Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Öt pedagógus kapott életműdíjat

Öt pedagógus kapott életműdíjat Kovászna megye

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) erdővidéki szervezete szombaton, december 7-én tartotta már hagyományos, év végi díjkiosztó ünnepségét, melyen több pedagógust életműdíjjal és Erdővidék kiváló pedagógusai címmel tüntettek ki, ugyanakkor díjazták az elmúlt tanévben jelentős eredményeket elért diákokat is.

Az ünnepségen jelenlevőket Dimény János nyugalmazott iskolaigazgató, a RMPSZ erdővidéki szervezetének elnöke köszöntötte, rövid beszédében rávilágítva arra, hogy a magyar nyelvű oktatás ügye nemzetünk megmaradásának ügye is egyben, ennek előrehaladásáért pedig az erdővidéki pedagógusok is sokat tettek az elmúlt tanévben, munkájukra mégsem az elismerés volt a jellemző. „Elismerés nélkül azonban nincs előrehaladás”– nyugtázta.

Életműdíjjal az elmúlt tanévben nyugalomba vonult pedagógusokat tüntették ki. Elsőnek a vargyasi Andorkó Katalin tanítónőt, aki 1970-ben Magyarhermányban kezdte pedagógusi munkáját, aztán Vargyason, Baróton, majd ismét Vargyason folytatta. Méltatásában Pakucs Júlia tanítónő elmondta, hogy Andorkó Katalin pedagógusi pályája során számos maradandó értéket hagyott hátra, diákjaival elsősorban a faluban élt hagyományok fennmaradásáért munkálkodott.

Boér Laura baróti német szakos tanárnő tevékenységét Derzsi-Ráduly Kázmér, a Baróti Szabó Dávid Líceum jelenlegi igazgatója méltatta. Mint elhangzott, a tanárnő 1981-ben, Homoródszentpálon kezdte pedagógusi munkáját, végleges állást 1988-ban kapott a baróti líceumnál, ahonnan idén vonult nyugdíjba. Tevékenysége nemcsak az iskolára szorítkozott, tolmácsként nem egy alkalommal segítette a városba érkező külföldiek és helybéliek kapcsolattartását.

Hirdetés
Hirdetés

A következő díjazottat, az Apácán született, 1979-ben Kézdivásárhelyen kezdő Mátis János bölöni matematika-fizika szakos tanárt, mint a diákok kedvencét mutatták be, aki szeretett tanítani és szívesen tanított is, sokoldalú embernek, jó matektanárnak bizonyult. Életműdíjat kapott továbbá Sándor Magdolna bodosi óvónő és Urák Gyöngyvér baróti mérnök-tanár is, utóbbit idén Ezüst Gyopár díjjal is kitüntette a pedagógusszövetség.

Tordai Magor ötödikes baróti tanuló szavalata után az ünnepségen Erdővidék kiváló tanulóit díjazták, összesen 26 diákot. Ugyanakkor az elmúlt tanévben elért kimagasló eredményeikért 22 erdővidéki pedagógust is díjazott a szövetség, az Erdővidék kiváló pedagógusa címmel tüntetve ki őket.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. december 9., 21:53
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Úgy tudtam, hogy a SZH – nak több riportere is jó fotós, de aki nem, annak tág lehetősége van a székely újságírók fotósai közül hívni. Jó lenne azt hinni , hogy romlott a szemem: – Micsoda képek?!