Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Falvakon is ünnepelnek

Falvakon is ünnepelnek Kovászna megye

A március 15-i nagyobb városi rendezvények programját már közöltük, de emellett szinte minden faluban igyekeztek vagy igyekeznek egy kis színt bevinni a magyar szabadság napjának felvezetésébe, ünnepébe, a kézdi- és orbaiszékiek pedig küldöttségekkel képviseltetik magukat kézdivásárhelyi, illetve kovásznai megemlékezéseken. Alább a vidéki eseményekből szemlézünk a teljesség igénye nélkül.

Hirdetés
Hirdetés

Lemhényben a vasárnapi szentmisét követően a világháborús emlékműnél a Bem József-iskola diákjai és a Lemhényi Ifjúsági Szervezet műsorral tisztelgett a forradalom és szabadságharc hősei előtt, majd koszorúztak. Csomortánban is tegnap ünnepeltek, a szentmisét a helyi iskola tanulóinak ünnepi előadása, illetve a ’48-as emlékmű megkoszorúzása követte. Kézdialmás központjában holnap 11 órakor szerepelnek a helyi iskola tanulói és a felsőháromszéki ifjúsági fúvószenekar.

Bereckben 15 órakor a Gábor Áron-szobornál fogadják a céhes városból hazatérőket, ott és a Bem–Petőfi-emlékhelynél is koszorúznak. 15.30-tól kezdődik a Csalóka néptáncegyüttes, az ifjúsági színjátszó csoport és a helyi iskolások ünnepi műsora a művelődési központban, felszólal Márkos Imola kultúrigazgató, Ferentzi László nyugalmazott iskolaigazgató és Dimény Zoltán polgármester.

Esztelneken 16 órától a Szacsvay-emlékműnél, 16.30-tól az 1848–49-es emlékműnél lesz ünnepi műsor, Kurtapatakon pedig 17.30-tól a millecentenáriumi kopjafánál várják az emlékezőket. Felszólalók, előadók: Salamon Balázs polgármester, Fülöp István iskolaigazgató, Ürmösi-Incze Mária Terézia előadó, Dajka Mihály tárogatós, a Nagy Mózes Általános Iskola diákjai, az esztelneki egyházi kórus. Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét dr. Both Hajnal konzul tolmácsolja.

Kézdiszentkereszt községben Bélafalván 8.30-kor a Tuzson János-szobornál, 13.30-kor a polyáni templom melletti hősök emlékművénél koszorúznak, hangzanak el ünnepi beszédek, majd a testvértelepülési küldöttséggel egyetemben a Nyergestetőn is emlékeznek. Jelen lesz Fenyvesi Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Kézdiszentléleken 13 órától koszorúznak a templommal szembeni hősök emlékművénél, 16 órától ünnepi műsor lesz a Petőfi Sándor Művelődési Házban. Beszédet mond Balogh Tibor polgármester, énekelnek a nyugdíjas klub tagjai és Szakács Antal Vegyes Kórus, de fellépnek a helyi V–VIII. osztályos diákok is.
Torján előbb 8.30-kor a községháza szomszédságában lévő ’48-as emlékműnél koszorúznak, mond beszédet Daragus Attila polgármester, majd Kézdivásárhelyről hazatérve az altorjai római katolikus templomnál.

Dálnokban a délben kezdődő ünnepi istentisztelet után a Dózsa-szobornál koszorúznak, majd a Darkó Jenő-iskola diákjai és a helyi Harmónia kórus tagjai mutatják be alkalomhoz illő műsorukat a kultúrotthonban.

Szentkatolna községben 9 órakor a kézdimartonfalvi, 10 órakor a szentkatolnai templom előtti téren köszönti az ünneplőket Tusa Levente polgármester. Az iskolások szavalatokkal, a nyugdíjas klub énekekkel emelik a megemlékezés hangulatát.

Gelencén a falu központjában is lesz felvonulás 13.30-tól, a Hősök terén 14 órakor kezdődő rendezvényen három anyaországi testvértelepülés – Dunaszentgyörgy, Encs és Nagybánhegyes – képviselői is tiszteletüket teszik.

Zabola községben a petőfalvi emlékműnél 9 órakor gyülekeznek először, 10 órakor Tamásfalván, 11.30-kor Szörcsén, 12 órakor Páván, 13 órakor pedig Zabolán. Itt a lovas felvonulás után beszédek hangzanak az iskola és az önkormányzat, továbbá Füzes­abony testvértelepülés részéről.

Zágonban 11 órától lesz református istentisztelet, amit az iskolások műsora, majd a központi hősi emlékmű koszorúzása követ. Papolcon hasonló a forgatókönyv, de ott 13 órakor kezdődik az istentisztelet.

Felsőcsernátonban 10 órakor, Alsócsernátonban 15 órakor lesz ünnepi megemlékezés.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük