Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Saligny-programra építenek Kovásznán

A Saligny-programra építenek Kovásznán Kovászna megye

Több szakaszban tervezi az Anghel Saligny beruházási program által támogatott útfelújítások kivitelezését Kovászna város önkormányzata. A kormány által finanszírozott projektek mellett saját költségvetésből is több fontos munkálatot valósítanának meg idén, ugyanakkor hangsúlyt fektetnek az utak karbantartására is. Az elképzelésekről Gyerő József polgármestert kérdeztük.

Hirdetés
Hirdetés

Az elöljáró elmondta, a Saligny-program keretéből megvalósítandó útfelújításokat több részre bontották, ezek közül a legelőrehaladottabb állapotban a Híd, Esthajnalcsillag, Ady Endre, Bartók Béla, Butykák, Plevnei és Mihai Eminescu utcákat érintő projekt van, ahol már megtörtént a víz- és csatornahálózat rendbetétele, csupán a közbeszerzés kiírása van hátra.

Szinén az említett kormányprogramon segítségével újítanák fel a Kovásznát Székelytamásfalvával összekötő, 13-as számú községi útnak a városhoz tartozó szakaszát.  „Itt is megvan az előtanulmány, most rendeljük meg a műszaki tervet, majd utána az építkezési engedélyt kell kiadni és kezdhetjük a munkát” – hangsúlyozta a polgármester.

Fontos beruházásokat tervez idén az önkormányzat. Fotó: Tuchiluș Alex

Ugyancsak szerepel a tervek között a Petőfi Sándor utca felső szakaszának korszerűsítése, miután az alsó és a középső szakasz már korábban elkészült más pályázatok révén. Egy másik csomag további tíz utca – Kós Károly, Cserépgyár, Szövőde, Virág, Akác, Vásár, Víz, Ősz, Gazdáné Olosz Ella, Kőbánya – felújítását foglalja magában. „Ezekben az utcákban előbb rendbe kell tenni a víz- és csatornahálózat hibás szakaszait. Van egy együttműködésünk a Közüzemek Rt-vel, a mi finanszírozásunkkal fogják elvégezni a szükséges munkálatokat. Ezeket június közepéig el kell végezzük, mert hanem elveszítjük a finanszírozást” – húzta alá Gyerő József.

Az önkormányzat külön csomagba foglalta a Kovászna résztelepülésének számító Csomakőröst érintő fejlesztéseket is. Ott a csatornázási munkálatok júniusra előirányzott befejezése után a Körösi Csoma Sándor, a Debreczi Sándor és a Gyümölcsös utcák aszfaltozását végeznék el.

Visszaállítják a körforgalmat

A város saját költségvetéséből megvalósítandó munkálatok közül Gyerő József a Ștefan cel Mare utcát az építőanyag-lerakattal összekötő rövid útszakasz felújítását emelte ki. „Ez azért fontos a városlakóknak és a turistáknak is egyben, mert ez az út szolgálja ki a temetőt, a városi piacot, a távolsági buszállomást, illetve több kereskedelmi egységet – magyarázta.

Visszaállítják a néhány évvel korábban megszüntetett körforgalmat. Fotó: Tuchiluș Alex

A városvezetés idén vissza szeretné állítani a Ștefan cel Mare, Állomás és 1918. december 1. utcák kereszteződésben néhány évvel ezelőtt megszüntetett körforgalmat is. A megvalósíthatósági tanulmány már tavaly elkészült, hamarosan pedig a műszaki tervet is megrendeli az önkormányzat. Amennyiben a terv elkészül és a szükséges jóváhagyásokat is megszerzik az illetékes szervektől, akkor még az idén nekilátnak a munkálat kivitelezésének.

Nincs pénz a kommandói út korszerűsítésére

A város utcáinak karbantartása mellett az önkormányzat ügykezelesébe tartozik a Kovászna és Kommandó közötti községi út is, amely esetében szintén beruházásokra lesz szükség idén, miután az Electrica Rt. a törvényes előírásokra hivatkozva egy 24 méteres sávban kivágatta a fákat a középfeszültségű villanyhálózat szomszédságából. „Az egyik prioritásunk, hogy védőkorlátokat szereljünk azokra a szakaszokra, ahol idáig ugyan nem volt, de az út melletti fák egy természetes korlátot képeztek, szavatolva a járművezetők biztonságát. Most hogy kivágták ezeket a fákat, sok sofőrben bizonytalanságot és félelmet kelt az, hogy belát a szakadékba” – részletezte a városvezető.

Az út állapota kapcsán elmondta, a megyei tanács minden évben hozzájárul a karbantartási költségekhez, ez az összeg azonban csak arra elég, hogy az útszakaszt járható állapotban tartsák, nagyobb fejlesztésre egyelőre nincs pénzügyi forrásuk. „Tudjuk azt, hogy ebből a pénzből nem lehet leaszfaltozni az utat, mert ahhoz egy óriási beruházásra lenne szükség. Teljesen fel kellene javítani az út alapját, támfalakat, átereszeket, hidakat kellene építeni, ami sokmillió eurós beruházás lenne” – húzta alá. Hozzátette, lehetőségeik szerint rendszeresen kavicsozzák és tömörítik az úttestet, ugyanakkor egy vízelvezető árkot is ásni kell az út mentén, hogy a hegyoldalról lezúduló víz ne mossa el azt.

Áprilistól indulhat az utak foltozása

A kátyúzás kapcsán Gyerő József elmondta, az aszfaltozott utak a tél időszak után is rendben vannak, elsősorban ott lesz szükség foltozásra, ahol csőtörések, gázvezeték-javítások, vagy villanykábel-meghibásodások miatt törték fel az útburkolatot. „Miután a tavalyi év végén a kormány megtiltotta az ilyen jellegű munkálatok finanszírozását, van egy adósságunk ezen a téren, emellett pedig az idei beavatkozások nyomait is el kell tüntetni” – hangsúlyozta.

A polgármester közölte, az önkormányzat szempontjából bármikor elkezdődhetne az útjavítás, azonban az útkarbantartó cégek még nem üzemelték be az aszfaltállomásokat, így egyelőre nincs honnan melegaszfaltot vásárolni. Véleménye szerint erre legkorábban március végén, vagy április elején lesz lehetőség, hiszen addig még bármikor visszatérhet a hideg idő.

A Mihai Eminescu utcára is ráfér az aszfaltozás. Fotó: Tuchiluș Alex

Hozzátette, Kovásznán sajnos még sok makadámút található, ezeket az önkormányzat saját munkásaival kavicsozza és foltozza. „A városnak van egy történelmi adóssága a városlakók irányába, de mi próbáljuk pótolni ezeket a hiányosságokat, épp ezért vannak terveink az aszfaltozásra” – utalt vissza a Saligny-programra a polgármester.

Gyerő József fontosnak tartotta kiemelni, hogy a tervezett munkálatok kivitelezése nagyban függ a kormányzati finanszírozástól, illetve a közbeszerzési eljárások kifutási idejétől. „Ha ezeket mind elvégezzük, az egy óriási lépés lesz előre. Dolgozunk rajta, ami tőlünk függ, megtesszük. Reméljük, hogy a pénz is jönni fog a Saligny-programon keresztül, illetve a liciteket is le tudjuk bonyolítani megfelelő időn belül, és nem lesznek fellebbezések, mert azok nagyon el tudják húzni a munkálatok elvégzését” – zárta mondandóját Kovászna polgármestere.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük