Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Riasztást adtak ki az ország szinte teljes területére a várható viharok miatt

Riasztást adtak ki az ország szinte teljes területére a várható viharok miatt Életmód

Harmadfokú (piros jelzésű) riasztást adott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) fokozott légköri instabilitás és erős szél miatt Krassó-Szörény, Temes, Arad és Bihar megyére.

Hirdetés
Hirdetés

A szakemberek szerint szombaton 15 és 20 óra között a négy megyében időszakosan heves széllökések várhatók, melyek sebessége meghaladhatja a 90-100 kilométert óránként. Helyenként jégesőre és felhőszakadásokra is számítani lehet. A leeső csapadék mennyisége meghaladhatja az 50 litert négyzetméterenként.

Másodfokú (narancssárga) riasztást adott ki szombaton a meteorológiai szolgálat az ország 25 megyéjét érintő fokozott légköri instabilitás miatt.

A szakemberek szerint szombat déltől vasárnap délelőtt 10 óráig az ország nyugati, északnyugati, középső és délnyugati részében, valamint a hegyvidéken időszakosan fokozódik a légköri instabilitás. A megerősődő széllökések sebessége meghaladhatja a 70-90 kilométert óránként, zivatarokra, gyakori villámlásokra kell számítani, elszórtan jégeső is előfordulhat. A leeső csapadék mennyisége helyenként meghaladhatja a 40-60 litert négyzetméterenként.

A következő megyék állnak részben vagy teljes egészében riasztás alatt: Szatmár, Máramaros, Szilágy, Beszterce-Naszód, Kolozs, Maros, Hargita, Fehér, Szeben, Brassó, Kovászna, Hunyad, Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Dolj, Olt, Suceava, Bákó, Neamţ, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău és Vrancea.

A meteorológiai szolgálat egy elsőfokú (sárga) riasztást is kiadott, amely szombat déltől vasárnap este 10 óráig érvényes a fővárosban, illetve Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galac, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Călăraşi, Ialomiţa, Vrancea, Bákó, Neamţ és Suceava megyében.

Felhőszakadásokra, villámlásokra, heves széllökésekre kell számítani, helyenként jégeső és szélvihar is várható. A leeső csapadék mennyisége meghaladhatja a 25-30, elszigetelten a 40 litert négyzetméterenként.

Több tucatyi folyó vízgyűjtő medencéjére érvényes elsőfokú árvízriasztás

Vasárnap délutánig érvényes elsőfokú (sárga jelzésű) árvízriasztást adott ki az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) több tucat folyó vízgyűjtő medencéjére.

A szakemberek szerint szombat 14 órától vasárnap 16 óráig az eddig lehullt és az előrejelzett csapadék nyomán nagy mennyiségű víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Visó, Iza, Túr (Szatmár megye), Lápos (Máramaros megye), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Kis-Szamos (Bihar és Kolozs megye), Szamos (Kolozs, Szilágy, Máramaros és Szatmár megye), Kraszna (Szilágy és Szatmár megye), Ér (Szatmár és Bihar megye), Berettyó (Szilágy és Bihar megye), Sebes-Körös (Kolozs és Bihar megye), Fekete-Körös (Bihar és Arad megye), Aranyos (Fehér és Kolozs megye), Fehér-Körös (Hunyad és Arad megye), Maros (Hargita, Maros, Fehér, Szeben, Hunyad és Arad megye), Óbéga (Temes megye), Béga (Temes és Arad megye), Temes, Berzava (Krassó-Szörény és Temes megye), Karas, Néra (Krassó-Szörény megye), Cserna (Krassó-Szörény és Gorj megye).

Szintén meghaladhatja a vízállás az elsőfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében is: Desnăţui (Mehedinţi és Dolj megye), Zsil, Gilort, Motru (Hunedoara, Gorj, Mehedinţi és Dolj megye), Feketeügy (Kovászna és Brassó megye), Olt (Szeben, Vâlcea és Argeş megye), Argeş (Argeş és Dâmboviţa megye), Olteţ (Gorj és Vâlcea megye), Dâmboviţa (Argeş és Dâmboviţa megye), Ialomiţa (Dâmboviţa, Prahova és Ilfov megye), Prahova (Prahova és Buzău megye), Bodza (Brassó, Kovászna, Buzău és Prahova megye), Suceava (Suceava megye), Moldova (Suceava és Neamţ megye), Beszterce (Suceava, Neamţ, Hargita és Bákó megye), Tatros (Hargita, Neamţ, Bákó és Kovászna megye), Putna (Vrancea megye).

A szakemberek szerint az említett jelenségek nagyobb valószínűséggel és intenzitással következhetnek be Máramaros, Beszterce-Naszód, Bihar, Arad, Temes és Krassó-Szörény megye egyes kisebb folyóin.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük