Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Drogmegelőző kampányra és a gyerekek délutáni foglalkoztatására gyűjt a Rotary

Drogmegelőző kampányra és a gyerekek délutáni foglalkoztatására gyűjt a Rotary Kovászna megye

Serdülőket és gyerekeket célzó programok támogatására gyűjt a sepsiszentgyörgy Rotary Klub az idei, március 22-én megszervezett jótékonysági bál keretében. A fiataloknak szóló drogprevenciós kezdeményezésen túl az adakozók közel hatszáz hátrányos helyzetű gyermek délutáni oktatásához és meleg ebédjéhez járulhatnak hozzá anyagi segítséggel.

 

Hirdetés
Hirdetés

Az idei évben az előzőhöz hasonlóan két fontos projektet támogat a jótékonysági bál, amelyre az előpataki Panorama rendezvénysátorban fog sor kerülni március 22-én, pénteken. A Rotary Klub ezalkalommal is hangsúlyt fektet a Diakónia Keresztyén Alapítvány által működtetett délutáni oktatás és meleg ebéd programjára, amelyet 2011 indulása óta töretlenül támogat. Torma Vera, a Diakónia gyermek- és családsegítő szolgálatának vezetője kérdésünkre elmondta, hogy több mint tíz évvel ezelőtt csupán 15 gyermeket tudtak bevonni, mára 15 településre is kiterjedt a KinderEd program és közel 600 gyermeknek tudnak ellátást biztosítani.

„Bár hosszú évek óta támogatnak, a Rotary Klubot tavaly kértük meg, hogy teljes erőbedobással álljanak az ügy mellé, mert a HEKS svájci segélyszervezet visszalépett  a támogatástól” – magyarázta Torma Vera. Felidézte, hogy hét megyében működött a projekt, de csak Kovászna megyében sikerült fenntartani, mindezt közösségi összefogással, hiszen a megyei tanács, a helyi önkormányzatok, szülők, cégek és magánszemélyek is beszálltak a Rotary mellett. „A mostani bálnak is az a céja, hogy ennek a gyerekeknek tovább tudjuk biztosítani ezt a megyei szintű programot” – hangsúlyozta a vezető, aki szerint megdöbbentő, mennyire sokakat sikerült megmozgatni a nemes cél érdekében.

Kiemelte, hogy a KinderEd program azért hiánypótló, mert ameddig egy jobban szituált családban a szülő megengedetheti, hogy a gyermekének megfizesse a délutáni oktatást, addig a nagy többség ezt nem teheti meg. „Nagyon nagy igény van rá. Különösképpen az írástudatlan, kevés iskolával rendelkező szülők azok, akik nem tudnak segíteni a gyerekeknek a tanulásban, ez eredményezi később a hatalmas nagy lemorzsolódást” – magyarázta.

A másik projekt keretében drogmegelőzési kampányt indítanának, amely során interaktív program keretében hívnák fel a Kovászna megyei fiatalok figyelmét a droghasználat veszélyeire és következményeire. A tervek szerint a begyűlt összegből egy állandó kiállítást vásárolnának, amelyeket a diákok csoportokban látogathatnak meg, hiteles képet nyerhetnek a drogfogyasztás bonyolult társadalmi jelenségéről, megismerkedhetnek a szerhasználat kockázataival.

A Rotary Klub tavaly szervezett bálján közel 200 ezer lej gyűlt össze, körülbelül 200 vendég adományából. Az összeg kétharmadát az elmúlt évben a Diakónia Keresztyén Alapítvány gyermek- és családsegítő szolgálatának délutáni oktatás és meleg ebéd programjára fordították, további 50 ezer lejjel pedig a Kovászna Megyei Vöröskereszt munkáját segítették, ennek köszönhetően 15 kikölcsönözhető, otthoni beteggondozáshoz szükséges speciális ágyat tudott beszerezni a szervezet.

Az idei Rotary-bál költségeti fedező részvételi díj 350 lej személyenként, amely banki átutalással befizethető az esemény Facebook-oldalán közzétett bankszámlaszámra. Részvételi szándékot március 18-ig jelezhetik az érdeklődők a 0745 024 315-ös telefonszámon.

Fotó: Sepsi Rotary Klub Facebook-oldala

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. március 14., 10:01
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Lehet olyan drogmegelőzés lesz mind X líciben, ahol „felvilágosították”, hogy saját használatra NEM bűntény!😁
  A bűntetéseket kell növelni!!!! Amig a cigi, ital és energiaital kérdését nem tudják megoldani, ne lépjenek szintet!
  A diakónia is 1 nagy pénzszívó!!! A sok potya pénzt fikcióra könnyű elkölteni!!!! Tudnak felsorolni pár drogost, akit kellene segíteni?! A dillereket kell lekapcsolni, a drogost berakni a pszihiátriára és a kezelés végén benyújtani a számlát!!!

 • User
  Dátum: 2024. március 15., 13:17
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Az alkoholistákkal sem sikerült a kezelést kifizettetni, pedig ott sokkal kisebb összegekre rúgott a veszteség. A drogosoknál el sem tudod képzelni mennyire jobb, ha feláldozod a környék gyermekeit…A felelősök tartják a lámát judáspénzért.