Felhívás!

A 32. Csoma-napokat szervezik meg

A 32. Csoma-napokat szervezik meg

Április 28–30. között kerül sor az idei Csoma-napokra, amelyet párhuzamos helyszíneken, Kovásznán és Csomakőrösön szervez meg a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület, a Kovászna Városi Művelődési Ház és a Kovászna Megyei Művelődési Központ társszervezésében, a Csomakőrösi Református Egyházközség együttműködésével.

A 32. alkalommal megszervezett, háromnapos rendezvény gerincét a Kőrösi Csoma Sándor – tények és érvek a magyarságkutatásban című tudományos konferencia alkotja, erre mintegy negyven hazai és külföldi kutatót várnak. A tudományos konferencia helyszíne a csomakőrösi Debreczi panzió lesz. Tavalyhoz hasonlóan, a virtuális térben is elérhetővé válik az érdeklődők számára, újdonságnak számít azonban, hogy online előadói is lesznek az értekezletnek.

Az előző évek hagyományaihoz híven, számos kísérőprogram zajlik a három nap alatt, melynek fénypontja a fáklyás megnyitó lesz Kovásznán. Emellett megnyitják a Szemet szemé(r)t című képzőművészeti tárlatot a Kádár László Képtárban, fellép a Bekecs Néptáncszínház és a Perkő Néptáncegyüttes, valamint a debreceni Adyák Színpad. Kisgyermekek számára is készülnek foglalkozásokkal, a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesületének szervezésében.

A rendezvény záróünnepe Csomakőrösön zajlik, ahol a konferenciát záró kerekasztal-beszélgetés után ünnepi istentiszteletre, koszorúzásra, majd a Csoma-emlékháznál a Kőrösi Csoma Sándor emlékérem átadására kerül sor.

A Csoma-napok részletes programja hamarosan elérhető lesz a Csoma egyesület honlapján (www.csomaegyesulet.hu) és facebook-oldalán. A rendezvény fő támogatója Kovászna Város Önkormányzata, valamint a Lakitelek Népfőiskola, Kovászna Megye Tanácsa, a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány, valamint számos magánvállalkozó.

Az előzetes program szerint szerdán, április 27-én 18 órától a Bekecs Néptáncszínház nyitja a napokat, Keresztúton című előadásukkal, amelyet 20 órakor a debreceni Adyák Színpad előadása követ. Csütörtökön 9.30-tól 17 óráig tart a tudományos konferencia a csomakőrösi Debreczi panzióban, 18 órakor pedig Kovásznán, a Kádár László Képtárban nyitják meg a Szemet Szemé(r)t tárlatot, valamint bemutatják a Kőrösi Csoma Sándor – Az idők arca című tanulmánykötetet. 20 órától sor kerül a gyertyás-fáklyás megnyitóra. Utóbbival párhuzamosan zajlik majd a csomakőrösi művelődési otthonban az irodalmi est, az Adyák Színpad előadásában.

Pénteken 9–16 óra között folytatódik a tudományos konferencia, amelyet Kanalas Éva énekművész Csángó bájolás című dokumentumfilmjének bemutatója követ. 19 órakor a Kovászna Városi Művelődési Központban mutatja be A csókalányok című előadását a Perkő Néptáncegyüttes. Szombaton kerül sor 9–12 óra között a tudományos konferencia záró kerekasztal-beszélgetésére, 12 órakor pedig Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház püspökének igehirdetésével zajlik az istentisztelet, amelyet az ünnepi koszorúzás követ. Szombaton 10 órától a gyermekeké lesz a főszerep, a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete Kőrösi Csoma Sándor útja című gyermekfoglalkozással várja a kicsiket.

Hozzászólások