Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szily Nóra először Székelyföldön

Szily Nóra először Székelyföldön Életmód

Szily Nóra magyarországi televíziós műsorvezető, újságíró, pszichológus, coach először látogatott Erdélybe és tartott motivációs előadást január 25-én, a céhes városi Vigadóban, az RMDSZ Kézdivásárhelyi Nőszervezetének meghívására. Személyiségünk mibenvalósága, a magunkkal folytatott küzdelem, siker és boldogság, család és karrier, a kudarc megélése, az élet hepehupája, a sokféleség tisztelete, a félelem és továbblépés, az őszinte öröm, azaz minden, ami életünk részét képezi – erről beszélt humorral és őszinteséggel közönségének.

Hirdetés
Hirdetés

„Az első gondolatom az volt, hogy végre jöhetek! Nagyon jól esett, hogy rám gondoltak, hiszen az ember a televízióban nem érzékeli, ki látja, ki olvas róla. Teszi a dolgát saját lelkiismerete, lelkesedése, hite szerint” – fogalmazta meg a felkérés kapcsán az előadó. Hozzátette, úgy látszik, hiteles, amit eddig csinált.

A televíziós újságírót nagyon sokan ismerik a képernyőről, ám mégis kíváncsiak voltunk, mi a különbség a nézők által kialakított kép és a valóság között. „Érdekes kérdés lehet, hogy mit gondolnak rólam. A televízióban megmutatkozni nem az az élő, többdimenziós létezés, mint ahogy ülünk egymással szemben. Mindamellett azt gondolom, vagy azt szokták visszajelezni, hogy az életben sem vagyok más. Tehát nincsenek sztárallűrjeim vagy fakszniim, nem játszom meg magam, ugyanolyanok a gesztusaim, amit van, aki a televízióban túl soknak érez, de én egész testemmel beszélek. Általában mély érzésűnek gondolnak, nagyon felkészültnek, ami igaz is, de például nem feltételezik rólam annyira, hogy van bennem humor, önirónia, huncutság, könnyedség. Hiszen abban a 450 mély- és portréinterjúban, amit a televízióban készítettem (és azon kívül mintegy hatszázat írtam) nem az volt a feladatom, hogy viccelődjek magamon. Az előadásaimba viszont a saját életemet is bele tudom tenni, és ott sokkal több színt meg tudok mutatni magamból.”

Hirdetés
Hirdetés

„Nem a látszás a lényeg, hanem a láttatás”

Szily Nóra titka és egyedisége ebben rejlik: megmutatni másokat és ráébreszteni a kimondott gondolat erejére. „Egy tévéshow-ban a showmanről van szó, és a vendég asszisztál az ő sikeréhez. Nálam máshol volt a hangsúly. Az előadásaimban benne vagyok én, a pszichológia, a tudásom, a felkészültségem és az a sok tapasztalat, amit az interjúkból is összeszedtem. Ez kicsit másfajta vonatkozás, hiszen a televízióban alapvetően a kérdezés révén láttak, itt pedig nemcsak kérdezek, hanem tapasztalatokat mesélek, igyekszem elgondolkodtató, inspiráló felvetéseket tenni.” Ugyanezt teszi a támogató kérdezés, a coaching kapcsán is, amely által segít az embereknek, hogy még többet hozzanak ki magukból, hogy megválaszolják kérdéseiket.

Huszonöt éve tapasztalata: a sokféleség tisztelete és dicséreteA kérdései mögé bújik, benne van a kérdéseiben, de nem szívesen válaszol azokra, mert „egy introvertált exhibicionista, aki nagyon szeret közönség elé lépni, stúdióban dolgozni, de a Szily Nóra magánember sokkal visszahúzódóbb. Kíváncsi vagyok a világra, másokra, a gondolatokra, a vélekedésekre, de az intimitásaimat őrzöm. A magánéletemben nem vagyok annyira központi figura, van egy rejtőzködő, visszahúzódó énem. Kérdések mögé pedig nagyon jól el lehet bújni. Nem is szerepeltem sokat a bulvársajtóban, nem hakniztam azzal, hogy elvesztettem a mobiltelefonomat vagy láttam egy kismacskát.”

Amellett, hogy élete fontos állomásait megosztotta az emberekkel, a családját nem használja „biodíszletként” – ilyen áron nincs szüksége címlapra. „Az egyik fiam annyira utálja, ha fotózzák, hogy négyéves korában volt utoljára fotós előtt, és ma 25. Azt gondolom, azért, mert ő engem választott a csillagról, az én szakmámat válasszuk szét, az ő személyiségét meg tartsuk tiszteletben. Nekem az nem volt fontos, hogy rólam hetente hír legyen. Azt szerettem, ha azért jegyzik meg a nevem, mert jó beszélgetéseket láttak velem.”

Hirdetés
Hirdetés

A kudarc a siker velejárója

„Az életemben nem szóltak a fanfárok, nem egy diadalmenet volt – mesélte. – Egyrészt a családomban is vannak dolgok, amik terheket, felelősséget tesznek rám, nem könnyítik az életemet, de kötelességemnek érzem, hogy helytálljak anyaként vagy gyerekként; másrészt pedig elváltam.” A hivatásának szenvedélyesen élő Szily Nóra bevallása szerint az embernek több szerepben kell helytállnia élete során, megtapasztalva hideget-meleget. „A személyiségfejlődésben ezek nagyon fontos állomások, de miközben nekem nagyon sok szárnyalás adatott az életemben, sok súly is volt a szárnyaimon; adódott olyan helyzet, amelyik próbálta lekötni azokat. Aztán ki kellett bogozni a kötelékeket, és újra elindulni. Talán ezért is hiteles arról beszélnem, hogy a kudarc nem a siker ellentéte, hanem a siker velejárója. Ezek elképesztő mérföldkövek, amelyekből, ha okos, figyel, és nemcsak kifelé mutogat, az ember nagyon sokat tud tanulni.”

Hirdetés
Hirdetés

Karrier és család sikeres nőként

Teltházas közönség fogadta az előadótMindennek az összehangolása csak úgy működhet, ha nem törekszünk a tökéletességre, „mert a tökéletes anya mellett felnőni rettenetes. Ez kicsit a bűntudat játéka. De én nem tudtam volna egészséges lelkű anya lenni, ha nem dolgoztam volna.” Az újságíró arra biztat, tegyünk a saját vágyaik szerint, és ne ítéljünk el másokat csak azért, mert otthon marad nevelni a gyerekét, vagy éppen pár órára kiszabadul ebből a körből. „Én nem feküdtem fel az anyaság oltárára, az én definícióm magamról nemcsak az, hogy két gyerek anyja vagyok, hiszen akkor most bajban lennék.”

A huszonéves korba lépő fiait elkísérte a küszöbig, és továbbra is támogatja, de most úgy érzi, ideje a saját céljaival foglalkoznia. „A sokféleségben hiszek, nincs egy igaz recept. Hiszek a változtatás lehetőségében. Törekedjünk arra, hogy az életünkben egyensúlyt teremtsünk, és találjuk meg saját boldogságunkat, indítsuk el saját életünkben a változtatást, mert rajtunk múlik, hogy a napsütést vagy a Nemerét vesszük észre. A saját életem is példa arra, hogy lehet változtatni és a vágyból benzint csinálni, ami egy hajtóerő. És ha egy célt megfogalmaz az ember, ahhoz egy tervet lehet készíteni, s azt lépésről lépésre végrehajtani. Több életünk van egy életen belül. Ha a szellemét és a lelkét frissen tartja az ember, akkor nem szabad lehúzni a redőnyt. Nem az a kérdés, hogy mire vagy képes, hanem hogy mire vagy lelkesen, jóérzéssel képes.”

Hirdetés
Hirdetés

Higgyünk magunkban

 Sokat adhat a nőknek, mert sok a tapasztalás és a karcolás a lelkén, magánéleti és szakmai vonalon egyaránt. „Higgyék el, hogy sokkal több van bennük, mint amit magukról hisznek, hogy nem kívülről kell várni a változást. Ha visszagondolnak életük eddigi állomásaira, hogy mennyi mindennel megküzdöttek már, ott van a bizonyság, hogy mennyi erő lakozik bennük. Higgyék el, hogy pontosan a múlt igazolásai révén holnap is meg tudnak küzdeni egy újabbal. Az emberek többsége nem a hegycsúcsokban botlik el, hanem a kavicsokban, mert lefele néz, és nem oda függeszti a tekintetét, ahova vágyik” – fogalmazta meg a nőknek szóló üzenetét Szily Nóra.

Az idelátogató, ha megtekinti a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumot, a Szent Anna-tavat, vagy szóba elegyedik a csernátoni Haszmann Pál Múzeum egykori vezetőjével, Pali bácsival, biztosan visszakívánkozik a vidékünkre. Szily Nórát is megragadta térségünk szépsége, az ízes székely beszéd egyedisége olyannyira, hogy az erdélyi körút azonnal a bakancslistájára került.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások