Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Esők, viharok várhatók csütörtök reggelig az ország nagy részén

Esők, viharok várhatók csütörtök reggelig az ország nagy részén Életmód

Nagy mennyiségű esőre, viharokra figyelmeztető narancssárga és sárga riasztásokat adott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) 35 megyére és a fővárosra.

Hirdetés
Hirdetés

Az előrejelzések szerint szerda déltől csütörtök reggel 10 óráig a hegyvidéki területekre, valamint Erdély, Olténia, Munténia és a Bánság nagy részére narancssárga riasztás lesz érvényben. Itt a lehulló csapadék mennyisége eléri a 40-60, helyenként a 70-80 litert négyzetméterenként. Az esőzéseket villámlás, megerősödő szél, akár jégeső is kísérheti.

Ugyanakkor szerdán 10 órától csütörtök 10 óráig az ország területének nagy részére érvényes sárga riasztást adtak ki. A fokozott légköri instabilitás miatt megerősödő szélre, villámlással kísért záporokra, zivatarokra lehet számítani. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 25-40 litert négyzetméterenként.

A riasztások Fehér, Argeş, Arad, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Brăila, Brassó, Buzău, Kolozs, Călăraşi, Krassó-Szörény, Konstanca, Kovászna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galac, Giurgiu, Hunyad, Hargita, Ialomiţa, Mehedinţi, Máramaros, Maros, Neamţ, Olt, Prahova, Szeben, Suceava, Tulcea, Temes, Teleorman, Vâlcea és Vrancea megyére érvényesek.

Az esős idő az ország nagy részén a hét végéig kitart – közölte az ANM.

Első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el 21 folyóra

Első- és másodfokú (sárga és narancssárga jelzésű) árvízkészültséget rendelt el szerdán az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 21 folyó vízgyűjtő medencéjére.

A hidrológusok szerint csütörtök délig villámárvizek alakulhatnak ki és a vízállás meghaladhatja a másodfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Zsil (Gorj megye), Gilort (Gorj megye), Olt (Kovászna, Brassó, Hargita, Szeben, Vâlcea és Argeş megye), Olteţ (Vâlcea és Gorj megye), Argeş, Dâmboviţa (Argeş és Dâmboviţa megye), Ialomiţa (Dâmboviţa megye), Cricovul Dulce (Dâmboviţa és Prahova megye), Prahova, Teleajen (Prahova megye), Putna (Vrancea megye).

A hidrológusok szerint csütörtökön 6 és 16 óra között Kovászna, Brassó, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa és Prahova megye kisebb folyóin nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki helyi árvizek.

Ugyanakkor szerda déltől csütörtök 16 óráig elsőfokú (sárga) árvízriasztás érvényes több Máramaros, Beszterce-Naszód, Bihar, Kolozs, Hunyad, Arad, Hargita, Maros, Fehér, Brassó, Szeben, Temes, Krassó-Szörény, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Prahova, Ilfov, Ialomiţa, Suceava, Neamţ, Bákó, Vrancea, Buzău, Konstanca és Tulcea megyei folyóra.

(Agerpres, fotó: ANM)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük