Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lezárt járművek a Lidlnél

Lezárt járművek a Lidlnél Kovászna megye

Pár napja forrni kezdett a legnagyobb közösségi oldal, és szerkesztőségünknek is többen jelezték: a Lidl kézdivásárhelyi üzletének a parkírozójában kerékbilincs került jó pár autóra. A probléma kapcsán a nemzetközi cég sajtóosztályán érdeklődtünk, ahonnan pénteken kaptunk választ.

A járművek kerékbilincselése november 29-én kezdődött, legalábbis akkor jelezték, hogy egy parkolók működtetésére szakosodott cég emberei több gépkocsira is rátették a kerékzárt, és míg a pórul járt sofőr nem fizette ki a 100 lejes illetéket, addig nem szerelték le a vasdarabot az autó(k) kerekéről. A szóbeszéd arról szólt, hogy több tucatnyi (kb. 60) autós fizette meg a „vámot”. Felvettük a kapcsolatot a Lidl képviseletével, arról érdeklődve: mi alapján bilincselnek, és természetesen: miért?

Amíg a választ vártuk, eltelt egy hét, ez idő alatt a világhálón keresgéltünk információk után. Mint kiderült, Kézdivásárhely nem az egyetlen település, ahol azzal szembesültek egyesek, hogy az üzletből kijőve a gépkocsijukkal nem tudnak távozni, mert az meg van bilincselve.

Az Avocatnet.ro jogi szakoldalon rengeteg az ezzel kapcsolatos bejegyzés, de mint a fórumok alapján kiderült, Romániában mindenki másként értelmezi a törvényt: egyesek szerint a parkoló magánterület, így annak tulajdonosa megszabhatja a birtokán érvényes szabályokat, mások azt állítják, hogy a szintén magántulajdont képező gépkocsi megbilincselése gyakorlatilag a tulajdonhoz való hozzáférési jog megsértését jelenti, így de facto bűncselekménynek minősül. A fórumbejegyzésekből le lehet szűrni, hogy nem csak a Lidl, hanem más áruházak is élnek ilyen megoldással, egyes bevásárlóközpontok a fogas kérdést úgy oldották meg, hogy sorompót szereltek, és egy jelképes összeg fizetése, illetve egy bizonyos ideig érvényes parkolójegy után lehetett behajtani a területükre.

Hirdetés
Hirdetés

A Lidl Románia sajtószolgálata által írt válaszban azt olvashatjuk, hogy a parkolási szabályzatuk a klienseik érdekében született, azért, hogy azok zavartalanul végezhessék bevásárlásukat. „Arra kell törekedni, hogy a tevékenység a legjobb körülmények között zajoljon, a kliensek ne zavarják egymást a gépkocsijukkal, a bejáratokat zavartalanul meg tudják közelíteni az áruszállító járművek, vagy a rendőrség, tűzoltók, valamint a mentők autói is” – írják, hozzátéve, hogy amennyiben egy gépkocsivezető nem a szabályzatuknak megfelelően áll meg, akkor azt megbilincselhetik, hogy a szabálytalankodást elbátortalanítsák.

Az áruház illetékesei szerint november 29-én 16 gépkocsira került kerékbilincs, ezek egyike sem megfelelően állt meg a parkolóban. Több járműre azért került bilincs szerintük, mert két óránál hosszabb ideig állomásoztak a parkolóban – írják.

A panaszosok ezzel szemben azt állítják, hogy kevés ideig voltak az üzletben (volt, akinek a GPS-e mérte az állomásozási időt), és szabályosan parkíroztak, ezzel szemben a bilincs mégis rákerült az autójukra.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. december 9., 8:49
  ÉRTÉKELÉS: 18

  Kezdin a „kedves vasarlok” ,a nyaron a pennytol att vontattak az autokat a lidl-hez,most meg onnan tovabb a kauflandhoz:)) Persze ha baj van gyorsan vesznek ket 30 banis zsemlet es lobogtatjak a kasszabont..:) Minden hajjal megkent smecherek…

 • User
  Dátum: 2019. december 9., 9:25
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Nem eppen roncsautonak nez ki a kepen lathato auto…es amugy sem az a problema , h ki hova allt meg , hanem az, hogy hogyan jartak el
  Az uzlet szabalyzata eloirja , h azon helyek , ahol tilos parkolni , ki vannak festve (X) , viszont ez csak irasban jelenik meg mert Kezdivasarhelyen nincs kifestve,,,meg egyelore
  Sajnos a hozzaszolasokbol latszik , h sokan inkabb karorvendoek ahelyett , h megprobalnak atlatni a helyzetet

  • User
   Dátum: 2019. december 9., 11:51
   ÉRTÉKELÉS: -5

   Hozza szoltal, de szerintem te abszolut nem latod at a helyzetet. Vagy ha igy latod akkor sulyos problemakkal kuzdessz. Javasolok egy lélekbúvárt.

   • User
    Dátum: 2019. december 9., 15:48
    ÉRTÉKELÉS: 2

    attol amiert maganterulet nem alkothatnak uj torvenyeket , maganterulet viszont meg van nyitva a kozlekedesnek es ezert a kozuti szabalyok vonatkoznak a erre a parkolora is…ami az t jelentene, h ahol tilos parkolni ott jelezni kellene tablaval, kifesteni , stb.
    nem kell ossze teveszteni az otthoni maganterulettel , nagy a kulonbseg a ketto kozott
    ……szethuz a kozosseg , mert valoszinuleg Kezdivasarhelyen mindenki szigoruan betartja a kozlelekedesi szabalyokat es soha senki ne teved……………

 • User
  Dátum: 2019. december 9., 10:56
  ÉRTÉKELÉS: 6

  1.Magánterület! Ez szabja meg a járékszabályokat.2.Nyugatabbra is.ez van,a Balkánon van az ‘ahogy én akarom ‘az a flegma ‘merge si asa’.Hát nem!A szabály az szabály Rend a lelke mindennek.

 • User
  Dátum: 2019. december 9., 10:17
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Latszik, hogy a tobbsege az embereknek rendet akar minden szinten (az ilyen 10 perceseknek se szabad engedni), csak hat nincs aki ellenorizze a torvenyek betartasat kezdve a forgalomtol a parkolasig, stb.
  Ha van valami ellenorzes, az egy napot tart es ezt ki is hasznaljak.

 • User
  Dátum: 2019. december 9., 10:59
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Az igaz,hogy vannak vàsàrlók akik ha tehetnèk egyenest a gyūmölcs rèszlegen parkolnànak,nehogy hàrom lèpèst gyalog kelljen megtenniūk..màsok meg roncstemetőnek hasznàljàk, tele a parkolo hònapok òta elhagyott rozsdafèszekkel…az ilyeneknek jogos a kerèkzàr…az hogy akadàlyozzàk az àruellàtàst…ez kissè fèlreterelő vàlasz vòlt a Lidl rèszèről….jòmagam is dolgoztam Lidl àruellàtàsal vittem àrut jò pàr Lidl be…de az mindig èjszaka törtènik..
  Hajnsli 5 òràra mindig le kell adni az àrut..egyedūl …
  Sorompos rendszert bevezetni…2 òra ingyen a többi fizetős..szerintem 2 òra elèg egy bevàsàrlàst megejteni

 • User
  Dátum: 2019. december 9., 11:10
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Ez a 2 autó ami éppen látszik egyik sem a megfelelő helyen áll. Az ott kijárat helyes máshol is ez kellene. Azokat sem ártana büntetni akki a gyerekes helyekre állnak meg mert közelebb van a bejárat. Akki gyerekkel van az nem tud megállni, csak távol.

 • User
  Dátum: 2019. december 9., 11:07
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Parkolni csak erre kijelölt helyen szabad. Aki nem a kijelölt helyen állítja le az autóját, és nem a vonalak közé, az szabálytalanul parkolt. Olyant is látunk eleget, aki egyenesen a bejárat előtt, keresztben áll meg „csak 10 percre” akár a Lidl, Penny, vagy Kaufland aruhazaknál. Nem is beszélve a fogyatekosoknak kijelölt helyekről. Pár méter gyaloglás az autóig nagy gondot jelentene ! A „cipekedés” nem mentség, hisz ott a kerekeken görgethető kosár.

 • User
  Dátum: 2019. december 9., 11:00
  ÉRTÉKELÉS: 10

  A draga autoval èrkező nagyságos asszonyok parkolhatnak a mozgás sèrűltek hején ???mert sok ojat láttam de egyet se megbilincselve!!! Ezeket nem szabad???

 • User
  Dátum: 2019. december 9., 11:03
  ÉRTÉKELÉS: 21

  A Lidl-nél a parkolás a legnagyobb probléma? Az nem számit, hogy a kliens sokszor akár fél órát kell álljon sorba, mert csak egy kassza működik, vagy hogy csúcsidőben pakolják az árút vagy éppen takaritanak, arról nem is szólnék, hogy csomagoló anyagtól és árúpalettától sok árút meg sem lehet közeliteni… Lehet ezzel akarják a vásárlok kedvét elvenni, hogy itt vásároljanak?

 • User
  Dátum: 2019. december 9., 12:05
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Amozgasserulteknek fonn tartott helyre beallokat kellenne bilincselni-kerekbilincs-,mert nagyon sokan kenyelembol oda allnak.Vagy ennyi;handicapat;van a kornyeken?

 • User
  Dátum: 2019. december 9., 12:02
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Egyszerü az egész fel kell festeni az egész területet,parkoló és nem parkoló zónákra.a nem parkoló zonákat elég csak kitáblázni ettől- eddig …50m ,80 m vagy tól-ig felfesteni.Mivel magántulajdon úgy osztja be a saját területét ahogy jónak látja.otthon mondjuk ezt kerítéssel szokták megoldani,mert a magántulajdon szent és sérthetetlen.ez benne van az USA alkotmányában is.tetszik,nem tetszik ez van!egyesek még mindig a szocializmusban élnek,hogy ami közös abból kivehetek amennyit csak tudok.

 • User
  Dátum: 2019. december 9., 13:11
  ÉRTÉKELÉS: 8

  A mi autónkra is rátették Szucsáván a Lidl parkolójában és addig nem vették le amíg nem fizettük ki a 100 lejt. Rendőrségre került az ügy és per lett belőle. A rendőr azt mondta, hogy ilyen esetben kell hívni a rendőrséget, mert amit csinálnak az törvénytelen.

  • User
   Dátum: 2019. december 9., 14:06
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Azt majd eldonti a birosag. Irjal vissza mikor megnyerted a pert, addig is kozepen van az igazsag. Vagy esetleg nem figyeltel oda hol parkolsz?

 • User
  Dátum: 2019. december 9., 14:41
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Kell venni akus flexet, és tádááám.
  Amúgy bunkóság a üzlet elé beállni, mikor a fél parkoló üres. Ez az az eset, amikor mindenkinek igaza van csak szerre szerre.

 • User
  Dátum: 2019. december 9., 18:35
  ÉRTÉKELÉS: 0

  1 szó mint száz így ” fogni” vásárlót durva! Ne engedjék meg az ” autópiacot” de ha mégis( mert megérné!)kérjenek havibért 4-5 helyért a parkolóba! A Lidlnél ennyire nem volt dúrva, h ezt csinálják! A Pennyinél na ott igen! Most ott is csend van! Civilizált országban 1 ilyen kaliberű cég földalatti parkolót is csinálhatott volna és nem aszfaltozott volna le ekkora területet potyára!!! Karácsonykor szükség lesz rá, hétköznap 20-30% ra max! Az üzlet előtt pár m mindig szabad volt és olyan jó volt ott megállni, törzshelyem is volt a múlt péntekig, ezután elkerülöm amennyire lehet a Lidl t! Drága termékek, nem létező akciós termékek, felkerekített árak ha már a kasszához jutottunk, stb!!! Apropó ma Orexnél is ma rámcsukták a kaput, gondoltam ott is fizetni kell ha ki akarok menni! Erről 1 vicc jutott eszembe amikor x külföldre megy bódét készít melyre lyukat fúr és örömökbe részesíti azt aki oda bedúgja fütyit és fizet! Y is eltanúlja csak ő még jobb játékos elvégre ro mániában tanult , bódé, lyuk, kés+ ha nem fizet a ” vendég” nyissz!😁😎🤣

  • User
   Dátum: 2019. december 9., 19:29
   ÉRTÉKELÉS: 5

   ”….Foldalatti parkolot epitetett volna es nem aszfaltozott volna le ekkora teruletet potyara…” 1. ha az ove a terulet azt aszfaltoz le amit akar. 2. a fodalatti parkolo nem pityokas verem.hogy kiassuk es oszt csokolom…oda is kell beton,aram stb.

 • User
  Dátum: 2019. december 9., 19:58
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Amúgy gyönyörű az a zöld Fokus😁🍏
  Én is oda szoktam parkolni, de múlt pénteken épp foglalt volt ott, mellette meg pont bilincseltek így máshol voltam kénytelen vásárolni!

 • User
  Dátum: 2019. december 9., 20:45
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Én úgy tudom ,hogy a parkolási szabályok az üzletek parkolóira is vonatkoznak.Legyen egyértelmű a parkolási rend,felfestve amit kell ,jelzőtáblákkal sőt kiírva miért adható és mennyi a büntetés.Azért aLidl nem egy koldus cég!

 • User
  Dátum: 2019. december 9., 20:03
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Civilizált Lidl szülőföldjén ugyanilyen jellegű parkolók vannak. Csak nem parkolnak ott az eladásra való autók és nem állnak meg a vonalon kívül a vásárlók. Ennyire nehéz észrevenni, hogy az egészet egyes helyi lakosok viselkedése váltotta ki és nem jókedvükben kezdtek bilincselni.

 • User
  Dátum: 2019. december 9., 20:43
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Alapból parkoló csak a felfestett hely lehet. Magán és közterületen is. Ez benne van a KRESZ-ben. Azonkívül ki van írva a parkoló mire használható. Ennyire nem lehet nehéz megérteni. Ha ezeket nem tartod be, vállalod a felelősséget. Ha a Lidl, vagyis egy magáncég viselkedésével nem értesz egyet, hivhatsz rendőrt, de mivel E valószínűleg nem bűnügyi jellegű eset, valószínűleg csak polgári peres eljárásban kaphatsz elégtételt. Sok sikert és kitartást.

 • User
  Dátum: 2019. december 9., 21:30
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Melyik cég mi a neve aki bilicselt ezt senki nem írja.Ha feljelentik vissza vonjak a licencit,A mozgás korlátozását a törvény tiltja.ha mellette kigyúl egy autó hogy megy el.

 • User
  Dátum: 2019. december 9., 21:51
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Karácsony előtt volt, hogy tele volt a parkoló, de akkor is lehetett találni helyet, ennyire nem volt égetően nagy szükség arra, hogy ezzel foglalkozzanak. Persze, ehhez fel kell venni pár embert, akiknek, ha már ezért vannak ott, bizonyítaniuk kell… Akárhogy is, barátságtalan döntés.

 • User
  Dátum: 2019. december 9., 22:31
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Mi lesz a következő lépés? Bírság, ha valaki nem tartja be a bevásárlókocsik közötti félméteres követési távolságot? vagy ha a végül ténylegesen megvásárolt termékek volumenéhez képest indokolatlanul nagy bevásárlókocsival akadályozta a közlekedést? vagy ha a szalagra helyezett termékek közötti távolság meghaladja a 8 cm-t? vagy ha nem tudja tartani az iramot a kasszásokkal és az utolsó termék beolvasása és a fizetés között több, mint 5 másodperc telik el? Jobb lesz átnézni a szabályzatot…

 • User
  Dátum: 2019. december 10., 0:26
  ÉRTÉKELÉS: -3

  … az üzlet udvarán kívánsz táblát? Teszem azt, az én udvaromban is tegyek táblát, mikor hozzám jössz … ne gyere! … inkább ne.

  • User
   Dátum: 2019. december 10., 21:00
   ÉRTÉKELÉS: 3

   ilyen hülyeséget hogy lehet leírni?a te udvarodon járkálnak és parkolnak autók? parkolódíjat is szedsz?talán szórólapokat is teszel a szélvédőre?a házad udvarára úgy állsz be ahogy akarsz…keresztbe ,kerekekkel felfelé ,ágaskodva mint a ló…ahogy tetszik.De egy közös parkolónak igenis vannak szabályai amelyeket be kell tartani ,mert ha nem ,az káoszt okoz,aminek a következménye lehet baleset, veszekedés,verekedés.

 • User
  Dátum: 2019. december 10., 18:39
  ÉRTÉKELÉS: -8

  A hozzászólások alapján sokan nagyon értenek a parkoláshoz. Kiváncsi lennék, hogy akkor is igy vélekednének-e ha a város területén mindenhol bevezetnék a bilincselést a helytelen parkolásért vagy a bérelt parkolóhelyekre való parkolás esetén?

 • User
  Dátum: 2019. december 11., 11:31
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Hát itt a hozzászólások alapján is az látszik, hogy ebben a városban nagyon sokan nem értenek egyet a civilizált viselkedéssel. Már ami az autóvezetést illeti ! Ez nem csak az áruházak parkolójában látszik, hanem a városban is. Mindenki ott áll meg, ahol éppen dolga van, minél közelebb, nem szamit, hogy ezzel akadályozza, vagy blokkolja a közlekedést (lásd Bene boltja, pénzügy előtt a Kossuth utca, stb). Nem számít, hogy pár méterrel arrébb kijelölt parkolóhelyek vannak. A Petőfi Sándor iskola előtt is mindig pont a kapu előtt állnak még várni a gyereket, ha kell a gyakogatkelőn, közvetve előtte is utána is, egyik oldalon is, másik oldalon is, veszélyeztetve ezzel az átkelő gyerekeket. Pedig ott az iskola előtt is, vagy akár 20 méterrel arrébb, a sportcsarnok körül mindig van üres parkoló! Aztán az arra járó autók mehetnek, vagy várhatnak, amíg szabálytalanul kikerülhetik. Az a nagy gond, hogy mindenki csak a saját kényelmét nézi, nincs tekintettel a környezetére. A baj az, hogy megtehetik, mert a rendőrség sem foglalkozik vele. Így szokják meg, hogy lehet, aztán , ha valamilyen hatóság felébred és büntet, akkor nagy a felháborodás. Miért büntetnek, hiszen a tegnap is ott voltam, és nem szólt senki. Jó lenne felébredni, és másokra is odafigyelni !!!

 • User
  Dátum: 2019. december 14., 19:17
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A szabályzatuk azt írja , hogy ahol nem szabad megállni ott vízszintes vonalakkal meg van jelölve , de Kézdivàsàrhelyen a Lidl nek nem volt pénze festèkre (?) ès nincs kifestve ott ahol nem szabad megállni ! A szabàlyzatot jó nagy betükkel írva tegyèk ki az üzlet bejàratához , hogy az ember lássa meg ! Ezek szerint csak annyi vàsàrlót fogad a Lidl az ünnepek alatt , ahány megállóhely van ???

 • User
  Dátum: 2019. december 16., 13:21
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Akkor fessék ki a pl összes közlekedősávot is átlós vonalakkal? Tényleg ennyire nehéz felismerni melyik a felfestett parkolóhely és melyik nem?
  És igen, egyszerre annyian parkolhatnak, amennyi hely van. Biztos kiszámították, hogy így is megéri nekik. És pont erről szól a 2 óra limit is, legyen másnak is lehetősége ott parkolni. Ezért is kell tegyenek valamit. Ha az egész hozzáállásuk ne tetszik, megint csak azt tudom írni, hogy akkor nem kell ott vásárolni. Szerencsére most már lehet válogatni az üzletek közül.