Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Zelenszkij: Oroszország Ukrajna területének mintegy húsz százalékát szállta meg

Zelenszkij: Oroszország Ukrajna területének mintegy húsz százalékát szállta meg Külföld

Oroszország Ukrajna területének most mintegy húsz százalékát tartja megszállva, 2603 települést kell az ukrán erőknek visszavenniük – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön a luxemburgi parlament előtt videókapcsolaton keresztül elmondott beszédében.

Hirdetés
Hirdetés

Az államfő felidézte, hogy a 2014 tavaszától 2022. február 24-ig tartó időszakban Ukrajnában több mint 14 ezren haltak meg a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban, több, mint 1,5 millió ember vált belső menekültté az országban, az orosz hadsereg pedig több, mint 43 ezer négyzetkilométernyi ukrán terület fölött vette át az ellenőrzést.

„A legtöbb európai állam számára ilyen léptékű háború már kolosszális lenne, de február 24-én Oroszország megmutatta, hogy ez neki még nem jelent hatalmas méretet. Megmutatta, hogy kegyetlensége sokkal nagyobb. Az orosz csapatok 3620 településre vonultak be Ukrajnában, ebből 1017 már felszabadult, további 2603 viszont még nem. Jelenleg területünk mintegy húsz százaléka, közel 125 ezer négyzetkilométer a megszállók ellenőrzése alatt áll. Ez lényegesen nagyobb, mint a Benelux-államok területe együttvéve” – mutatott rá Zelenszkij.

Kiemelte, hogy mintegy 300 ezer négyzetkilométert aknáztak alá, illetve tele van fel nem robbant lőszerekkel.

„Csaknem 12 millió ukrán vált belső menekültté. Több, mint 5 millióan, elsősorban nők és gyerekek külföldre távoztak” – mondta Zelenszkij. Hangsúlyozta, hogy a harcok Harkivtól Mikolajevig terjedő hatalmas területen folynak.

Zelenszkij kitért a Donyec-medencei helyzetre, kijelentve, hogy az orosz hadsereg szinte az egész térséget teljesen lerombolta, és szerinte (Moszkva) készen áll folytatni az öldöklést. Példaként hozta fel Mariupolt, ahol a háború előtt mintegy félmillióan éltek.

„Most ott felperzselt romok vannak. És még mindig nem tudjuk pontosan, hány embert öltek meg a megszállók. Minimum több tízezret, valamivel kevesebb, mint száz nap alatt” – emelte ki.

„Oroszország minden harcképes katonai alakulata részt vesz ebben az agresszióban” – mutatott rá Zelenszkij. Szavai szerint az orosz hadsereg ugyanakkor már több, mint 30 ezer katonát veszített. „Ez több, mint amennyit a Szovjetunió elveszített az afganisztáni háború tíz éve alatt. Több, mint amennyit Oroszország veszített két csecsenföldi háborúban” – jegyezte meg.

Az államfő hangsúlyozta, hogy Ukrajnának katonai támogatásra van szüksége nemcsak saját szabadsága, hanem egész Európa védelme érdekében is. Ukrajna európai uniós csatlakozásával kapcsolatban Zelenszkij úgy vélekedett, hogy országa gyakorlatilag már tagja az uniónak, és reményét fejezte ki, hogy a júniusi EU-csúcson megkapja a tagjelölti státust. Kérte ehhez Luxemburg támogatását.

„Ukrajna de facto már az Európai Unió része. Már most is együttműködünk kétoldalú és uniós szinten egyaránt. Mi bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy megvédjük egymást?” – fogalmazott az ukrán elnök.

„Az ukrán kikötők blokádja migrációs válságot és tüntetéseket okozhat Európában”

Az ukrán kikötők orosz blokádja destabilizációhoz és tömeges tiltakozásokhoz vezethet Afrikában és Európában – jósolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön egy pozsonyi nemzetközi biztonsági fórumon, videókapcsolás útján elmondott felszólalásában.

„Nem kerülhetjük meg kikötőink orosz blokádjának kérdését. Emiatt a világ élelmiszerválság küszöbén áll. Nem csak élelmezési problémákról van szó. Ez piaci hiányt okoz, katasztrofális drágulást az alapélelmiszerek esetében, és több tízmillió embert fenyeget éhezéssel. Ha ezt nem akadályozzák meg, akkor ez Afrika, Ázsia egyes országaiban politikai káoszhoz vezet, és ebből adódóan migrációs válsághoz is Európában, amikor az éhezéssel küzdő országokból oda menekülnek majd” – idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál az elnököt.

Zelenszkij szavai szerint az afrikai válság elkerülhetetlenül átgyűrűzik egész Európára.

„Az élelmiszerválság elkerülhetetlenül nagyszabású tiltakozásokhoz fog vezetni az európai országokban. Sok kormánynak meg kell majd magyaráznia a tüntetőknek, miért tartotta kontinensünket túszul egymagában Oroszország és egyetlen személy Moszkvában, aki kiadta a parancsot Ukrajna tengeri blokádjára” – hangoztatta, Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. június 3., 16:16
  ÉRTÉKELÉS: 20

  Tisztelt színész úr!
  Szerény véleményem szerint a háború el sem kezdődött volna ha az ukrán fél, felvállalta volna, hogy:
  1. Nem lesz NATO tag és semleges marad.
  2. Elismeri a Krím félsziget orosz fennhatóságát.
  3. Garantálja a kisebbségekkel (köztük az orosz) szembeni tisztességes bánásmódot.
  Ezzel szemben Amerika, Ukrajna helyett(meg az EU helyett is), döntött a kérdésben, hogy nem tárgyalnak az az oroszokkal, vagyis ha:
  1. Ukrajna belép a NATO-ba és ezt az oroszok lenyelik, az hatalmas amerikai stratégiai győzelem. A NATO határa Moszkvától alig 300 km-re lett volna. Képzeljék el fordított helyzetet és jusson eszükbe Kuba (1962)
  2. Oroszország nem fogadja el Ukrajna fegyverkezését meg a NATO tagságát és háborút indít. Ez is USA stratégiai győzelme, mert amerikai véráldozat nélkül lehet katonailag és gazdaságilag gyengíteni az oroszokat.
  Vesztesek lesznek:
  1. Ukrajna
  2. Oroszország
  3. Európai Unió.

 • User
  Dátum: 2022. június 4., 19:08
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Kubába nukleáris támadó fegyvereket akartak vinni. Errefelé erről szó se volt. Aztán meg miért is kell csak úgy elfogadni, hogy a szomszéd elfoglalt a területem egy részét? Mehetek magához egy szoba vagy a kertje egy részének az elfoglalására. Hogy fogadna?

 • User
  Dátum: 2022. június 5., 10:52
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Szerintem a sorrend:Ukrajna,EU,Oroszország(amely azonban gyorsabban fog helyreállni mert erős tartalékai vannak és energetikailag független.Főleg az európai nyugatiak fogják megszívni mert ők nagyon hozzászoktak a ,fogyasztói társadalom’előnyeihez ,Németofszág ,Fro,Hollandia ,Luxemburg ,Dánia és a többiek is taroltak …most megjött a bőjtje.Nem tudom elképzelni hogyan fogják viselni,főleg ,hogy az afrikaiak
  elözönlik a ‘jóléti” ??? államokat.Megoldás helyett kapkodás ,bezárunk de nincs utánpótlás.Majd lesz valahogy…nekik az E
  Tanácsban van valahogy,köszönik szépen.
  A ‘popor’ csak panaszkodjon,spóroljon
  Amikor abban a nagy teremben egyesek szónokolnak ,van amikor alig vannak a teremben de úgy ki van világítva ,hogy Nap
  elbujik szégyenében.De nekik az jár,ugye ,a popor fűtsön gyertyával meg virágcseréppel,bújjanak össze ,ne mossanak ,szellőztessenek.Mintha egy viccvilágban élnénk.