Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Még mindig túlérzékeny téma

Még mindig túlérzékeny téma Kovászna megye

A kürtőskalácstól a normalitásig, avagy miről szól(jon) az együttélés? címmel szervez magyar–román konferenciát az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Reconstructio Egyesület. A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében november 25-én 15 órától kezdődő tanácskozás résztvevői arra keresik a választ, hogy az egyre gyakoribb magyarellenes megnyilvánulások közepette milyen lehetőség nyílik a normalitás és a magyar–román párbeszéd kialakítására, valamint a békés együttélés feltételeinek biztosítására.

Hirdetés
Hirdetés

Sepsiszentgyörgy volt a színhelye az első magyar–román konferenciának, így nem véletlen, hogy a tizediket is ebben a városban szervezik meg. A kerek évforduló pedig alkalmat teremt a magyar–román együttműködés egy évtizedének, illetve a rendszerváltás óta eltelt időszak elemzésére is – mutatott rá az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke.

Sajnálkozva jegyezte meg, hogy ezek a találkozók „egyedi színfoltjai a mostani erdélyi kínálatnak”, ugyanis égető szükség van „az intézmények és civil társadalmat megjelenítő szervezetek közötti” rendszeres és folyamatos magyar–román párbeszédre. Fontos lenne, hogy ez „közéleti, politikai kérdésekben” állandó gyakorlattá váljon a magyar és román közösség képviselői között. Hiszen harminchárom évvel a változás után ideje, hogy civilizált módon megbeszéljük, megvitassuk például az önrendelkezés, a nyelvi jogok és a magyar nyelvű oktatás terén fennálló gondjaink megoldásának a lehetőségeit és módozatait. Ennek ellenére azonban a konferencia szervezőiként az utóbbi tíz esztendőben is azt tapasztalták, hogy az idő múlásával a román közéleti szereplőket és politikusokat egyre nehezebb rávenni a részvételre, mert attól tartanak, hogy emiatt szembekerülnek a választóikkal.

Az idei konferencia első – Honnan indultunk, hová jutottunk? A román–magyar párbeszéd évtizedei című panelbeszélgetésének résztvevői: Tőkés László, az EMNT elnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Sabin Gherman újságíró, Péntek János, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének elnöke, Bakk Miklós politológus, egyetemi oktató és Marius Ghilezan újságíró. Moderátora Farkas Réka újságíró.

A konferencia második, Kétnyelvűség a gyakorlatban, avagy mire (nem) elég a nyelvtörvény? címet viselő kerekasztal-beszélgetésének résztvevői pedig: Szigeti Enikő, a Civil Elkötelezettség Mozgalom ügyvezető igazgatója, Árus Zsolt, a Székely Figyelő Alapítvány elnöke, Ilie Muscalu állatorvos, valamint a Nagybányai Polgármesteri Hivatal képviselője. Moderátora Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke.
Az eseményen való részvétel ingyenes, a jelenlévőket szinkrontolmácsok segítik. A teljes esemény élőben követhető (majd pedig visszanézhető) lesz az EMNT Facebook-oldalán. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások