Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Segítenek a tudatos családtervezésben

Segítenek a tudatos családtervezésben Életmód

A Kézdivásárhelyi Municípiumi Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályán belül családtervezési szakrendelő is működik, amely azzal a céllal jött létre, hogy segítséget nyújtson a nőknek, illetve pároknak a terhességmegelőzésben, vagy épp a terméketlenség kezelésében. A rendelő által nyújtott szolgáltatásokról és a leggyakrabban felmerülő problémákról Baka Tünde családtervezési szakorvosával beszélgettünk.

Hirdetés
Hirdetés

– Milyen szolgáltatásokat nyújt a családtervezési szakrendelő? Hogyan egészíti ki a nőgyógyászati ellátást?

– Nem kiegészítjük, inkább párhuzamosan megyünk a nőgyógyászati ellátással. Vannak olyan szolgáltatások fogamzásgátlás terén, amiket ők végeznek, és vannak nőgyógyászati problémák, amiket mi is meg tudunk oldani. Mi elsősorban fogamzásgátlási tanácsadással foglalkozunk, ugyanakkor terhesség-felfedezéssel is, ha valakinél felmerül a terhesség gyanúja, az fordulhat hozzánk. Emellett szűrővizsgálatokat is végzünk, tavaly például méhnyakrákszűrési kampányunk volt a nőgyógyászati rendelővel közösen. Lehet hozzánk fordulni a mellet érintő problémákkal, de nőgyógyászati elváltozásokkal is – megvizsgáljuk őket, és ha meghaladja a mi hatáskörünket, akkor továbbküldjük őket.

Fontos kiemelni, hogy mikor hozzánk fordulnak a páciensek, nem kell hozzanak küldőcédulát, elég, ha a személyi igazolványukat hozzák. Ez nagyban megkönnyíti a kabinethez való hozzáférést. A diszkréció nagyon fontos nálunk, a titoktartás az egyik alapelve a tevékenységünknek, anélkül senki nem bízna meg bennünk.

– Kik és milyen problémákkal fordulnak leginkább a rendelőhöz?

– Elsősorban a fiatalok jönnek, 17-18 éves kortól, persze néha előfordul fiatalabb páciens is, de 16 év alatti lányoknak nem szoktunk fogamzásgátlót felírni, csak kivételes esetekben. Ugyanakkor felkeresnek menopauza elején járó nők is, akik nem tudják, hogy mi történik velük, különböző panaszaik vannak. Őket gyakran nőgyógyászhoz küldjük, de akár mi is tudunk nekik adni pár tanácsot és megoldást. A vizsgálatok alkalmával méhnyakrákszűrést is végzünk, ha a páciens igényli. Babeș-Papanicolau-kenetet veszünk, amelyet a kórház laboratóriumában ki is értékelnek. 

– Mennyire gyakori környékünkön a fiatalkorú terhesség? Hogyan próbálnak segíteni ilyen esetben?

– Felmérést nem végeztünk, de most sem gyakoribb, mint 10-15 éve. Az elmúlt időszakban nem hallottunk ilyen esetekről, pedig általában eljutnak hozzánk ezek az információk, főleg a tanügyön keresztül, hiszen ilyen esetben a kiskorú általában tanuló, és az eset megrázza a tanári kart, az érintett környezetét is. Amikor ilyen „baleset” történik egy osztályban, meg szoktak hívni előadást tartani nem csak az érintett közösségbe, hanem más osztályokba is, mert olyankor derül ki, hogy nem elegendő az iskolai szexuális nevelés.

Ilyen esetben is jó, ha a kiskorú ellátogat hozzánk, mert bármi is legyen a sorsa annak a terhességnek – akár megszakítás, akár szülés –, utólag is kell tudnia, hogy utána melyek azok az eszközök, amelyekkel élhet a megelőzés terén. Előbb-utóbb jelentkeznek nálunk, de már 3- 4 éve nem volt hasonló esetünk. Nyíltabb világot élünk, a fiatalok könnyebben hozzáférnek a fogamzásgátlással kapcsolatos információkhoz a médián vagy az interneten keresztül, úgy gondolom, hogy ez sokat segít a helyzeten.

– Mekkora az igény az iskolai felvilágosító órákra, és mennyire nyitottak a diákok?

– Ezt mindig kérésre végezzük, ha hívnak az osztályfőnökök. Mivel itt nálunk a tanügyi törvénykezés egyelőre nem adja meg a lehetőséget, hogy szisztematikusan eljárjunk, így biztosított, hogy a tanulók és a szülők is beleegyeztek, nem kell attól tartanom, hogy esetleg támadás ér a szülők részéről. Főleg középiskolás osztályokba hívnak, de általános iskolákban is voltunk már többször.

Baka Tünde, a kézdivásárhelyi családtervezési rendelő szakorvosa. Fotó: Farkas Áron

A diákok nagyon nyitottak, gyakran ők kérik, hogy menjünk el hozzájuk. Már az haszon, hogy megismernek minket, kapcsolatba kerülünk, és azután már bátrabban jönnek a rendelőbe is. Elmondjuk nekik, hogy hol és mikor találnak meg minket, illetve, hogy bármilyen, banálisnak tűnő kérdéssel megkereshetnek minket. Úgy gondolom, hogy a személyes találkozás a legjobb módja annak, hogy nyissunk feléjük és ők is felénk.

– Melyek a leggyakoribb tévhitek a fogamzásgátlással kapcsolatban?

– Sokan gondolják azt, hogy a tabletta hizlal, ami ilyen formában nem igaz, illetve az is gyakori tévhit, hogy aki fogamzásgátlót szed, az meddővé válhat, vagy hormonegyensúly-zavar léphet fel nála.  Persze fontos, hogy eljöjjön hozzánk, és csak megfelelő körülmények mellett írjuk fel a tablettát, hiszen nem mindegy, hogy hány évesen milyen fogamzásgátlót kezd el szedni valaki, és milyen módon használja azt. Az sem mindegy, hogy az illető orvosi felügyelet mellett szedi, vagy csak elkezdi, és tíz év múlva ébred rá, hogy abba szeretné hagyni, de nem tudja, hogyan lehet félbeszakítani.

Ha valaki már elkezdett fogamzásgátlót szedni, akkor is eljöhet hozzánk, nem fogunk senkit visszautasítani csak azért, mert ő már tablettát szed. Sosem késő, a lényeg, hogy egyszer legalább jelentkezzen, és akkor mi rávezetjük arra, hogy szükséges az időszakos ellenőrzés. Utána már az a tapasztalatunk, hogy szívesen jönnek hozzánk és apróbb problémáikkal is hozzánk fordulnak. Főleg a fiataloknál nagyon számít, hogy nyíltak legyünk velük, és stresszmentesen eljöhessenek hozzánk.

– Kimondottan családot tervező párok is fordulhatnak önökhöz?

– Az olyan párok, akik gyermeket szeretnének, de valamiért nem jön össze, fél év után már fordulhatnak hozzánk, de csak egy év sikertelen próbálkozás után beszélhetünk meddőségről. Gyakran egyszerűen csak nem jó az időzítés, az egyik fél külföldön dolgozik, vagy sokat utazik, és nem talál az időbeosztásuk. Néha olyan banális okok miatt nem jön össze a terhesség, hogy egy egyszerű jótanács már elegendő ahhoz, hogy sikeresek legyenek.

Akik fogamzásgátlót használtak, és egy adott pillanatban eldöntik, hogy szeretnék a terhességet, azoknak tanácsot adunk arra vonatkozóan, hogy milyen módon kell félbeszakítani a tabletta szedését, illetve magzatvédő-vitamin szedését is szoktuk javasolni a leendő anyukának a fogantatás előtt. Ők már a terhesség felfedezésekor is gyakran hozzánk fordulnak, és mi tovább küldjük őket a nőgyógyászatra. Felvállaljuk ezt a részt is, hiszen ez a mi munkánk, a családtervezés. A nőgyógyászoknak sokkal zsúfoltabb a programjuk, és emiatt kevesebb idejük jut erre.

– A tanácsadáson túl hogyan tudnak segíteni a fogamzóképtelen pároknak?

– Egy bizonyos pontig „elkísérjük” a párt, de ha az eset meghaladja a kompetenciánkat, akkor szakorvoshoz küldjük őket. Szerencsére nagyon jó eredményeink vannak, gyakran jeleznek vissza a párok, hogy megoldódott a problémájuk. Persze vannak esetek, amikor tovább kell menniük a nőgyógyászhoz, és a végén mesterséges megtermékenyítésre van szükség, de a problémák egy részét meg tudjuk oldani.

A lényeg, hogy kapcsolatban legyenek velünk, és mi már azáltal, hogy adunk egy jótanácsot, vagy egy irányt szabunk nekik, úgy gondolom, hogy tudunk segíteni. Adunk egy „löketet” nekik az induláshoz, megmondjuk azt, hogy mikor érdemes elindulni, illetve mikor kell türelmesen várni. Gyakran a nagy igyekezet a legnagyobb ellensége a fogamzásnak, és a túlzásba vitt tervezés pont az ellenkező hatást éri el. Próbáljuk levenni a vállukról a stresszt, rávezetni őket, hogy lazítsanak, és hogy néha elegendő a természetre bízni a dolgokat. Fontos megérteni, hogy nem tudunk mindent kézben tartani a fogamzás terén. A fogamzásgátlás valamivel könnyebb. Ha a nő fegyelmezetten, odafigyeléssel szedi a tablettát, eljár ellenőrzésre, akkor biztonságban érezheti magát.

A Kézdivásárhelyi Municípiumi Kórház családtervezési szakrendelője a Gyárak utca 4. szám alatt, a volt üzemi rendelő első emeletén található. Érdeklődni, időpontot foglalni a 0748 135 454-es telefonszámon lehet.

Fotó: Pixabay

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük