Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Idegesítő a sok maszk nélküli, nyakadra mászó ember?

Idegesítő a sok maszk nélküli, nyakadra mászó ember? Életmód

A közösségi oldalak hemzsegnek a panaszkodó posztoktól, mert nem veszik fel az emberek a maszkokat, és a hátunkba állnak a boltban a pénztárnál. Mit lehet tenni panaszkodás helyett?

Hirdetés
Hirdetés

Érthető a sok panasz, tényleg halál idegesítő a sok maszktagadó, vírustagadó, a szabadság nevében másokat veszélyeztető ember, akikkel kénytelenek vagyunk egy légtérben tartózkodni a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanazt a levegőt szívjuk be, amit ők fújnak ki maszk nélkül, ez pedig frusztráló a jelenlegi hírek tükrében. Olvassuk, hogy mindenhol újra fellángol a koronavírus, de közben maszk nélkül lihegnek a nyakunkba, tüsszögnek az arcunkba, és szórják a nyálcseppeket szerteszét, mintha nem lenne holnap. Lehet, hogy így tényleg nem lesz holnap, de ez sem érdekli a maszktagadókat, mert nem hisznek a vírus létezésében – kár, hogy ez kicsit sem érdekli a vírust, ami attól függetlenül szedi az áldozatait, hogy hiszünk benne vagy sem.

De azon túl, hogy idegeskedünk és a közösségi oldalakon szidunk mindenkit hetedíziglen, ha nem vesz fel maszkot, mit lehet még tenni? Dr. Sheela Raja klinikai szakpszichológus szerint van a kezünkben a változáshoz eszköz a panaszkodáson és káromkodáson kívül, elkezdhetjük átalakítani a társadalmi normákat lépésről lépésre.

A szakember szerint arra is használhatnánk a közösségi oldalak erejét, hogy egymás szidalmazása helyett elárasztjuk pozitív példákkal – ez ugyanis sokkal nagyobb hatást gyakorol a környezetünkre, mint a közös puffogás és ujjal mutogatás. Raja javaslata, hogy már ma kezdjük el:

1. Posztoljunk olyan képeket, melyeken maszkot hordunk a családtagjainkkal együtt nyilvános helyen. Úgyis elárasztunk mindent jelenleg a nyaralós fotókkal, legyenek olyanok ezek a fotók, amiken maszkban vagyunk. Ha ugyanis mindenki, aki egyetért a maszkviseléssel, így tenne, akkor hamarabb válhatna új normává a maszk.

2. Ne álljunk tömegben a képeken. Az a célunk jelenleg, hogy terjesszük a távolságtartást és maszkviselést, ha közben tömegjelenetben fotózkodunk maszk nélkül, akkor hiába puffogunk utána a többiek felelőtlen viselkedése miatt. Mutassuk azt a képeken, amit tényleg gondolunk. A pszichológus szerint nagyobb hatással vannak a követőkre a képek a közösségi oldalakon, mint gondolnánk, és ha sok olyan fotót látunk, amin nem viselnek az emberek maszkot, akkor cikinek fogjuk érezni, ha felvesszük, amikor szükség van rá, mert mindig próbálunk igazodni a társadalmi normához, ami manapság nagy részben a közösségi oldalakon formálódik.

3. Dicsérjük nyilvánosan azokat, akik helyesen viselik a maszkot és távolságot tartanak. Ne abból álljon minden komment, hogy aki nem visel maszkot, az hülye, mert ezzel nem érünk el semmi. Ha kiírjuk a falunkra, hogy milyen jó, hogy mindenki hordta a maszkot a boltban, és még a pénztárnál is tartották a távolságot, akkor motiváljuk a többieket arra, hogy így tegyenek ők is. Mert sokkal gyorsabban lehet dicsérettel elérni változást, mint kritikával és gyalázkodással.

(nlc.)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. augusztus 24., 9:45
  ÉRTÉKELÉS: -2

  A bolt alkalmazottai nem szabadna beengedjek az embereket maszk nelkul es ki kell nekik jelolni a padlon a 1,5 meteres tavolsagokat. Sok a tudatlan ember, nem a jo pelda, hanem a szabalyok betartatasa kell ide. Olyan uzletbe be sem mennek, ahol az alkalmazottak nem tartatjak be ezt a ket szabalyt es nem tesznek ki kezfertotlenitot.

 • User
  Dátum: 2020. augusztus 24., 12:47
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Milyen jo ,hogy ennyi hulye van, akiket az ujvilagrend mecenasai ugy iranyitanak ahogyan kenyuk kedvuk engedi. Es ez meg csak egy totalitarius ujvilagrendszer kezdete. A laboratoriumban eloallitott ,nem is olyan veszelyes virusra azert volt szukseg, hogy a maszkos parancs hitelesse valjon, hiszen a felelemkeltes nelkul valoban senki nem hordana maszkot, barhogy parancsolnak a kipihent agyuak. Meg azok az idiotak sem, akik lazadoznak a maszkot megtagadok ellen. De a legfobb problema nem itt rejlik, abban, hogy ki hord, vagy ki nem hord maszkot, hanem a korhazakban, ahol a non covid betegnek (rak, majcirozis ,tudo, sziv, erszukulet, cukorbetegseg stb.) elutasitjak a kezeleset, igy kenytelen belepusztulni a kronikus es kezeletlen betegsegbe, hogy aztan az ujvilagrend uj gyilkosai, a lefizetett es megfelemlitett hasznos idiotak ,ertsd ugy „orvosok”, de csak igy idezojelbe, mert a valosagban idiota, sajat nepuket irto, gerinctelen es gyava gyilkosok uj gazdaiknak minel tobb halalesetet tudjanak lejelenteni, mert ugye ezert kapjak a jo fizetest ! Sorozni a teraszokon, oda nem kell maszk, sem a tengeren 100.000-en osszezsufolodni. Ott minden O.K. ! Ja es szavazni is lehet menni, ott sem lesz majd gond, csak majd utana, amikor a szabadkomuves rablobanda, ismet visszavezeti orszagunkban a „Stare de urgenta”-t. Na ne feljetek nem most, csak majd oktobertol, a valasztasok utan ! (Ez a komment csak az idiota, bunko, gyava, beszari cenzuratornak es az ujsagot diktalas utan iro firkaszoknak szol, akik a szolasszabadsag helyett a „statul de drepti”-et es az „am inteles, sa traiti !” politikat valasztottak , betomve igy azon kevesek pofajat, akik meg mernek irni, sajat szabadakaratuk es lelkiismeretuk szerint ! HALAL A CENZURARA ! HALAL A CENZURAZOKRA !!! )

  • User
   Dátum: 2020. augusztus 24., 19:38
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Gondolom elvégezted az orvosit, és járványtanból doktoráltál, hogy ilyen magabiztosan osztod az észt, lehülyézve azokat akik betartják a szabályokat. Bárki megbetegedhet, akár te is (nemcsak covid létezik), és akkor „a népüket irtó, gyáva gyilkosok” kezére kerülhetsz.

  • User
   Dátum: 2020. augusztus 24., 19:29
   ÉRTÉKELÉS: 5

   ”Milyen jo ,hogy ennyi hulye van, akiket az ujvilagrend mecenasai „…A hülye komentelönek valaszolnek… Igen, ne nyugodj bele, hordj maszkot ott ahol kell, tartsd be a távolságot és ne járj tömegbe legalább az idén, hogy óvd meg magad, családodat, környezetedet a fertőzéstől! Ezt kérnénk a normális társadalomtól, mint mindenhol a világban ezt kérik, ha betartják, ha nem. Borzasztó megterhelő lenne alkalmazkodni ahhoz a néhány elváráshoz? Látom pánikoltok, tagadtok, gyalázkodtok, csippeltek, rengeteg pénzt sejtetek a betegek mögött (minél több beteg, annál több költség a közösből, nem csak a covididiótáékéból), de csak nyugi-nyugi, inkább alkalmazkodjatok, mint egyfolytában eszetlenül kommenteljetek. Igy nem oldódik meg semmi és már nagyon unjuk, hogy laikus, hozzá nem értő (internetről kiképzett), magukat orvosnak, virológusnak képzelők osztják az észt!!!…

  • User
   Dátum: 2020. augusztus 24., 20:04
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Sajnos a sok ,,lefizetett és hozzá nem értő,, orvos tanulta, hosszú éveken keresztül a gyógyítást. Vajon a kommentelő vírus tagadók milyen tanulmányok elvégzése után tudják jobban, hogy mit kellene csinálni?

  • User
   Dátum: 2020. augusztus 24., 23:27
   ÉRTÉKELÉS: 9

   Szépen megvan fogalmazva, és tényleg itt a médiával van a legnagyobb probléma, mert a cenzúra kötelező és nincs egy olyan lap vagy nyomda amelyik az igazságot le merné hozni teljes mértékben, mert mindegyiknek vagy a zsebét tömik, vagy a tökeit szorongatják. Ott van a wikileaks, nekük van a világon egyik legjobban őrzött és védett fiókjuk és az USA nem tette ne oda a lábát, és ettől fosnak is rendesen. Én nem magam sajnálom, én felnőtt vagyok, hanem a gyerekeinket, akik még picik, és félek, hogy milyen züllött, korrupt, szennyezett, seggnyaló birka társadalom fogja fel nevelni őket, amint iskolába kerülnek. És ne legyen félre értés, nem az iskolával van gond, hanem a rendszerrel és annak adminisztrálásával! És a választásokra ki térve, egyszóval fekete és szomorú karácsony vár ránk! Mindenki értse úgy, ahogyan akarja.

 • User
  Dátum: 2020. augusztus 25., 0:11
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Sajnos a kis üzletekbe kint a Büdösfürdő senki nem teszi fel a védőmaszkot,én mikor megyek vásárolni mindig felteszem de szégyellem magam,hogy lenéz -nek amiért felteszem de sajnos az elárusitok sem teszik fel

 • User
  Dátum: 2020. augusztus 25., 17:26
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Mindig is voltak es amig nem valtozik a hozzaallasunk, mindig is lesznek „zsarnokok”, „seggnyalok” es „lazadok” egyarant.

  Jottek es mentek a kulonbozo rendszerek. A problema, hogy a lazadok, most is mint eddig a tortenelem soran, csupan jobb „bortoni” korulmenyeket akarnak, ok sem hajlandoak feladni a kenyelmet.

  Ez egy mokus kerek, amibol akkor lesz ra eselyunk, hogy kilepjunk amikor az „EN” telyesen hatterbe kerul es a „MI” lesz a fontos. Amikor az EN csupan a tetteink mellektermeke lesz, es nem a celja!!!

 • User
  Dátum: 2020. augusztus 25., 17:57
  ÉRTÉKELÉS: 0

  „… A hulye kommentelonek valaszolnek.”-bekezdesu kommentre szeretnek valaszolni. En sehol nem irtam hozzaszolasomban, hogy orvos volnek, de meg azt sem, hogy virustagado volnek, hiszen ha figyelmesebben elolvassa hozzaszolasomat, akkor lathatja az a mondatot is benne melyben ,idezem: ” A laboratoriumban eloallitott, nem is olyan veszelyes virusra…” stb. Tehat nem tagadom a virus letezeset, amint ezt on hamisan allitja rolam. Egyebkent nezzen ma este nyolc oras kezdettel bele a Nasul tv ,Nasul special cimu, Radu Moraru altal mukodtetett musorba , ha van ideje, kedves maszkparti kommentelo ,hatha ezen a csatornan jobban folvilagositjak majd ont a virussal es a maszkhordassal kapcsolatban, ahol a tegnap esti musorban peldaul egy francia virusologus , Nobel dijas orvos professzor es meg sok mas dij es kituntetes tulajdonosa elmeselte, hogy ezt a virust rossz szandekkal allitottak elo, tehat nem termeszetes uton letrejott virus, es a celja igen is az volt az eloallitoinak, hogy egyesek nagyon de nagyon meggazdagodjanak belole, termeszetesen az artatlan es naiv emberek karan, felelmein es rettegesein ,sot az egyszeru emberek elete aran is. Most neveket nem irok, pedig nev szerint neveztek oket ebben a musorban, hogy kiknek az erdeke volt ez az egesz covid historia. Ne csak a cionizmus altal lefizetett es megvesztegetett csatornakat nezze, ahol korusban ilyesztgetik a nepet a virussal kapcsolatban. En tovabbi szep es virusmentes napot es hosszu eletet kivanok onnek , es higgye el ,en nem haragszom onre, sem azokra az egyszeru emberekre, akik ugy gondoljak, hogy a maszk viselese megvedi oket a virustol ,es remelem, hogy on es a tobbi maszkparti sem haragszik ram es a hozzam hasonlokra, azert mert mi ugy gondoljuk, hogy az a darab ertektelen szajbikini nem ved meg senkit a virustol. Sot szerintem meg rosszabbat csinal !

  • User
   Dátum: 2020. augusztus 26., 13:02
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Akár természetes, akár mesterséges eredetü a vírus, olyan eszközökkel kell védekeznünk ellene, amelyek most a rendelkezésünkre állnak. Ha csak 10 % esélye van annak, hogy védje veszélyeztetett embertársait a maszkviseléssel, tisztességes ember megteszi. Nem értem miért olyan nehéz üzletben, ügyintézés közben, tömegben 10-15 percet maszkot hordani. Napi 8 óra maszkviselés valóban nehéz.

 • User
  Dátum: 2020. augusztus 26., 1:11
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Nos, én hiszem, hogy itt van ez a vírus, nézem a statisztikákat, ismerek pár embert aki elkapta. Szerencsére olyan ismerősöm nincs, aki belehalt volna. A maszkot én is felteszem, habár tudom, hogy nem biztosít védelmet, sőt több kárt okoz, mint amennyit használ. Mindig megköhögtet, nehezen lélegzem benne. Azért teszem fel, mert egy dologtól biztosan megvéd: a bürokraták által kiszabott büntetéstől! Olvasom néhány orvos megnyilvánulását a témában, érdemes lenne rájuk is figyelni. Kórházi alkalmazottal beszéltem, nem erre a betegségre panaszkodott igazán, hanem arra a helyzetre, ahogy próbálják a hatóságok a helyzetet kezelni. Látszatintézkedések hosszú sora, és egyáltalán nem biztos, hogy hasznos, inkább káros. Az emberek nem mernek orvoshoz menni semmilyen nyavajával (csodálkozunk, hogy előbb utóbb belehal valaki?), mert egy-kettőre kihozzák hogy koronásak (nem megbízhatók a tesztek), és lehetetlenné teszik az életüket. Ez a vírustagadás kifejezés marhaság. Akkor tagadom, ha nekem fertőzésem van, de azt állítom, hogy nincs! EZT jelenti a tagadás szó. Inkább a NEM HISZEK BENNE kifejezés a helyes. Van rá okunk nem hinni, hiszen javarészt azon politikusoktól halljuk legtöbbször a vérfagyasztó statisztikákat, állítólagos megelőző intézkedéseket, akik már MÁSKOR IS HAZUDTAK nekünk. Miért most mondanának igazat?

  • User
   Dátum: 2020. augusztus 27., 20:37
   ÉRTÉKELÉS: -1

   Sok mindenben igaza van, de…. Ne a politikusnak higyjen, hanem az orvosoknak, tudósoknak. Nagy többsége ugyanazon az állásponton van, ez egy létező, valós és veszélyes vírus, és a mostani védekezési lehetőségek a tömeg kerülése, a kézmosás, és ha idegenekkel találkozunk, a maszk. Jobb nincs.

 • User
  Dátum: 2020. augusztus 26., 9:01
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Az augusztus 26 , 1: 11-es hozzaszolonak gratulalok ! Minden elismeresem ! Kommentjebol latszik, hogy nem egy magamfajta paraszt gyerek, hanem egy inteligens es tanult ember, mert irasa es fogalmazasa errol arulkodik. Minden elismeresem a hozzaszolasahoz. Vegre ki merte mondani szabad velemenyet egy tanult es inteligens ember is. Minel tobb ilyen ember hozzaszolasat szeretnem olvasni a temaval kapcsolatosan ,sot meg azoket is akik mas velemenyen vannak mint mi ,mert ok is embertarsaink es szeretnem tudni, sot indokoljak meg alatamaszthato es bizonyithato ervekkel, hogy oket mi keszteti arra, hogy egy ilyen kormanynak a szavaban meg higgyenek, mely kormany lathatoan nap mint nap osszegabalyodik a sajat hazugsagaiban . Vegezetul csak annyit szeretnek megroni a hozzaszolo kommentjeben talalhato, egyik mondatavak kapcsolatban, idezem:” A maszkot en is felteszem…” stb, „Azert teszem fel, mert egy dologtol biztosan megved: a burokratak altal kiszabott buntetestol !” En erre onnek , Edmund Burke hires megfilmesitett regenyebol valaszolok egy nagyon ismert idezettel :” A gonosz diadalahoz csak annyi kell ,hogy a jok tetlenek maradjanak .” Hozzateve meg azt : es, hogy engedelmeskedjenek !

 • User
  Dátum: 2020. augusztus 28., 10:05
  ÉRTÉKELÉS: 6

  „Miért kell nekem otthon maradnom azért, mert te félsz? Mi lenne, ha te maradnál otthon? Te maradnál otthon határozatlan ideig, te viselnél maszkot, te tartanál távolságot tőlem, te kerülnéd az éttermeket, te kerülnéd a sportokat, te kerülnéd a plázákat, a koncerteket, a strandokat és a parkokat, te hinnél a hamisított halálozási statisztikáknak, te ülnél fel a médiahisztinek, te kapnád meg a mérgező vakcinádat, miközben kerülöd a C-vitamint, a napsütést és mindent, amivel természetes módon egészségesek maradhatunk?
  Mi lenne, ha te mosnád a kezed 5 percenként bőrgyilkos kézfertőtlenítővel, miközben egészségre káros feldolgozott élelmiszereket eszel és iszod a szennyezett vizet?
  Nekem elegem van ebből a hülye játékból. Nem fog „együtt sikerülni”, mert én nem viselem tovább az alufólia-sisakot.
  Nem leszek tovább a te félelmed rabja. Nem maradok tovább a házamban azért, mert te félsz. Nem viselek maszkot és nem tartok másfél méter távolságot, mert NEM FÉLEK tőled.
  Te nem az ellenségem vagy, és ha megbetegszem, az nem miattad lesz, hanem miattam és az immunrendszerem miatt.
  Ez a vírus (vagy akármi) már rég velünk van. Emberek milliói találkoztak vele és a szennyvízminták alapján már legkésőbb 2019. márciusban ott volt Barcelonában. Bejárta a világot még mielőtt hallottunk volna róla!
  Mindig lesznek vírusok, influenza és hasonlók. MUSZÁJ lesz ezzel szembenézned, ha még nem tetted. Nem lehet kikerülni, ha csak be nem zárkózol örökre és leszel olyan szerencsés, hogy a vírus nem ugrik rá a levelekre, amiket a postás hoz, vagy az ételre, amit az Internetről rendelsz.
  A TE félelmed nem elég nyomós indok arra, hogy tönkretedd az országot vagy lerombold azt a minimális szabadságot, amit korábban természetesnek vettünk. A TE félelmed nem az én félelmem és nincs joga akadályozni az életemet, a munkámat, a jövedelmemet vagy a jövőmet.
  Úgyhogy ha félsz, vedd fel nyugodtan az alufólia-sisakod, vagy fóliázd körbe magad, esetleg az egész házadat – de kérlek, hogy a félelmedet korlátozd a saját életedre. Nézd tovább a hazug híreket nap mint nap, de ne mérgezz vele engem, a szeretteimet, a barátaimat és az országot!”-ezt találtam nemrég…azért el lehet gondolkodni rajta.

  • User
   Dátum: 2020. augusztus 30., 20:20
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Elgondolkodtam. Egy önző ember gondolatai, akinek csak a saját szabadsága, jogai fontosak, mások szabadsága, jogai egy kicsit sem érdeklik.

   • User
    Dátum: 2020. augusztus 31., 22:48
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Bocsánat, de félni nem jog! Nem is kötelesség! Félni, egy állapot. Ha más fél, még nem indokolt nekem is félni! Gondolkozni még szabad. Akkor is, ha más fél gondolkozni.
    Amit jelenleg a hatóságok művelnek, az nem más mint az óvatosság álcájába bújtatott félelemkeltés. Idegen szóval terror. A terrorizmus ellen pedig tenni kell. Gondolattal, szóval cselekedettel.
    Ha valóban óvatosság vezérelné őket, akkor nem az összegyűjtött statisztikák uralnák a a közléseket. Azt írják: 87 ezerre nőtt a fertőzések száma. Nem teszik hozzá, hogy ez NEM a pillanatnyi helyzet. Hanem a kezdetektől számolnak. Ha ugyanezzel a logikával számolnánk hogy az embernek a földön való megjelenése óta hányan hunytak el, kiderülne, hogy az is meg van halva, aki még meg sem született (nyilvánvaló túlzással, hogy érthető legyen a példa). Kérem, azt tessék közzétenni, hogy MOST, ebben a pillanatban mennyi a fertőzött! Nem azt hogy EDDIG mennyi gyűlt össze, tokkal, vonóval! Mindjárt másképp hangzana, mindjárt nem volna annyira ijesztő a helyzet!
    Csak egy beszédes példa: hány kormánya van Romániának? Van vagy HETVEN! Azaz annyi gyűlt össze eddig, 1807 óta (csak 1989 után vagy 25). Ugye, hogy mennyire sántít az ilyen logika! Mert tudjuk, hogy JELENLEG csak EGY van. Na, ezért nem szabad a hazug statisztikának felülni, aszerint tenni a maszkot, az szerint élni az életünket. Félelem nélkül, gondolkozva!

    • User
     Dátum: 2020. szeptember 1., 12:48
     ÉRTÉKELÉS: 0

     Nem attól kell félni, hogy eddig hányan voltak összesen betegek, természetesen egy gondolkodó ember elolvassa a teljes hírt, nem csak a fejlécet, ahol szerepelnek az aktuális adatok. Vagy megnéz egy statisztikát. És akkor arra is rájön, hogy még sincs minden rendben. Mert az intenzíven kezeltek száma folyamatosan nő, mert a nap halálozások száma konstansan magas. És ha ez így van, kevesebb idő és energia jut más betegekre is.