Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az EU 500 millió euróval támogatja Ukrajna fegyvervásárlását

Az EU 500 millió euróval támogatja Ukrajna fegyvervásárlását Külföld

Az Európai Unió külügyi tanácsa az Európai Békekeretből nyújtandó 500 millió euró támogatásról állapodott meg Ukrajna számra, hogy Kijev fegyvereket vásárolhasson védelmének biztosításához – közölte az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban, a tagországok külügyminiszterinek egynapos tanácskozását követően hétfőn.

Josep Borrell sajtótájékoztatóján kijelentette: az EU prioritása Ukrajna további támogatása a „brutális orosz agresszióval” szemben.

Tájékoztatása szerint az ukrán fegyveres erők képességeit és ellenállóképességének javítását célzó támogatással Ukrajna hatékonyabban tudja majd megvédeni önállóságát, területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül, valamint azért, hogy „meg tudja védeni polgári lakosságát a nem szűnő orosz agresszióval szemben” – mondta.

Az 500 millió euró összegű támogatással az Európai Békekeretből Ukrajnának nyújtott teljes uniós hozzájárulás 3,1 milliárd euróra emelkedik – közölte. A részleteket tekintve megjegyezte: a támogatásból 490 millió euró jut majd halálos erő célba juttatására tervezett, védelmi célú katonai felszerelésekre. További 10 millió euró pedig olyan felszerelések és készletek biztosításával kapcsolatos költségek fedezésére, mint az egyéni védőeszközök, az elsősegélycsomagok és az üzemanyag.

Elmondta továbbá, a külügyminiszterek tanácsa jóváhagyta katonai kiképző program elindítását, ami szavai szerint több ezer ukrán katona képességfejlesztését teszi majd lehetővé.

„Oroszország legutóbbi válogatás nélküli támadásai nem ingatják meg, csak megerősítik elhatározásunkat Ukrajna támogatása mellett” – fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva az uniós diplomácia vezetője közölte: az Európai Unió bizonyítékokat gyűjt Irán dróneladásairól Oroszországnak, és ha az állítások igazak, az EU kész reagálni a rendelkezésére álló eszközökkel.

forrás: MTI

fotó: European Comission/Twitter

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. október 18., 11:39
  ÉRTÉKELÉS: 6

  És nem szégyellik -Békekeretnek- nevezni ezt a támogatást.Bezzek a magyaroknak és lengyeleknek ami járna arra nincs pénz és nembeszélve arról,hogy inkább a háborút részesítik előnybe ,az európai emberekkel szemben akik adójából gazdálkodnak. Majd a télen fagyoskodjanak az egész kontinensen,ne mossanak,mosogassanak mert drága a víz meg a villany.Mocskos disznók,söpredék banda.Gondolom rájuk nem érvényesek a megszorítások,takarékoskodás sem odahaza sem az uniós parlamentben.

 • User
  Dátum: 2022. október 18., 14:29
  ÉRTÉKELÉS: 7

  A sok idióta politikus akik pénzelik Ukrajnát,és meg hős vezérünk Iohanis és hű alatvaloja Hunorka mind oda kéne vinni őket Ukrajnába és ott felejteni.Mert emlékszünk még az leg elején Putyin elvtars,meg kérte őket,hogy ne avatkoznak belé.Mert olyan ez mind a kocsmai verekedés aki be avatkozik az kapja a legtöbb verést.

 • User
  Dátum: 2022. október 18., 15:24
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Kovidra és háborúra van pénz… Egészségügyre és oktatásra alig! Ez az unió amiben benne kell lenni?,, Én nem ilyen lovat akartam! „