Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hétmillió lej a kórháznak

Hétmillió lej a kórháznak Kovászna megye

Költségvetés-módosítást hajtott végre Kovászna Megye Tanácsa a csütörtöki tanácsülésen, amelyen szervezési kérdésekről, uniós és országos forrásokból támogatott fejlesztések részleteiről is döntöttek.

„A megyei önkormányzathoz tartozó Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház költségvetését 7,06 millió lejjel növeljük, célirányos támogatás érkezett a kormánytól: 3,065 millió lejből orvosi műszereket és felszereléseket vásárolhatnak, a fennmaradó négymillió lejt a belgyógyászat épületének felújítására, bővítésére fordíthatják. Ez utóbbi összeg fedezi a nyár végéig tervezett munkálatok költségeit, szeptemberben újabb költségvetés-kiigazításra számítunk. A belgyógyászatnak, nefrológiának, szemészetnek és ideggyógyászatnak helyet adó épületet nemcsak korszerűsítik, hanem bővítik is egy új szárnnyal. A jelenlegi 126 ágy helyett 161 ágy lesz az osztályokon” – ismertette Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

Partnerséget kötött Kovászna Megye Tanácsa a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házzal annak érdekében, hogy 200 ezer lejjel támogassák a 2022-re tervezett előadásokat, a jelenlegi évadot záró, a következő évadot nyitó produkciókat, illetve a szilveszteri előadás létrejöttét.

„Átszerveztük az AgroSic vidékfejlesztési egyesület tevékenységét. Terveink között szerepelnek gazdaképzések, kistermelők támogatása, agroturizmus megerősítése, helyi termékek népszerűsítése. Az idei évben az AgroSic partnereivel közösen szervezzük a nemzetközi fogathajtóversenyt, ménszemlét és szarvasmarha-kiállításokat, idén ismét lesz kürtőskalács-fesztivál és pálinkamustra, új rendezvényünk a zene- és természetkedvelőket megszólító Muzsikál az erdő program. Erre a célra félmillió lejt szán a megyei önkormányzat” – emelte ki Tamás Sándor. Az új felállásban tíz tagja van a közösségek közti társulásnak: Bacon, Barátos, Bodok, Illyefalva, Málnás, Réty, Torja, Uzon, Zágon, valamint a megyei önkormányzat. További hat község jelezte belépési szándékát: Gidófalva, Kökös, Kőröspatak, Maksa, Mikóújfalu és Sepsibükszád.

Új, nyertes uniós pályázata van Kovászna Megye Tanácsának. Az eHáromszék nevű projekt fő célja az önkormányzat tevékenységének digitalizációja. A projekt megvalósítására 16 hónap áll rendelkezésünkre, az összköltségvetés közel 3,5 millió lej, aminek 98%-a vissza nem térítendő támogatás. Az összegből szoftverek és számítógépek vásárlását finanszírozzák, a jelenlegi aktaforgalom elektronikusan fog történni, kézi aláírás helyett digitális aláírást használnak majd az intézményen belül is. A pályázat tartalmazza a megyei integrált fejlesztési stratégia kidolgozásának utólagos finanszírozását is.

A megyei önkormányzat öt évre adott át ingyenes használatba egy Dacia Dustert a tűzoltóságnak. A Roncs program támogatásával 2021-ben vásárolt autó értéke 87 ezer lej. „Az utóbbi években jelentős összegekkel támogattuk a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség tevékenységét, hiszen fontos feladatot látnak el. Legutóbb egy infravörös érzékelőrendszerrel és vizuális kamerával ellátott drón beszerzését finanszíroztuk” – részletezte az elnök. 

(Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük