Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Könnyedén elfelejti az állam az erdőtulajdonosoknak járó tavalyi tartozásait

Könnyedén elfelejti az állam az erdőtulajdonosoknak járó tavalyi tartozásait Kovászna megye

Mióta az RMDSZ tavaly márciusban kilépett a kormányból, az erdőtulajdonosok nem kapták meg azokat a kompenzációkat, amelyek azért járnak, mert nem termelhetnek ki fát saját, de védett státuszt élvező erdeikből. Nemrég megjelent a 2024/167-es kormányrendelet, mely az idei évre szóló kifizetésekről rendelkezik, a 2023-ra járó összegek azonban nem szerepelnek benne. Hogyan tovább, lemondanak-e jussukról? – kérdeztük Porzsolt Leventét, a Zágoni Magánerdészet vezetőjét.

Hirdetés
Hirdetés

Porzsolt Levente, aki tavaly januárig Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter tanácsadója, majd júniusig az Országos Erdőőrség főfelügyelője volt, utána visszatért a zágoni magánerdészet élére, elmondta: a védett és fokozottan védett (T1 és T2) erdőkért járó tartozásokat még 2022-ben teljes mértékben rendezték, azaz törlesztették a minisztérium addig felhalmozódott, több mint hároméves tartozását is. Akkortájt írták meg a tervezetét a most megjelent kormányrendeletnek is, amelynek a közvitája után kérték és várták az Európai Bizottság jóváhagyását a kifizetések módszertanára vonatkozóan, ez viszont augusztusra érkezett meg.

Ekkor már az RMDSZ nem volt a kormánykoalíció tagja, a kormányrendelet megjelenése pedig kicsúszott 2023-ból, az csak idén március 5-én jelent meg. Ám furcsa módon nem szerepelnek benne a tavalyi évre járó kompenzációk, illetve azok igénylésének módja és a kifizetések procedúrája, forrása. Pedig azok bizony az erdészeti törvénykönyv szerint most is járnak: a T1- es (fokozottan védett) erdőkre hektáronként 745,35 lej, a T2-esek (védett erdők) után 364,87 lej. Ezeket Porzsolt Levente „elég korrekt összegnek” minősítette ahhoz képest, hogy az állami erdészetek profitja hektáronként 100 lej alatt van országos szinten.

A negatívumok mellett annyi pozitívuma van a rendeletnek, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben a polgármesteri hivataloknak is utalható a védett erdők után járó kompenzáció. Zágon esetében például 323 hektár után 118 000 lejnyi támogatás folyik be az önkormányzati kasszába ennek a paragrafusnak köszönhetően, amit szintén az RMDSZ iktatott bele a tervezetbe.

Az elfelejtett összegekre vonatkozóan a Székelyföldi Erdőgazdálkodók és Erdőtulajdonosok Egyesületén belül arról született egyezség, hogy mindenkinek azt ajánlják, pereljenek a tavalyi évre járó jussukért. Ezt a kérdést ugyanis más úton, törvénymódosítással már nem lehet rendezni, ugyanis az új pénzügyi rendelkezések szerint visszamenőleg nem adhatók ki a kompenzációk – tudtuk meg Porzsolt Leventétől. Hogy a perelés egyénileg vagy kollektív módon, társulásban történik majd meg, az még kérdéses, nyilván együttes erővel nagyobb sikerre van esély.

Kovászna megyében 59 hektár T1-es (fokozottan védett) és 5158 hektár T2-es (védett) erdő van, Hargita megyében e két kategóriában 1597, illetve 9374 hektár, Maros megyében pedig összesen 1130 hektár a védett erdők területe.

Fotó: Pinti Attila

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások