Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ügyeljünk fogainkra!

Ügyeljünk fogainkra! Életmód

Miért fontos fogorvoshoz járnunk, milyen időközönként kötelező vizsgálatra járni, melyek a leggyakoribb szájbetegségek, és hogyan lehet azokat kezelni. Ezekről és más fontos kérdésekről beszélgettünk a kézdiszentléleki dr. Kanabé Mónika fogorvossal.

– Milyen időközönként kell elmenni kötelezően fogorvosi vizsgálatra?

– Általában azt ajánlom a pácienseimnek, évente minimum egyszer jöjjenek el egy kontrollra. De, aki tudja, hogy örökletesen hajlama van fogszuvasodásra, annak jobb a fél éves kontroll. Viszont, ha vannak figyelmeztető jelek: kellemetlen lehelet, vérző fogíny, enyhén mobilis fog, kiesett fogtömés, hidegre vagy édesre érzékeny fog, pici gennyzacskó a fog fölött, haladéktalanul keressen fel.

Hirdetés
Hirdetés

– Mik a leggyakoribb szájbetegségek?

– A fogszuvasodást mindenki ismeri, azonban kicsit nem annyira közismert két betegséget szeretnek megosztani. Az egyik a fogágyas betegség. A leggyakoribb oka a fogínygyulladás, amely lassan az egész fogágyra, fogakat rögzítő csontra ráterjed, és ezek kilazulását és elvesztését okozzák. Az első tünet a fogíny kivörösödése, duzzanata és vérzése, ez már jelzés értékű, a fogak körül megjelennek a tasakok, halmozódik a fogkő, majd „meghosszabbodik a fog”, amelyet a fogíny visszahúzódása okoz, olyankor már a csont is gyulladásban van. Leggyakoribb okai: rossz szájhigiénia, dohányzás, legyengült immunrendszer, családi hajlam, fogszuvasodás, krónikus betegségek, cukorbetegség vagy hormonháztartás változással járó életciklusok: várandósság és menopauza. Sajnos, ez népbetegség kezdett lenni minden tíz emberből nyolcat érint. Egy másik betegség, amivel többször találkozok munkám során az a kisgyerekeknél fordul elő, 2–5 éves korban: a fogacskák nyakán és felszínén is sötét barna és fekete foltok lesznek, akár teljesen letöredezhetnek. Ez szinte minden fogat érint, kivéve az alsó, első metsző fogakat. Ez attól alakul ki, hogy a kicsik a szájukban cumisüveggel alszanak el, ilyenkor a tej több órán át érintkezik a fogak felületével.

– Ezeket mivel kezeljük?

– Elsősorban a megelőzés és a kiváltó ok megszüntetése lenne a legfontosabb. A rendszeres puha sörtéjű fogkefével történő fogmosás, a problémára célzottan ható, megfelelően kiválasztott fogkrémmel, a napi egyszeri fogköztisztítás akár fogköztisztító kefével, fogselyemmel vagy szájtussal sokat segíthet minden problémán. A féléves, éves kontroll is szükséges, hogy a fogorvos is szűrje ki a problémákat, és segíthessen, amiben tud.

– Ma már létezik fájdalommentes egy fogorvosi beavatkozás…

– Igen, én mindig erre törekszem. Sajnos a legtöbben a mai napig azért nem mernek eljönni a fogászatra, mert olyan élményük volt, ami maradandóan bele égette az emlékezetükbe, hogy a fogászaton „kínozzák”, és sajnos ezt tudat alatt a gyerekeiknek is átadják. Vannak módszerek, amivel csökkenthetjük a fájdalmat, ilyen az injekció előtti íny elzsibbasztása, és az injekció is. Sokan attól félnek a legjobban, hogy fáj, de az a leghasznosabb dolog, fájdalom ellen.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük