Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Akadozik a független sajtó és a Facebook elérhetősége Oroszországban

Akadozik a független sajtó és a Facebook elérhetősége Oroszországban Külföld

Akadozik több független internetes hírportál és a Facebook elérhetősége Oroszországból – jelentette az AFP francia hírügynökség péntek hajnalban.

Hirdetés
Hirdetés

A GlobalCheck nevű internetes szolgáltatás és a hírügynökség Moszkvában dolgozó munkatársai egyaránt azt tapasztalták, hogy nem lehet elérni a világ legnagyobb közösségi oldalát, a Meduza, a Deutsche Welle, a Szabad Európa oldalát és a BBC orosz szolgáltatását sem.

A Meduza a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson azt tudatta, hogy úgy tudják, egyes oroszországi felhasználók nem tudják megnyitni az oldalt, de nem kaptak értesítést a hatóságoktól arról, hogy elérhetetlenné tették volna a hírportált.

A német, amerikai és brit forrásokból finanszírozott Deutsche Welle, Szabad Európa és a BBC rendszeresen közöl olyan oknyomozó anyagokat, amelyek nem vetnek jó fényt a Kremlre. A Deutsche Welle munkatársait az orosz hatóságok a múlt hónapban ki is utasították az országból, a csatornát pedig betiltották Oroszországban válaszul arra, hogy a német hatóságok megtiltották, hogy az RT orosz állami csatorna helyi engedély nélkül sugározza német adását.

Ezzel párhuzamosan a világ legtöbb internetes hirdetését értékesítő Google azt közölte, hogy leállította az online hirdetések eladását Oroszországban. Sem a keresőoldalon, sem a Youtube-on, sem a cég külső partnereinek oldalán nem lehet hirdetési felületet vásárolni Oroszországból.

Ukrajna előző heti megtámadása óta Oroszország a korábbiaknál is keményebben lép fel a még meglévő független sajtóval szemben. Csütörtökön az Eho Moszkvi független rádióadó és a Dozsgy című tévé és internetes hírportál is beszüntette működését. Az orosz parlament alsóháza pénteken pedig olyan törvényjavaslatról tart vitát, amely 15 év börtönnel rendelné büntetni, ha valaki “hamis információkat” tesz közzé az orosz hadseregről.

Blokkolták a Meduzához és a Szabadság Rádióhoz való hozzáférést

Korlátozta a hozzáférést a Lettországból üzemeltetett Meduza hírportál és az amerikai költségvetésből finanszírozott Szabadság Rádió orosz nyelvű híroldalához Oroszországban pénteken az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor).

A hozzáférést a főügyészség 2022. február 24-én kelt, az információról, az információs technológiáról és az információ védelméről rendelkező törvény megsértésére hivatkozó határozata alapján korlátozták.

Péntekre virradóra az orosz felhasználók beszámolója szerint a Meduza és a Szabadság Rádió mellett gondot jelentett a BBC orosz szolgálata és a Deutsche Welle német műsorszolgáltató honlapjaihoz való hozzáférés is. Utóbbi médium adását Oroszországban korábban megszüntették, munkatársait pedig megfosztották az akkreditációtól. A felhasználók a Facebook működésében is komoly fennakadásokról számoltak be.

A Roszkomnadzor kedden, szintén a főügyészség kérésére blokkolta a hozzáférést az Eho Moszkvi rádióállomás és a Dozsgy online televízió adását. Csütörtökön az Eho Moszkvi igazgatótanácsa úgy döntött, hogy felszámolja az 1990 augusztusa óta sugárzó adót.

A Roszkomnadzor szerint a két tömegtájékoztatási eszköz rendszeresen és célzottan közölt hamis információkat Oroszország ukrajnai „különleges hadműveletéről”. A hatóság azt állította, hogy e „hamis információk” a harci műveletek módjára, az orosz fegyveres erők emberveszteségeire, a bombázásokra és a polgári áldozatokra vonatkoztak. A két médiumban emellett felhívások hangzottak el nyilvános tömegrendezvények megszervezésére Oroszországban.

Az EU az orosz médiacenzúra és a háborúellenes tüntetők elleni fellépés fokozódására figyelmeztet

Az orosz hatóságok által bevezetett médiacenzúra, valamint az Ukrajnával szembeni indokolatlan orosz katonai invázió miatt szerveződött békés, háborúellenes tüntetések elleni fellépés fokozódik Oroszországban – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön.

Borrell nyilatkozatában elmondta, hogy Oroszországban betiltották az Echo és a TV Rain nevű médiaorgánumok működését, valamint lekapcsolták számos más, független médiaszervezet weboldalát.

„Ezeket a médiaorgánumokat elhallgattatják, mert felületet biztosítanak az ukrajnai helyzetről sugárzott hamis képet megkérdőjelezőknek. Azt a hamis képet (kérdőjelezik meg), melyet az orosz kormány és az ellenőrzése alatt álló dezinformációs hálózat ábrázol, beleértve az államilag ellenőrzött orosz tv-csatornákat is” – fogalmazott.

Szavai szerint „megbízható jelentések szerint” több mint 120 városban, több mint 7600 háborúellenes tüntetőt vettek őrizetbe az ukrajnai háború kezdete óta.

„Mélyen aggasztó az a tény, hogy az Orosz Állami Duma (a szövetségi gyűlés alsóháza) olyan törvény kidolgozásán fáradozik, amely lehetővé teszi a hivatalos kormánytól eltérő véleményt kinyilvánítókra akár 15 évig terjedő börtönbüntetés kiszabását” – fogalmazott.

Borrell végezetül üdvözölte mindazon orosz állampolgárok bátorságát, akik – mint írta – a cenzúra és az elnyomás ellenére nyilvánosan szembe mernek szállni azzal a háborúval, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök folytat Ukrajna ellen. Elismerését fejezte ki az orosz független média képviselőinek és az orosz civil szervezeteknek, amelyek – szavai szerint – megvédik a demokrácia, a jogállamiság és a szabadság értékeit, és arra törekszenek, hogy tájékoztassák az orosz népet az ukrajnai helyzetről.

Elfogadta az orosz parlament a rémhírterjesztést és a szankciófelhívást büntető törvényt

Egyhangúlag elfogadta az orosz parlament mindkét háza pénteken azt a törvényt, amely büntetőjogi felelősségre vonást ír elő az orosz hadsereg műveleteire vonatkozó rémhírek terjesztése és az Oroszország elleni szankciók sürgetése esetén.

Az orosz fegyveres erőkre vonatkozó hamis hírek terjesztéséért 1,5 millió rubelig terjedő pénzbírság vagy három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Ha ez szolgálati pozícióval való visszaéléssel vagy anyagi haszonszerzés szándékával párosul, a büntetési tétel 5 millió rubelig terjedő bírságra és 10 évig terjedő börtönre nőhet, ha pedig a rémhír komoly következményekkel jár, a szabadságvesztés 15 évig terjedhet.

Az orosz médiafelügyelet elrendelte a Facebook blokkolását

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) elrendelte pénteken a Facebook közösségi média oroszországi működésének blokkolását, mert szerinte az hátrányosan megkülönbözteti az orosz médiumokat.

A hivatal a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson jelentette be az intézkedést.

Az AFP francia hírügynökség oroszországi tudósítói már érzékelték is, hogy a platform és a hozzá tartozó csevegő-alkalmazás, a Messenger nem működik, csak virtuális magánhálózaton (VPN).

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük