Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Látványosan csökkent a szemétmennyiség az Olt sepsiszentgyörgyi szakaszán

Látványosan csökkent a szemétmennyiség az Olt sepsiszentgyörgyi szakaszán Kovászna megye

Az Olt folyó sepsiszentgyörgyi szakaszán a hétvégén szemetet gyűjtő civilek pozitív következtetése, hogy jelentősen csökkent a begyűjtött szemétmennyiség: Sepsiszentgyörgyön a három évvel ezelőttinek csupán egyhatodát teszi ki.

Hirdetés
Hirdetés

hétvégén lezajlott Olt-parti takarítás apropóján hétfőn kiértékelő sajtótájékoztatót tartottak a sepsiszentgyörgyi városházán a szervező Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA), illetve a szervezőpartner Mai Mult Verde bukaresti egyesület képviselői. Az Olt folyó egyik partszakaszának takarítását a HKA először három éve szervezte meg a Mai Mult Verde Egyesület (MMV) segítségével és felhívására, azóta azonban bekerült az éves eseménynaptárba, mert úgy gondolják, a jó példa hatással van a közösségre – mondta Bereczki Kinga, a HKA ügyvezető igazgatója.

Sepsiszentgyörgyön kívül még 13 háromszéki, illetve Hargita megyei település csatlakozott a szombati takarításhoz. Összesen 400 felnőtt és 700 diák önkéntes vett részt az akcióban, főleg a Plugor Sándor Művészeti Iskolából, de a Lármafa Egyesület is mozgósított. A szombati nap folyamán összesen 925 zsák, azaz mintegy 100 köbméter szemét gyűlt be, ebből Sepsiszentgyörgyön a 70 önkéntes munkája nyomán 50 zsáknyi mennyiség. „Összehasonlításként: három évvel ezelőtt 300 zsák volt” – számolt be az eredményekről Bereczki Kinga.

Fotó: Háromszéki Közösségi Alapítvány

A hulladék elhordása a Tega köztisztasági vállalatra hárult, melynek igazgatója, Máthé László szintén jelen volt a sajtótájékoztatón, illetve a szintén együttműködő önkormányzat képviseletében Tóth-Birtan Csaba alpolgármester is, aki ezúttal – adományként – hivatalosan is átvette a város közvagyonába a Mai Mult Verde Egyesület anyagi támogatásával az Oltra telepített úszó hulladékgyűjtő gátat. A 6000 euró értékű gátat ezentúl az önkormányzat alárendeltségében működő Tega vállalt fogja felügyelni és karbantartani, illetve időszakosan üríteni.

Egy nagyobb kampány részéről van szó

Az Olt-takarítás része egy nagyobb, a Tiszta vizekért elnevezésű kampánynak, illetve akciósorozatnak, amelyet Marta Popescu, a Mai Mult Verde Egyesület (MMV) elnöke koordinál. Mint ő elmondta, a székelyföldit jó gyakorlatként tartja számon, mindig elámul, mennyi önkéntest sikerül mozgósítani. Az egyesület korábban már több módszert kipróbált a folyóvizek tisztán tartására, főleg a műanyag hulladékra, PET-palackokra koncentrálva, hiszen azok lebomlási ideje 500 év, és még azután is mikroműanyagként léteznek a természetben.

Megtudhattuk, az MMV hét hulladékgyűjtő úszógátat telepített az országban, amelyek különböző hatékonysággal működtek: volt ahol elszakadtak vagy elvágták őket a halászok (például a Zsil folyón). A Sepsiszentgyörgyre telepített első úszógát is gyengének bizonyult: elszakadt, de ahelyett biztosítottak egy norvég gyártmányú újat, erősebbet.

Fotó: Háromszéki Közösségi Alapítvány

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük