Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sepsiszentgyörgy önkormányzata támogatja a románok magyar és a magyarok román nyelvkurzusát

Sepsiszentgyörgy önkormányzata támogatja a románok magyar és a magyarok román nyelvkurzusát Kovászna megye

Sepsiszentgyörgy önkormányzata személyenként 700 lejjel támogatja a román fiatalok magyar és a magyarok román nyelvkurzusát.

Hirdetés
Hirdetés

Az egymás nyelvének a megtanulását támogató programot az Agerpres hírügynökség ismertette pénteken a beiratkozások kezdete előtt. Amint a városháza illetékese elmondta: a 120 órás román és magyar nyelvkurzust a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozata szervezi. A képzés ezer lejbe kerül személyenként, és azok kaphatják meg a városháza részleges költségtérítését, akik a kurzus elvégzéséről kiállított bizonylatot mutatnak be. A nyelvkurzust 18 és 35 év közötti fiataloknak szánják.

Antal Árpád, a város polgármestere korábban azt közölte, hogy a programra 100 ezer lejt különítettek el a költségvetésből, de ha sok igénylő jelentkezik, akár egymillió lejig is nyújthatnak nyelvtanulási támogatást.

„Soha nem fogom sajnálni a pénzt arra, hogy a magyarok románul, a románok pedig magyarul tanuljanak” – idézte az Agerpres a polgármestert. Kitért arra is, hogy a program a város fiataljaival folytatott tavalyi konzultáción körvonalazódott. Sokan panaszkodtak arra, hogy nem ismervén a másik közösség nyelvét, nehezen tudnak munkát találni.

Vargha Fruzsina alpolgármester elmondta: az iskolai román nyelvoktatás inkább irodalmi perspektívát nyit a magyar gyermekek számára, akik a hétköznapi román kommunikációt nem sajátítják el megfelelően, a román gyermekeknek pedig nincs is megadva a lehetőség, hogy az iskolában tanulják a magyar nyelvet. Ezért a nyelvtanulási lehetőség mindkét közösségnek jól jön.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. március 19., 21:07
  ÉRTÉKELÉS: 10

  500 lej a mateket nem értőknek, 800 a pótvizsgázóknak, 900 a lustáknak, 1200 a lógósoknak, hogy bepótólják az anyagot. Ez olyan, mint a sok sci-fi továbbképzés a pedagógusoknak, mindenféle támogatással. Időpocsékolás, az előadók egy csomó pénzt felvasalnak, eredmény nulla.

 • User
  Dátum: 2022. március 20., 18:46
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Az iskolakban a magyar es roman tagozatok szetvalasztasa volt a legnagyobb hiba. 32 ev kelett elteljen, hogy a vezetoink „beismerjek”, hogy ez hiba volt es most keszek akar 1 000 000 lejt is elkolteni az adofizetok penzebol, csak ne ismerjek el a hibas dontesuket. Az mondjak, hogy aki beismeri ha hibazot, az mar felig meg van bocsatva….

 • User
  Dátum: 2022. március 21., 17:24
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Ennél nagyobb baromságot, hogy hiba volt szétválasztani az iskolákat utoljára a 90-es években hallottam… Azt szeretné, hogy az iskolaudvaron szóljanak rá a gyerekére, hogy beszéljen románul, mert a másikat sérti, hogy nem érti? Milyen rövid egyesek memóriája…!? Vagy csak román felirat legyen mindenhol, hogy,, mindenki értse”?

 • User
  Dátum: 2022. március 22., 9:33
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Nagyon mar nem voltak vegyes iskolak, mert a tanitasi nyelv csak roman volt 89-ben mar a Mikoban is, emlekszem, evente csokkent a magyar osztalyok szama, amig 84-ben meg 2 teljes magyar osztaly vegzett, 89-ben mar egy fel ha volt talan.