Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Messze elmarad az országos átlagtól a falopás mértéke Háromszéken

Messze elmarad az országos átlagtól a falopás mértéke Háromszéken Kovászna megye

Az év első két hónapjában már közel 90 ezer lejre büntetett illegális faanyag szállítása miatt a Brassói Erdőőrség Kovászna megyei kirendeltsége, valamint elkoboztak majdnem 450 köbméter rönkfát, nagyobbrészt a HS Timber Group cégtől (volt Schweighofer). A fűrészüzemben feldolgozott mennyiséget tekintve ez nem is sok – tudtuk meg Benedek Káplár Gábortól, a háromszéki intézmény vezetőjétől.

Hirdetés
Hirdetés

Egy fával megrakott teherautó éppen zajló rendőrségi ellenőrzése kapcsán kérdeztünk rá az idén általuk tapasztalt rendellenességekre, azonban kiderült, a hasonló ellenőrzéseknél nem minden esetben van jelen az erdőőrség megbízottja, csak a bonyolultabb esetekhez hívják ki a legközelebbi erdészet képviselőjét. Ilyennek számít az, ha felmerül a gyanú, hogy a menetlevélben feltüntetett famennyiség, a fafajta, vagy annak kategóriája (deszka, tűzifa, rönkfa) nem egyezik a valósággal – magyarázta Benedek Káplár Gábor.

Az erdőőrség szempontjából az nem számít vétségnek, ha túlterhelik a járművet, azt ugyanis másik hatóság (a közúti szállítást ellenőrző felügyelőség – ISCTR) büntetheti. Tehát ha a valóság (faanyag) egyezik a papírformával, akkor erdészeti szempontból minden rendben. Az ellenőrzés történhet a helyszínen, és ekkor megeshet az is, hogy törvénytelenség észlelése esetén elkobozzák a járművet, vagy utólag, csak a dokumentumokra alapozva: ugyanis a szállítólevél mellé a küldőnek csatolni kell az autóról oldalról és hátulról, valamint a kilométeróra állásáról készült fényképeket is.

Az idei helyszíni ellenőrzések során 305 köbméter fát kobozott el a Kovászna megyei erdőőrség (ebből 3 köbméter deszka, a többi rönkfa), az iratok átvizsgálása után pedig további 141 köbméter (ebből 35 köbméter deszka) faanyag árát kobozták el, melynek értéke 35 ezer lej. További 68 esetben rendszerhibából fakadó eltéréseket is ellenőriztek, merthogy ilyentől sem mentes a SUMAL, azaz a faanyag-nyomonkövető rendszer.

Az átlagember is jelezhet

Az átlagember is jelezheti a hatóságoknak, ha gyanús szállítmányt észlel, de Benedek Káplár Gábor szerint ennek az a helyes módja, ha ezt a 112-es sürgősségi számon jelenti be. Ugyanis akkor a rendőrség megállítja a jelzett járművet és alaposabb ellenőrzésnek veti alá. Elméletileg bárki hozzáférhet ugyan a SUMAL rendszerhez az Inspectorul pădurii (Erdőfelügyelő) applikáción keresztül, de a laikusok csak kevés adatot látnak, így nem biztos, hogy meg tudják ítélni egy szállítmány törvényes vagy törvénytelen voltát. A rendszerben azonban fel van tüntetve a jármű küldője, a célállomás, a követett útvonal, az induláskor rögzített kilométeróra-állás, és mint már említettük, a fa mennyisége, fajtája és kategóriája.

„Kell ugyan némi felkészültség ahhoz, hogy a látott adatokat helyesen értelmezzék, de azt akárki megnézheti, van-e szállítólevele a járműnek, továbbá össze lehet hasonlítani a fényképet a látottakkal” – mondta a szakértő.

Kovászna megyében nem nagyon mernek fát lopni

Messze az átlagon alul van Kovászna megyében a falopás mértéke – állítja Benedek Káplár Gábor. Más megyékkel ellentétben itt agresszivitást sem tapasztaltak az erdészekkel, vagy az erdőőrség képviselőjével szemben. Ennek ellenére vannak többször is megbüntetett cégek, köztük például a HS Timber Group, a rétyi fűrészüzem. Ugyanis a hozzájuk (többnyire importból) befutó szállítmányok esetében is gyakran előfordul egy 0,5-1 köbméteres többletmennyiség a szállítólevélben feltüntetetthez képest, amit a gyár lejelent az erdőőrségnek, így nem büntethető.

Ha ugyanis egy esetleges ellenőrzéskor derül ez ki, akkor már büntetést kellene fizetnie. A rétyi üzemnél az ilyenformán lejelentett mennyiség havonta 100-200 köbmétert tesz ki, ami viszont nem is sok, tekintve az oda érkező megrakott kamionok nagy számát. Illegális szállítmányról viszont esetükben nem beszélhetünk – jelentette ki a Kovászna megyei erdőőrség vezetője.

Fotó: Pinti Attila

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. március 18., 8:30
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Na persze,.jojjenek csak Erdovidekre,fenyes nappal a hordjak az Ides testvereink a fat es a rendor nezi Erdofuleben,Szekelyszaldoboson,szolni se mernek reajuk! Az erdoinket taroljak le !

 • User
  Dátum: 2024. március 18., 12:09
  ÉRTÉKELÉS: 18

  Ne rohogtessuk magunkat, el kell indulni delutani orakban Sepsi fele es rogton meglatszik a falopas merteke abban hogy hany kamion parkol az ut szelen a retyi gyar letereje elott akkor amikor az ISCTR ki van allva Eresztevenynel, es lehet kovetni hogy hany fas auto kozlekedik amikor nincsen ellenorzes !

 • User
  Dátum: 2024. március 18., 12:01
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Értem. Jó ha kivágjuk a fákat ezt három hete magyarázta el nekünk egy,, szakember”és 450 köbméter lopás az kevés. Bravó, kutyus! Ma is meg fogja simogatni a gazdi a fejedet… És a Judás pénzedet is megkapod!

 • User
  Dátum: 2024. március 19., 1:08
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Na ez vicc az egész. Miért nem ellenőrzik, civil kocsikból a gelencei fásokat? Tanganyika lackomacko úgy intézi a dolgokat, ahogyan ő akarja. Ha pecsételnek 20 köbmétert,mellette még 60 köbmétert kivágnak. Úgy van a keze benne az erdő pásztornak,mint erdésznek, és rendőrtől el kezdve,az utolsó sofőrig.
  Nem kéne végre a dolgokat cenzúrázni és ha nekem is pontos néven említeni a személyeket, legalább körbe írni. Mert mindenki tud róla,de senki nem mer beszélni. Sőt az ember a saját érdejét meg se meri közelíteni. Nem egyszer volt rá alkalom, hogy druzsbás S mindenki,hagyott,csapot-papot S eltüntek. És mikor észre vették, hogy se ellenőr,se rendőr se senki nem vagyok, csak idegen számukra,akkor elkezdtek tovább ” dolgozni” mert bugyugo lacimaci arra utasította. A hal a fejétől bűzlik.