Hirdetés
Hirdetés

Az USR szerint Lucian Bode doktori disszertációja gyermeteg plagizálás, a BBTE vizsgálódik

Az USR szerint Lucian Bode doktori disszertációja gyermeteg plagizálás, a BBTE vizsgálódik Románia

Cristian Ghinea képviselő, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) közpolitikai koordinátora hétfőn bejelentette, hogy az első vizsgálatok alapján Lucian Bode belügyminiszter doktori dolgozata egy “szégyenteljes és gyermeteg” plágium eredménye.

Az USR a nyilvános információkhoz való hozzáférés törvényére hivatkozva kérvényezte, hogy a Babeş-Bolyai Tudományegyetem tegye nyilvánossá Bode dolgozatát, ugyanakkor feljelentést tesz az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanácsnál (CNATDCU).

Ghinea a parlamentben jelentette be, hogy a Román Nemzeti Könyvtár (BNR) szabályzatának tiszteletben tartásával kérték ki és másolták le Bode teljes doktori dolgozatát. “Ma az USR teljes egészében közli Bode úr dolgozatát. Az első elemzés alapján szégyenteljes plagizálásról van szó, valósággal gyerekes plagizálásról” – mondta Ghinea.

Az ellenzéki politikus szerint a belügyminiszter doktori disszertációjában teljes szövegrészletek találhatók a Wikipédiából, a Wikisource-ról, valamint akadémiai cikkek kész bevezetői, amelyek ingyen elérhetők a Google-en.

Ghinea hozzátette, a dolgozatot alapos elemzésnek kell alávetni, de az elérhető forrásokkal való összevetés alapján szembeszökő az említett online enciklopédiákból másolt szövegek jelenléte, anélkül, hogy Bode megjelölte volna a forrást.

Kifejtette, ez nemcsak a kormányra hoz szégyent, hanem az egyetemi szférára is, és vélhetően a Babeş-Bolyai Tudományegyetemnek is érdeke tisztáznia magát, szétoszlatnia azt a benyomást, hogy Wikipédia-szócikkek szó szerinti lefordítására adja meg a doktori címet. “Ellenkező esetben bárki doktori címet kaphat Romániában, ha lefordít valamiket az internetről” – fogalmazott az USR képviselője.

Az USR hivatalosan is jelentette a CNATDCU-nál a plágiumgyanút

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) hivatalosan is jelentette az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanácsnál (CNATDCU) a Lucian Bode belügyminiszter doktori dolgozatával kapcsolatos plágiumgyanút – közölte kedden a ellenzéki párt közpolitikai koordinátora.

Cristian Ghinea a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a CNATDCU mellett jelentik az ügyet a Babeş-Bolyai Tudományegyetem etikai bizottságánál is, amelynek a plágiummal és tudományos munkák színvonalával kapcsolatos saját kritériumait kellene alkalmaznia.

Az USR politikusa szerint az egyetem belső szabályzata többek között előírja, hogy a doktori disszertációnak legalább 200 oldalasnak kell lennie. Lucian Bode dolgozata 198 oldalas, beleértve az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) honlapjáról átvett törvényeket is. További 20 oldalt tesznek ki az internetről származó fotók és grafikonok. “Ez iskolás szintű dolgozat, érezni, hogy a szerző csak írt, hogy teljenek az oldalak, és legyen meg a szabályzatban kért 200 oldal” – fogalmazott.

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem megvizsgálja a disszertációt

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) megvizsgálja Lucian Bode belügyminiszter doktori disszertációját – közölte hétfőn az intézmény.

A BBTE közleménye szerint az egyetem mindeddig nem kapott a szóban forgó dolgozat eredetiségét kétségbe vonó megkeresést, a vizsgálatot belső kezdeményezésre végzik el, miután a médiában megjelent hírek plágiumgyanúra utalnak.

Az egyetem leszögezi, amennyiben a belső vizsgálat megerősíti az akadémiai etika megsértésének gyanúját, az ügy a BBTE etikai bizottsága elé kerül.

Az intézmény ugyanakkor hozzáteszi, hogy a doktori disszertációkkal kapcsolatban felmerülő plágiumgyanú kivizsgálásában az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) az illetékes hatóság, ennek ítélete felülír minden egyetemi testület által hozott döntést.

forrás: Agerpres

fotó: Lucian Bode/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük