Véget ért az Örökségünk őrei vetélkedő

Véget ért az Örökségünk őrei vetélkedő

Véget ért az Örökségünk őrei vetélkedő, amit az RMDSZ szervezett az erdélyi középiskolások számára. A kolozsvári döntőbe a Nagy Mózes Gimnázium csapata is bejutott, ötödik helyezést ért el.

Az Örökségünk őrei vetélkedő, amelynek fővédnöke Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, nemcsak Erdélyben, hanem az Európai Unióban is példaértékű kezdeményezéssé vált. Idéntől az oktatási minisztérium is hivatalos versenynek nyilvánította a vetélkedőt.

„A Kisebbségi Oktatásért Felelős Államtitkári Kabinet is kiemelten fontosnak tartja épített örökségünk védelmét és népszerűsítését, ennek jeléül idéntől az Örökségünk Őrei vetélkedő bekerült az oktatási minisztérium által elismert és támogatott versenyek közé. Nem elég a hivatalos szervek és a szakmai szervezetek odafigyelése, nagy szükség van arra, hogy az örökségvédelmi munkában a fiatal nemzedék is részt vállaljon. Ennek kitűnő katalizátora ez a vetélkedő” – mondta el Kovács Irén Erzsébet államtitkár.

A 2012-ben útjára indított Örökségünk Őrei verseny idén rekordot döntött, hiszen több mint 600 diák és tanár kapcsolódott be a mozgalomba, akik kitartó munkájukkal és lelkesedésükkel hozzájárultak a verseny sikeréhez.

„Köszönöm a munkát. Köszönöm, hogy ennyi embernek fontos a múltunk, az épített és szellemi örökségünk. Köszönöm a diákoknak, pedagógusoknak, Kovács Irén Erzsébet államtitkárnak és munkatársainak, a János Zsigmond Unitárius Kollégium tanárainak és munkatársainak, a Kolozs megyei tanfelügyelőségnek és támogatóinknak. Nélkületek, nélkülük ez a verseny nem jöhetett volna létre” – fejezte ki háláját Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke.

Az országos döntőnek a János Zsigmond Unitárius Kollégium adott otthont, Popa Márta igazgatónő elmondta: „ebben az iskolában tanított vagy tanult a magyar irodalom, a magyar művelődéstörténet és tudománytörténet sok jelentős személyisége. Nagy kihívás számunkra, hogy az Örökségünk őrei verseny országos szakaszának társszervezői vagyunk. Jó látni, hogy ennyi lelkes fiatal vállalta az épített örökség őrségét, hogy irányt mutatnak a saját és a jövő generációk számára”.

A verseny nyolcadik helyezettje a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum csapata, akik a Communitas Alapítvány által felajánlott könyvcsomagot vihették haza. A hatodik, illetve hetedik helyen végzett nagyváradi Művészeti Líceum és a nyárádszeredai Bocskai István Elméleti Líceum csapata együtt szórakozhat a Magyar Ifjúsági Értekezlet által felajánlott Sic Feszten. Az ötödik hely a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum csapatáé, akik a Méra World Music Festival szervezőinek jóvoltából a mérai csűrfesztiválon rophatják a táncot. A gernyeszegi Teleki-kastélyban szervezett Awake fesztiválon a brassói Áprily Lajos Főgimnázium csapata vehet részt. A Vibe fesztiválon együtt bulizik majd a harmadik helyezett régeni Lucian Blaga Technológiai Líceum csapata és a második helyen végzett János Zsigmond Unitárius Kollégium csapata, a fesztiválszervezők, és a Kolozs megyei RMDSZ jóvoltából. A Transylvania Trust Alapítvány pedig az első helyezett, szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium csapatát hívta meg a bonchidai Bánffy-kastélyban szervezett Electric Castle fesztiválra.

A nagy mózeses diákok a Facebookon köszönték meg a támogatást és azt, hogy részt vehettek a rangos vetélkedőn. „Ezennel a 2018/19-es tanév Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket sorozata végéhez ért. Csapatunk 5. helyen végzett a verseny országos szakaszán egy erős mezőnyben. Megtiszteltetés volt részt venni ebben a versenyben és eljutni az országos szakaszig első kézdiszéki csapatként, akik jelentkeztek ebbe a versenysorozatba. Sok információval gazdagodtunk, versenytársakkal ismerkedtünk meg, és érdekességeket szemlélhettünk meg. Egy élmény volt számunkra ez a néha vitákban és örömökben gazdag pár hónapi közös munka. Gratulálunk a többi csapatnak nagyszerű teljesítményükért, mindenki megmutatta miért is került oda ahova. Köszönjük mindenkinek, aki követte munkásságunkat és támogatott minket. Célunkat elértük, munkánk véget ért” – fogalmaztak a diákok.

Hozzászólások