Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Megújul a nyujtódi iskola

Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester a napokban aláírta az ötödik finanszírozási szerződést a Regionális Operatív Program 2014–2020 keretében, amely a nyujtódi Jakabos Ödön-iskola energiahatékonyságát hivatott növelni, teljes felújítást eredményezve. Az 1.048.476,88 lej összértékű munkálat takarja az épület teljes hőszigetelését, alternatív energiatermelő rendszerek telepítése fotovoltaikus panelek segítségével, valamint a mechanikus szellőztető rendszer korszerűsítése egy olyan egység telepítésével, amely akár 70%-os belső hőmérséklet-visszanyerési kapacitással rendelkezik, és energiafogyasztás nélkül előmelegített levegőt vezet be. Ezen kívül az épület világítási berendezéseit is korszerűsítik, a meglévő lámpatestek jobb fényteljesítményű és alacsonyabb energiafogyasztású lámpatestekre történő cseréjével, valamint a központi fűtés és a fűtési rendszer is felújításra kerül. Mindezt 8 hónap alatt kell befejezni. 

Jogsi nélkül, hamis rendszámmal

Kedden délután három óra körül a vargyasi rendőrőrs munkatársai megállítottak egy személygépkocsit Székelyszáldobos területén, amelyet egy 24 éves férfi vezetett. Az ellenőrzések nyomán kiderült, hogy a sofőrnek nincs érvényes jogosítványa semmilyen járműre, az autón található ideiglenes rendszámok lejártak, ráadásul egy másik járműre voltak kibocsátva, a férfi által vezetett személygépkocsi pedig nincs forgalomba íratva. Az ügyben bűnügyi eljárás indult, a férfit 24 órára őrizetbe vették, esetleges letartóztatásáról a bíróság dönt. (fá) 

Véradók kerestetnek

A Kovászna Megyei Vérközpontban sürgősen várják a véradókat. Kérik a 18–60 év közötti korosztályt, ha tehetik, adjanak vért, ugyanis ismét vérhiány van a megyében. A véradókat munkanapokon 8 és 12 óra között várják a Bánki Donát utca 15. szám alatt. Véradásra szólít fel a megyei kórház vezetősége is, ugyanis az utóbbi hetekben csökkent a véradók száma. Ami a megyei kórházat illeti, nincs súlyos vérhiány, az életmentő műtéteket el tudják végezni, de fontos lenne, hogy legyen elegendő vér és vérkészítmény az intézményben – mondta az igazgató. 

Emléktáblát avatnak Köpecen

Szeptember 5-én, vasárnap, a 11 órakor kezdődő istentisztelet után emléktáblát avatnak Köpecen Kamenitzky Etelka (írói álneve Ádám Éva) írónő volt lakóházán. Kamenitzky Etelka Borszékről Köpecre települt bányászcsalád sarjaként látta meg a napvilágot 1865-ben. Sepsiszentgyörgyön végezte el a tanítóképzőt, pedagógusi pályára lépett, és a város irodalmi életébe is bekapcsolódott.1915 augusztusában a megszálló román csapatok elől Budapestre volt kénytelen menekülni, visszatérte után pedig a betörő hadsereg pusztításainak lett tudósítója.1916–17-ben hadi riporterként bejárta a galíciai harcmezőket, majd az olasz frontra is eljutott, ahonnan tudósításokat küldött haza. Cikkeit a Magyarország című folyóirat közölte, élményeit összefoglaló, a Hadak útján – Az Olt partjától Piavéig című könyve 1936-ban jelent meg. 1958-ban halt meg. (bf) 

Falutalálkozó Olaszteleken

Vasárnap falutalálkozót tartanak Olaszteleken. 11 órakor ünnepi istentisztelet kezdődik, utána szeretetvendégségre kerül sor, egyben köszöntik a közösség azon tagjait is, akik tavaly vagy az idén töltötték be 50. életévüket – adta hírül az olaszteleki Messzelátó Egyesület. (bf) 

Új orvosok érkeztek

Az elmúlt hetekben hét új orvos érkezett a megyei kórházba – számolt be András-Nagy Róbert igazgató, hozzátéve, hogy folyamatosan alkalmaznak és várják a jelentkezőket, hogy bővíthessék a csapatot. Új orvos csatlakozott a gyerek-fertőzőosztály munkatársaihoz, ugyanakkor a hónap elejétől két sürgősségi orvos, két gyermekgyógyász, egy reumatológus, valamint egy intenzív terápiás szakorvos került alkalmazásba, így 138-ra nőtt a kórházban dolgozó orvosok száma. A kórháznak egyébként 943 alkalmazottja van jelenleg. A tervek szerint, a hónap közepén újabb versenyvizsgát írnak ki belgyógyász szakorvosi állás elfoglalására. Az igazgató kiemelte: fontos lenne új szakemberek alkalmazása az imaginisztikai osztályra, hiszen korszerű felszereléseket, berendezéseket vásároltak, amelyeket használni kell. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük