Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ausztrália követe a Vadonban

Új-Zéland után Ausztráliában szerzett élményeit is megírta, majd a szentgyörgyi közönségnek képekkel kísért kóstolót hozott belőlük Vandra Attila. Csütörtöki előadásán kicsinek bizonyult a vadászati múzeum Bedő Albert-terme.

Hirdetés
Hirdetés

A brassói, már több, különböző műfajú könyvvel büszkélkedő vegyészmérnök lányát látogatta meg Új-Zélandban is, és most Ausztráliában is, ezt a kellemes eseményt pedig összekötötte az új, kontinensnyi ország felfedezésével, természetesen alapos dokumentálódás után – árulta el Vandra Attila írótársa, M. Simon Katalin faggatózására. Élményeit könyvben is megírta Eukaliptuszok és kenguruk címmel (ezt a Brassói Lapok és a Héttorony irodalmi portál sorozatban közölte), ezért aki nem elégedett meg a szűk óra alatt megszerzett ismeretekkel, onnan további részleteket is megtudhat.

Ennyi idő csak éppen arra volt elég, hogy erről a tőlünk nézve legtávolabbi és legkisebb földrészről további leg-eket tudjunk meg: hogy a legöregebb, legmelegebb, legszárazabb, a legritkább népességű, de közbiztonsága is a legjobb. Aborigén őslakosai a legrégebbi folyamatos kultúra őrzői, hamarabb ismerték a nap és hold mozgása, illetve az árapály összefüggését, mint az európaiak. Naptárjuk 27 ezer éves, legendáikban őrzik 40 ezer éve kihalt állatok és elsüllyedt területekről való tudást.

Ettől eltekintve is Ausztrália számos kuriózumot rejt, például az egyedül itt honos tojásrakó és erszényes emlősöket. A világ leghosszabb krokodiljainak ad élőhelyet, de a legnagyobb giliszta, csótány, tücsök és hangya is itt él. Növényvilágának 90%-át az eukaliptuszok jelentik, amelyek ugyanakkor a föld legmagasabb fái, elérik a 100 métert is.

Vandra Attila ausztráliai útikönyve megrendelhető, az érdeklődők a vandraattila@gmail.com e-mail-címre írjanak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük