Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Törvényes vagy sem a kerékbilincs használata az áruházak parkolójában?

Törvényes vagy sem a kerékbilincs használata az áruházak parkolójában? Kovászna megye

Kellemetlen meglepetés érte a Penny áruházlánc sepsiszentgyörgyi üzleténél parkoló autósokat, akiknek járműveit kerékzárral „díszítette” a bevásárlóközpont biztonsági szolgálata. A pár nappal ezelőtti eset kapcsán újra felmerült a bírság törvényszerűségének kérdése, az ügy tisztázásához rendőr és jogász segítségét kértük.

Hirdetés
Hirdetés

Az elmúlt években nem csak a Penny, hanem más, Romániában jelen levő üzletláncok esetében is történt már hasonló eset, Háromszéken legutóbb a kézdivásárhelyi Lidlnél parkoló autótulajdonosok háborodtak fel a szerintük törvénytelen eljáráson. A Székely Hírmondó beszámolója szerint az üzlet vezetői akkor a parkolási szabályzatukra hivatkozva bilincseltettek meg 16 gépjárművet, mondván, azok nem megfelelően álltak meg a parkolóban, vagy két óránál hosszabb ideig állomásoztak. A napokban hasonló eset történt a sepsiszentgyörgyi Pennynél is, ahol információink szerint legalább három autóra került zár.

A rendőrség nem bilincselt

A sepsiszentgyörgyi ügy kapcsán a helyi rendőrségnél érdeklődtünk. Hadnagy István igazgató emlékeztetett, a helyi hatóságok nem büntetnek kerékbilinccsel, hatáskörük kizárólag a közterületeken szabálytalanul parkoló autókra terjed ki, esetükben is csak figyelmeztetést vagy pénzbeli bírságot róhatnak ki.

Legalább három autó kapott kerékzárat a minap a sepsiszentgyörgyi Pennynél. Fotó: Tuchiluș Alex

A Kovászna megyei rendőrség sajtóosztálya arról tájékoztatott, hogy a szóban forgó parkoló magánterület, viszont azt nyilvános közlekedésre bocsátották, így ha forgalmi szabálysértés történik rajta, akkor a rendőrség hatáskörébe tartozik a büntetés. „A forgalmi rendőrség nem alkalmaz kerékbilincset. Ha vannak olyan gépjárművek, amelyek közterületen szabálytalanul állomásoznak és ezzel akadályozzák a forgalmat, akkor elvontathatóak, de kerékzárat nem szerelünk fel” – fejtette ki a szóvivő.

Hozzátette, a forgalmi törvényeken kívül léteznek olyan szabályok is, amelyeket a magánterület tulajdonosa határozhat meg, ebbe a rendőrségnek nincs beleszólása. Jelen esetben az üzletlánc belső szabályzata szabja meg, hogy mennyi időre állhatnak meg a gépjárművek a parkolóban.

Az üzlet álláspontja

Bár megkeresésünkre nem válaszoltak, a Penny szabályzatát megtaláltuk a parkoló bejáratánál. Ebből kiderül, hogy a terület Rewe Romania tulajdonában áll, használni kizárólag a rendszabályzat betartásával lehet, az előírások megszegését pedig bírsággal sújtják. A szabályzat egyebek mellett meghatározza, hogy a vásárlók legtöbb két óráig állomásozhatnak autóikkal a területen, azt is csak az üzlet nyitvatartási ideje alatt. Amennyiben ezt meghaladják, a parkoló adminisztrátorának – amelyről pontosabb információkat nem közölnek – jogában áll kerékzárat szerelni a járműre. Ugyanez történik, ha az autók nem az útfestésnek megfelelően parkolnak, akadályozzák a közlekedést, vagy engedély nélkül állnak meg a fogyatékkal élőknek fenntartott helyeken.

Az áruház parkolási szabályzata, ami jól látható helyre van kifüggesztve. Fotó: Tuchiluș Alex

A leírtak szerint a lezárt járműről fotót készítenek, a további lépésekről a szélvédőre elhelyezett cédulán tájékoztatják a tulajdonost. A kerékbilincstől 100 lejes bírság kifizetése ellenében szabadulhatnak meg az érintettek, amelyet a parkoló működtetéséért felelős munkatársaknál lehet befizetni 7 és 22 óra között.

Az áruház egyik biztonsági őrével való beszélgetve megtudtuk, rendszeresen büntetnek az Ilfov megyei cég emberei, akikkel szerződésben áll a Penny. Egy vélhetően hónapok óta ott tartott jármű szélvédőjére helyezett cédulából kiderült, hogy az SGG Fire & Rescue nevű cég felel a parkolási szabályok betartásáért és a bírságokért. Az alkalmazott szerint nem vonhatók felelősségre a kerékbilincsekért, mert tudomása szerint a sepsiszentgyörgyi bíróság általi felhatalmazás miatt sérthetetlenek, a bírság így szabályos.

Mit mond a törvény?

A város lakói közül többen szabálytalannak vélik a kerékbilincset, mások viszont egyetértenek vele, szerintük ugyanis vásárlóként nehéz szabad helyet találni a sepsiszentgyörgyi üzlet parkolójában, mert sok környéki tömbházlakó és autóbellér hagyja ott a gépjárművét akár napokig, hetekig is. A törvény értelmezése kapcsán tehát megoszlanak a vélemények, ezért a kérdéssel jogászhoz fordultunk, aki elmagyarázta, miként is történhet az eljárás a hatályban lévő törvényeknek megfelelően.

A tábla figyelmezteti az autósokat a szabályokra, bár a közelmúltban nem vontattak el egyetlen járművet sem. Fotó: Tuchiluș Alex

„A közutakon való közlekedési szabályokat tekintve a szabálytalan megállás vagy parkolás megállapítására és szankcionálására jogosult egyetlen hatóság a közlekedési rendőrség” – ismertette az általunk megkeresett jogász, aki szerint ugyan magánterület a parkoló, az mégis nyitott a közforgalom előtt, ennek okán a közúti szabályok érvényesek rá. Ezek többek közt azt is kimondják, hogy ha a közforgalom elől elzárt terület volna a parkoló, akkor azt a bejáratnál jól látható táblákkal kellene jelölni.

Mint mondta, a járművek mozgásképtelenné tételéről a 2002/195-ös sürgősségi rendelet 96. cikkelye rendelkezik, eszerint bármilyen nemű járműkorlátozást csak közlekedési rendőr rendelhet el, kizárólag meghatározott esetekben és feltételek mellett. Például akkor, ha a jármű nyilvántartásba nem vett, vagy be nem jegyzett, ha veszélyes árukat szállít, vagy vezetője alkoholos italok, kábítószerek vagy hasonló hatású anyagok befolyása alatt áll. A közforgalom számára nyitott területen való parkolásról azonban nem szól a rendelet.

A bírság idei, az autó azonban tavaly nyár óta a parkolóban áll a biztonsági őr szerint. Fotó: Tuchiluș Alex

A törvény tehát tisztán fogalmaz azokról a helyzetekről, amelyek esetében mozgásképtelenné tehető egy jármű. A jogszabályok értelmében csak az államnak van joga arra, hogy az illetékes szerveken keresztül felelősségre vonja, illetve büntetést vagy intézkedést szabjon ki azokra a személyekre, akik kihágásokat követnek el a közutakon, vagy ebben az esetben a közforgalom számára nyitott magánterületen.

Így ha a tulajdonosok a bevásárlóközpontból kilépve lezárva találják az autójukat, jogosan tehetnek feljelentést az ügyben a rendőrségnél. Nincs garancia azonban arra, hogy panaszukra választ kapnak, amennyiben az áruház parkolójának biztonságáért felelős cég a városi bíróság meghatalmazásával büntet. 

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. március 12., 17:40
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Szabálytalan a kerékbilincs, se az persze szabályos, hogy nonstop itt parkirozzon valaki az autójával, nem?
  Ez valami kézdi „logika”?

 • User
  Dátum: 2024. március 13., 7:04
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Haragszunk mindenkire csak magunkra nem. Annak ellenére, hogy hatalmas parkolókról van szó, sokszor az ember nem kap helyet ha szeretne vásárolni ( pl. Lidl Sepsiszentgyörgy ). Szinte mindig kint több autó áll mint ahány vásárló van bent.

 • User
  Dátum: 2024. március 13., 13:23
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Cecc ne, egy perc alatt vagnam le !!! :
  ) Lehet minuszolni !!! Az amikor atcsesznek a multiban a kasszanal az nem torvenyellenes , csak kerdem !

  • User
   Dátum: 2024. március 13., 22:15
   ÉRTÉKELÉS: 6

   Le lehet vágni, de akkor ő rongálásért beperelhet. Te meg most beperelheted, hogy akadályozott a jármű használatában. Ha meg a kasszánál becsaptak akkor feljelentheted a fogyasztóvédőnél. De…ha a az üzlet becsap az nem jogosít fel arra, hogy ott tartsd az autód. 🙂

 • User
  Dátum: 2024. március 13., 18:35
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Sajnos velem is megtörtént hogy a sepsiszentgyörgyi Kauflandnál nem találtam parkirozóhelyet mert az autóbellérek telerakták a parkirozót az ócska rozsdás kivénhedt szemetükkel.Szó nélkül ki kell pakolni őket!

 • User
  Dátum: 2024. március 14., 15:07
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Sok viz lefolyik még sajnos az Olton amire megtanulunk civilizáltan viselkedni. A bevásárló központok parkolóját nem ocskapiacnak, utcákat szémétkosárnak stb stb használni