejteimet.
   Na, de nem rólam van itt szó. Ha a következőkőn elgondolkodik, akkor az egyetlen logikus következtetés, hogy a helyzetet Putyin kezdte és csak ő oldhatja meg. Putyin síratja a Szovjetuniót. Ez lehet a kulcsa az egésznek. Ő rúgta fel az általuk aláírt Budapesti memorandumot 2014-ben, melyben az atomfegyverekért cserébe garantálják Ukrajna függetlenségét. Olvassa el azt, megtalálható magyarul is. Másodszor is ő vonult be Ukrajnába és kezdte lőni az egész ország területét. Mindezt azután hogy azt állította, hogy csak gyarkorlatoznak. Tehát a katonai konfliktus kezdeményezője ő volt.
   Most jön ide, hogy miért is. NATO? Igen, az ősellenség ott van. De miért? Mert azok az országok féltek az oroszoktól A NATOba kérni kell a felvételt és nem is annyira egyszerű megkapni. Emlékszik még, hogy Románia se került egyből be? Az ukránoknak és moldávoknak gyakorlatilag esélyük se volt rá.. Most bebizonyosodott, hogy jogosan féltek ezek az országok. Ugyanakkor a NATO soha nem készült őket megtamadni, nem is telepített támadó fegyvereket, sőt most kezdett el kapkodni, hogy hoppá, nem vagyunk elegen az orosz határ közelében. Vagyis a NATO miatt fölösleges volt támadni. Ráadásul ez elszámolta, mert még több ország akár NATO tag lenni.
   Orosz kisebbség? Igen, ebben van ráció, az ukránok durván nacionalisták. Na, de erre van egy csomó más megoldás a katonai konfliktuson kívül. Hogy egyet mondjak: gazdasági szankciók. Gáz, kőolaj, tengeri blokád. Egy másikat :a világ figyelmének felhívása, úgy politizálni , hogy a világ szemében az ukrán legyen a rossz és az orosz kisebbség mellé álljanak. Kértek volna autonómiát, helyi népszavazást nemzetközi felügyelettel. De nem ezt tette, hanem katonai erőt és felújítást választott, amivel gyakorlatilag az ott élő orosz ajkú nép életét tette tönkre. Nézzen utána hány vezetője volt ezeknek a donbaszi és luganszki régióknak és milyen módon váltották egymást. Újabb öngól és egy újabb hamis indok.
   Biológiai fegyver? Már alapból abszurdum az oroszokra specializálódott vírus, mivel genetikailag nincs sok különbség köztük és az ukránok között. Ráadásul ezt már csak a háború megkezdése után dobták be, nem lehetett a fő ok.
   Civil lakosság bombázása. Az érv az hogy oda bújnak a katonák. Na, ha tudom, hogy az iskolában, színházban katonák és civilek vannak akkor csak úgy bombázok? Az oroszok igen. Bemutatták a csecseneknél és előtte a moszkvai színházban is,ahol a saját civiljeiket gyilkolták le a speciális erők.
   A világ többi része üzletelt velük, hitte, hogy komoly partner és sokáig az is volt. Legalább is látszólag. Ezek után már nem az,teljesen normális, hogy próbálnak szabadulni tőle. Meg Kína, India, Pakisztán se áll ki egyértelműen mellettük, még ha ki is használják a helyzetet. Amerika is kihasználja persze, de engedje meg, inkább ők, mint az oroszok. Ha másért nem, akkor nagyapáink és szüleink miatt. Meg csak nézze meg, mi lett az amerikai segítséggel nyugat europában és mi lett az orosz segítségével keleten. 30 év nem volt elég felzárkozni.

 • User
  Dátum: 2022. június 7., 10:07
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Nagyon is feltűnt, hogy az EU üzletelt Oroszországgal, mégpedig kölcsönös haszonnal. Akinek ez nem tetszett úgy hívják Amerika. Magasan tesz az EU problémaira, csakis a saját céljait követi. A csicska EU pedig a saját idiótasága miatt szív.

 • User
  Dátum: 2022. június 7., 18:20
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Meg 4-6 honap van az uj futesi idoszak beallasahoz, majd meglassuk, hogy allnak sorban Putin elvtasnal, hogy adjon egy keves gazt meg koolajat, mert nem birjuk a hideget. Akkor majd o mondja, hogy Niet, mert van mas ervenyes szerzodes amit kell honoraljon. A tel vegire a COVID betegek szama messze alulmaradnak, a hideg es gyenge minosegu taplalek okozta betegsegekkel szemben. Mar elore sajnalom a kisgyerekes csaladokot, amikor a gyerekek vacognak de nem lessz gaz vagy nem engedhetik meg hogy hasznaljak.

  • User
   Dátum: 2022. június 13., 10:54
   ÉRTÉKELÉS: -1

   Háborúval nem. Diplomáciával igen, csak Orbán annyira sikeresen politizál, hogy a magyarokat most egyenesen utálják, ezzel a magyar kisebbségnek is nagy kárt okozva.