Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Könnyebbé teszik a román-érettségit

Könnyebbé teszik a román-érettségit Kovászna megye

Több mint háromszázan jelentkeztek az RMDSZ háromszéki szervezete által kezdeményezett románérettségi-felkészítőkre. Sepsiszentgyörgyön már el is kezdődtek a kurzusok, Kézdivásárhelyen és Baróton a jövő héten esedékes.

Hirdetés
Hirdetés

Az érettségire és pótérettségire készülő diákoknak az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete hirdetett ingyenes román felkészítőt Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Baróton, a Communitas Alapítvánnyal és a Komitátusz Megyei Ifjúsági Szervezettel közösen. Február 27-től kilenc napig jelentkezhettek az érdekeltek, a határidő lejártáig összesen 302 diák iratkozott be: kétszázan Sepsiszentgyörgyről, 71-en Kézdivásárhelyről és 31-en Barótról. A kovásznaiak a kézdivásárhelyi csoporthoz csatlakoztak.

Bodor László, az RMDSZ megyei szervezetének ügyvezető elnöke elmondta, a jelentkezők száma jócskán felülmúlta elvárásaikat. „Ez is hűen tükrözi, hogy a végzős diákoknak mekkora kihívást jelent a román nyelv és irodalom vizsga. Nem nézhetjük tétlenül, hogy a fiataljaink lehetőségeit korlátozza egy sikertelen érettségi. Ha a szaktárca évek óta nem tesz semmit, akkor nekünk kell közösségi szinten cselekednünk, ezért indítottuk útjára ezt a felkészítőt” — fogalmazott.

A felkészítők hét középiskolai tanár vezetésével zajlanak: Sepsiszentgyörgyön Csere Gyöngyvér, Szép Helga, Kiss Mária, Maria Badiu és Voicu Catalina, Kézdivásárhelyen Sżekeres Jolán, míg Baróton Hegedűs Enikő vállalta a diákok oktatását. Az órákat június 16-ig heti rendszerességgel tartják 20-25 fős csoportokkal a következő helyszíneken és időpontokban:

  • Sepsiszentgyörgyön kilenc csoport indult, hétfőn – betegségből adódóan – csak tizennyolcan kezdtek. A felkészítő alkalmanként két órában zajlik a helyi RMDSZ-irodában (Martinovics Ignác utca 2. szám) hétfőnként 17–19, keddenként 17.30–19.30, szerdánként 16.30–18.30, valamint 18.30–20.30, csütörtökönként 16–18, valamint 18–20, péntekenként 17–19, szombatonként pedig 8–10, valamint 10–12 óra között.
  • Kézdivásárhelyen a három csoportból az első jövő hétfőn kezd, továbbá szerdánként és csütörtökönként 17–19 óra között várják a diákokat a Kanta Szakképző Központba (volt minorita rendház, Kanta utca 10. szám).
  • Baróton az egyik csoport keddenként 14–16 óra között vesz részt a BRIK-irodában (Bányász utca 11A) tartandó kurzusokon, a másik péntekenként 13–15 óra között.

A heti kétórás foglalkozásokon az érettségi vizsgára készülő diákokat arra készítik fel, hogy magabiztosabban adjanak számot tudásukról. Az órákon átnézik a három, központilag meghatározott modul követelményeit, hangsúlyt fektetve a diákok szókincsének fejlesztésére, ugyanakkor a nyelv mindennapi életben való használatát is gyakorolják.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások