Hirmondo

Jó házigazdának bizonyultunk

Jó házigazdának bizonyultunk

A Gábor Áron Szakképző Líceumot még az év elején kérték fel, hogy biztosítson helyet a környezetvédelmi tantárgyverseny országos szakaszának. Az oktatási intézményre a rendkívül jó kondíciók miatt esett választás.

A rangos megmérettetés április 18–22. között zajlott, az ország majdnem minden megyéjéből érkeztek diákok és a felkészítő tanáraik, hogy részt vegyenek az elméleti és gyakorlati tevékenységekből álló versenyen.

Hirdetés
Hirdetés

– Iskolánk ennek a felkérésnek eleget tett, örvendtünk is meg nem is. A katolikus húsvét napján érkezett meg a vizsgáztató bizottság. Antal Noémi egyetemi előadótanár volt az elnöke, illetve két személy a környezetvédelmi minisztériumtól, akiket fogadni kellett, ez egy kicsit keserű szájízt hagyott bennünk. Viszont az, hogy egy ilyen rangos rendezvénynek adhattunk otthont, büszkeséggel töltött el, már a felkérés megtisztelő volt az iskolánk számára. A vendéglátásunk jól sikerült, ezt bizonyítja, hogy a vendégeskedő pedagógusok gratuláltak az intézményünkben lévő kondíciókért, nagyon elégedettek voltak a tapasztaltakkal” – számolt be Finna István igazgató.

Az iskolába egyébként 44 versenyző és 27 kísérő tanár érkezett, Romániából csak két megye nem képviseltette magát, ők az iskola korszerűen felszerelt bentlakásában voltak elszállásolva, étkezésüket szintén házon belül, a líceum kantinjában oldották meg.

– A verseny remek hangulatban zajlott, nagyon ügyesek voltak a gyerekek, érződött, hogy fontosnak tartják a környezetünk védelmét. Jól tudjuk, hogy a környezet megvan ember nélkül, de az ember nem létezhet élhető környezet nélkül. Hangsúlyt is fektettünk ennek bizonyítására, így a négynapos rendezvény során több olyan tevékenység zajlott, ami a témához kapcsolódik, többek között a lécfalvi hulladéklerakó-állomás látogatása is szerepelt a programban. A vendégeink – akik szakmabeliek is – el voltak csodálkozva, hogy milyen példásan van megoldva megyénkben a hulladékgazdálkodás, állításuk szerint sehol az országban nem működik még egy olyan telep, mint a lécfalvi. Minden megyében valahogy megoldották ezt a problémát, de sehol sem olyan szakszerűen, olyan komplex keretek között, mint nálunk” – magyarázta az igazgató, aki egyúttal köszönetét tolmácsolta a lécfalvi létesítmény mögött álló, a versenyt is támogató ADI SIMD Egyesületnek, illetve az ASIMCOV-nak, amelynek képviselői egy értékes és érdekes előadást tartottak a diákok számára. „A Green Energy Cluster céljait ismertették, bemutatták, hogy milyen komoly lépéseket tesznek a környezetvédelem irányába” – tette hozzá Finna István.

A házigazda líceumból nem volt versenyző, mivel az iskolában nem működik ilyen szak, mi több, megyénket egyedül csak a baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum képviselte.

A versenyzők díjazására múlt csütörtökön került sor az étkezde fölött lévő tágas konferenciateremben. A szervezők dicséretek mellett első, második és harmadik díjakat osztottak ki, a befogadó iskola pedig részvételi okleveleket nyújtott át. A díjakat mind más megyékbeli tanulók kapták, az egyetlen háromszéki iskola képviseletének nem sikerült learatni a babérokat.

Hozzászólások