Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szakmai találkozó szállásadóknak

Szakmai találkozó szállásadóknak Kovászna megye

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, közösen a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával és a Székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment Klaszterrel szakmai találkozót szervezett a sepsiszentgyörgyi turisztikai szállásadók részére. A témák között a 2022-ben bevezetett sepsiszentgyörgyi turisztikai adó, a vakációs elektronikus kártyák helyes használata és ügykezelése, a Brassó–Vidombák repülőtér szerepének elemzése, valamint a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület tevékenységének bemutatása szerepelt.

 Az együttműködés a sikeres háromszéki turizmus kulcsa, véli Deák Gyöngyvér, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület igazgatója. „Háromszéknek rengeteg adottsága van, amelyekkel büszkélkedhetünk, de ezeket közösen, együttműködve a helyi vállalkozókkal tudunk csak igazán megmutatni. Ezek ugyan még nincsenek turisztikai termékké csomagolva, ezeket kell együtt, a vállalkozóktól jövő javaslatokkal közösen létrehoznunk és népszerűsítenünk” – fogalmazott az igazgató.

Hirdetés
Hirdetés

Nagy potenciál rejlik a vakációs jegyekben

A belföldi turizmus számára nagy segítséget és potenciált jelentenek a vakációs jegyek, fontos, hogy ezeket maximálisan kihasználjuk Háromszéken is, hangzott el.  „Legalább két év tapasztalat után úgy látjuk, hogy a vállalkozók nem használják ki a vakációs kártyák minden lehetőségét, és néha különböző hibákba csúsznak az elszámolás során” – emelte ki László Endre, a Székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment Klaszter elnöke. Hozzátette: „Azért is fontos a vakációs kártyákról beszélni, mert több mint 1,6 millió közalkalmazott kap ilyen kártyát és tárgyalás alatt van a törvénytervezet, hogy a 4,2 millió magánszférában dolgozó alkalmazott is részesüljön állami finanszírozásból vakációs jegyben, ami nagyon jót tenne a romániai turizmusnak.” A banki szolgáltatások előnyeiről Rápó Árpád, a Transilvania Bank munkatársa beszélt.

A turisztikai adottságokat termékké kell csomagolni – véli Deák Gyöngyvér, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület igazgatója

Sepsiszentgyörgyön már tavaly kivetették a turisztikai adót

Több évnyi előzetes egyeztetés után után 2022. január 1-től Sepsiszentgyörgyön is bevezették a turisztikai adót. Az ebből befolyt összeget az önkormányzat a város turizmusának fellendítésére fordítja. „Sepsiszentgyörgy esetében meg van határozva egy konkrét összeg, ezt külön pozíciónként kell feltüntetni, ezt a turista fizeti ki, és a szállásadó minden hónap 10-ig egy nyilatkozat kíséretében továbbítja az önkormányzat felé” – magyarázta Édler András György, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

 Bitai Judit, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának munkatársa kihangsúlyozta, akik 2022 óta elmulasztották letenni ezeket az összegeket, visszamenőleg minden hiányzó hónapot külön kötelesek pótolni. „A nyilatkozatokat nem szükséges személyesen behozni a hivatalba, el lehet küldeni elektronikusan is, a kifizetési bizonylatokkal együtt, valamint a nyilatkozat letölthető az önkormányzat oldaláról, a www.sepisszentgyorgyinfo.ro oldalról” – tette hozzá Bitai.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük