Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mi kell ahhoz, hogy biobornak nevezhessük borunkat?

Mi kell ahhoz, hogy biobornak nevezhessük borunkat? Életmód

Mitől bio a bor, és mit jelent, hogy organikus egy bor? Mi kell ahhoz, hogy bio szőlőnk legyen és ebből hogyan készül a biobor?

Mi a bio és az organikus szőlő?

A bio és az organikus szőlő egymás szinonimájaként is használhatóak. Biobornak tekintjük azt a bortípust, amely csak bioszőlőből készül. A mai felkapott divat szerint akkor jó valami, ha bio, de itt nem erről van szó. A környezetünket, az egészségünket védjük azzal, ha bio szőlőt és bort fogyasztunk.

A borász, mikor eldönti, hogy átáll bio gazdálkodásra, egy új szemléletet sajátít el. A biogazdálkodás egy komplex termesztési és termelési módszer, egy új gazdasági rendszerre építhető. A biogazdálkodás egyik elsődleges szempontja, hogy kímélje a környezetet, másik fontos, hogy az emberek mesterséges vegyszerektől mentes termékekhez jussanak. Hogyan érik el? A mezőgazdasági és növénykezelési folyamatokban természetes eredetű anyagokat használnak, tehát a szőlészetben zajló eljárások teljesen vegyszermentesek. Ez azért nagy szó, mert a mezőgazdasági ágazatok közül a szőlőtermesztés az egyik legnagyobb vegyszerigényű ágazatnak tekinthető, ami a modern vegyszerezés feltalálása óta erősen terheli a környezetet.

Az organikus szőlő termesztését az Európai Unióban szabályozzák, ennek betartását, minősítését minden országban egy független szervezet végzi. A gazdák nem használhatják növényvédelemre, tápanyagpótlásra vagy feldolgozásra a jogszabályi előírásokban található szintetikus módon előállított kémiai anyagokat, készítményeket. Tehát nincs növényvédőszer használat, nem lehet műtrágyázni, tilos a génmanipuláció, tilos a növekedési szabályozók használata. Mindezek mellett azonban gondosan ügyelni kell arra, hogy a borvidék területén az ökológiai egyensúly ne boruljon fel. A cél az, hogy a jövő nemzedékeire gondolva ápolják, megóvják a környezetet, miközben zajlik a mezőgazdasági tevékenység.

Milyen a bio bor?

Ha elkezdődött egy szőlészetben a bioszőlő termesztése, az hosszú távon azt fogja jelenteni, hogy a pincészet is kevésbé fog függeni a kemikáliáktól. Ahhoz, hogy egy borászat elnyerje a bio védjegyet, és használja azt a termékeinél, hosszú időnek kell eltelni, mialatt eleget tesz a gazda a rengeteg jogszabályi előírásnak. A bio borkészítés a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem használhat színtenyésztett borélesztőt az erjedési folyamatokhoz, a bor teljes kéntartalma nem érheti el a 100 mg/litert, nem használhatnak vegyi segédanyagokat, a klórmentes palack lezárása pedig csak klórmentes dugóval történhet.

A magyar ökológiai gazdálkodásnak kedvező adottságainak köszönhetően jó eséllyel lehet kiváló magyar bioborokat előállítani. Ennek ellenére a termelés még csak 1%-a az összes bortermelésnek, igaz a világon is csak 5%-ra tehető a bioborok termelése. Magyarországon biobor termelés a pécsi borvidéken történik, ennek jeles képviselője a Wassmann Pincészet és a szajki (Pécsi borvidék) Hárs Pincészet.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük